сигурен съм,че има по-добър начин и предполагам,че скутелатор го знае - вече дали ще ти го каже не знам,но аз да споделя.Първоначално публикувано от ттитто
Йентеров апарат си купих преди поне 6-7 години и наистина в първия момент бях силно впечатлен - майки,майки,много майки,толкова очите ми не са виждали.Купих го от зор - бяха ме окрали стабилно бях останал само със десетина кошера и исках максималното възможно размножение (пари за купуване на нови кошери нема) за една година,без изобщо да ме интересува медодобива.Та наистина със този апарат произведах много майки и създадох много семейства - паралелно обаче при работата със него,ходих да ловя рояци от горите.Съжалявам,но .......
Рекох си на следващата година,че нещо може аз да съм сбъркал,четах,срещнах се със хора работили със този апарат и т.н. - пак пробвах,този път целях по-малко развитие на бройка,повече на качество ...... ами то трагедията беше още по-голяма.
Мъка,мъка,дори пенсионер да съм па ще ми е мъка със този апарат - вярно стават майки,ама малко като от чикия .... извинявам се за израза,ма баш такива недоносени,вяли,мързеливи, е изобщо едни никакви,а ако ги сравня със рояците,които улових просто ..... то е смешно,какво да говоря.
Уви не съм се интересувал повече,къде е грешката - защото резултатите бяха прекалено плачевни,ясно ми стана че е вятър работа със този апарат,но има и грешка в мене.Сега като прочетох поста на скутелатор и по-специално "използвайки само една майка, шанса да случиш на калпаво поколение е много голям" - това беше още едно нещо за което ме хвана яд тогава,а именно,че си разсипвах най-добрите семейства.
Сега не знам,трудно ми е да дам съвет,но според мен не е това начина - да наистина ще увеличиш бройката,ама кел файда,като половината няма да изкарат до другата пролет,а от тези които са останали ...... си ги биеш у главата,ни мед,ни развитие,ни отводки да направиш от тях,за нищо не стават,то това бяха рекордно слаби семейства,аз такова нещо не бях виждал.

Цитат