Аз съм казвал неведнъж. И из литературата има писано много че чак свят да ти се завие.Първоначално публикувано от ттитто
За мен има 2 ефективни начина, все пак 60 майки не са кой знае колко:
(1) избираш си най-добрите семейства и ги принуждаваш да изпаднат в роево настроение. Цепиш ги на 5, 10, 15-20 нуклеуса (с по 2 или 1 рамка респективно). Няма играчка с ларви, отделни маточници, няма неприети маточници, а за излюпените майки се полагат грижи, каквито могат да се полагат само за собствената майка ( или за майка илюпила се от придаден незрял току-що запечатан маточник)
(2) пренасяне. Иглата ти струва от няколко левчета ( китайската. не съм я пробвал, но има хора които работят с нея) до 70-ина лева ( за щведската, която според мен си заслужава парите). Правените също вършат работа, докато има игли на пазара които са прекалено дебели (например има едни италиански с дървена дръжка) за да могат да се ползват за тази цел. Финна четка за рисуване 000 (три нули),мисля че тя беше най-малката, също става - навлажняваш я, косъмчетата се слепват и я ползваш като щпатула.
Осветление - 10-ина лева с батериите за фенерче тип "миньорско" ( китайско, на диоди)
Чашки - може да си закупиш пластмасови ( има много видове, аз съм ползвал само тези на Nicot - приемането и захранванетo е като във восъчните) или да си ги направиш от восък - вземаш си дюбели 10 мм и ги смъкваш на 9 мм със шкурка ( слагаш го в патронника на дрелка и със шкурчицата...) Като ги направиш на размер ги редиш на летвичка по 13-14-15 за да може да си направиш шаблонче, с което после да правиш цяла летвичка с чашки наведнъж. Гледай Malka queens в youtube.
С малко практика пренасянето отнема 20 мин. за 120 чашки ( 100 маточника).
Друго не знам какво да ти кажа.

Цитат