Аз между другото съм и планински водач и познавам Рила и Пирин много добре. Мисля, че по високото ще се намерят места на които и на 10 км няма пчели. Скоро ще се разходя из Рила и ще огледам сепциално за това (даже имам нещо предвид в главата си, но нека първо да видя). Интересува ме на каква висичина лятото могат да живеят пчели? Ако е на 2000 метра лятото денем не е студено за оплождане, но нощите са студени. Виждам следните трудности:
1) законодателство на БГ. спънки от "елитни пчелари" и от горските ако е в националния парк.
2) мечки
3) транспорт до там (но има места горе които са достъпни с джип).
Теста с няколко нуклеуса за проба дали има пчели наоколо ще каже дали става мястото. Но този тест може и да не покаже нищо ако е много сурова
природата там. Поне цигани горе не ходят засега.
Scutellator, като казваш да гледаме височината акцентираш на:
1) по хипотенузата е по-дълго отколкото по катета
2) пчелите (търтеите) с нежелание ще се качват нависоко (както е при островите) и по-малко разтояние върши работа.
Островите опреденено са по-подходящи от планината. Швейцария няма острови, но май има такива пунктове. Ако е така става и планината.
Доколкото знам Брат Адам има пункт където е неподходящо за пчели (тежка зима, липса на паша). Значи ги е хренел, за да оцеляват. Оплодените
майки са зимували горе. Ако греша поправяйте ме!

Цитат