Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 81 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 807
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Йентеровия апарат, Copularvae на Nicot и американската EZ queen касета са за 70- годишни дядовци с по 10 кошера.
    Недостатъците са - сума ти пъти бараш майката докато да изкараш една кирлива партида маточници.
    Ако искаш да вземеш материал от няколко майки едновременно(което е необходимост, понеже няма как да знаеш предварително коя майка ще даде най-добрите дъщери; използвайки само една майка, шанса да случиш на калпаво поколение е много голям) трябва да имаш няколко апарата ( което пък е добре за търговците, не се учудвайте защо ги рекламират толкова), а те не са никак евтини.
    Използвайки и прехвърляйки един апарат от семейство на семейство може да пренесеш болест и по този начин да разболееш най-ценните си майки.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
    Днес чух този хор при опита да изземем с моя учител на когото му трябваха майки, останалите маточници от питата.Майките се излюпиха в шишето с памука минути след изрязването на маточниците.На питата имаше още две който открихме по звуците.Едната излетя и след секунди кацна върху мен.Хванах я с ръката.Влязохме във фургона и опитах да я пъхна в клетка но тя пак излетя този път навън от фургона.Останалите които се излюпиха в шишето пъхнахме в клетки.Като отидохме до кошера от който иззехме маточниците да наблюдаваме дали ще кацне върху него тя се появи и кацна пак върху мен.Този път успях да я пъхна в клетката.Тези неплодни майки придадохме в отводки с разновъзрастни пчели дано ги приемат макар че риска е голям, ще пиша за това.

Това сем. го принудих да изпадне в роево настроение и от него направих 3 отводки.
    Така се получава когато се позабавиш да извадиш маточниците, но явно си дошъл до този извод.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis
    Днес чух този хор при опита да изземем с моя учител на когото му трябваха майки, останалите маточници от питата.Майките се излюпиха в шишето с памука минути след изрязването на маточниците.На питата имаше още две който открихме по звуците.Едната излетя и след секунди кацна върху мен.Хванах я с ръката.Влязохме във фургона и опитах да я пъхна в клетка но тя пак излетя този път навън от фургона.Останалите които се излюпиха в шишето пъхнахме в клетки.Като отидохме до кошера от който иззехме маточниците да наблюдаваме дали ще кацне върху него тя се появи и кацна пак върху мен.Този път успях да я пъхна в клетката.Тези неплодни майки придадохме в отводки с разновъзрастни пчели дано ги приемат макар че риска е голям, ще пиша за това.

Това сем. го принудих да изпадне в роево настроение и от него направих 3 отводки.
    Така се получава когато се позабавиш да извадиш маточниците, но явно си дошъл до този извод.

Когато се забави много. Майки излюпващи се по едно и също време от яйца снесени по различно време!!!? Един пример как пчелите предпазват майките да не се избият помежду си и ги държат "под стража" в маточниците докато е нужно (или докато отварянето на кошера не разстрои тази функция на семейството).
    Кой казваше че роевите майки се излюпвали по старшинство и нямало подбор от страна на пчелите....
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    Един пример как пчелите предпазват майките да не се избият помежду си и ги държат "под стража" в маточниците докато е нужно
    До кога е това нужно и ще се избият ли майките?

Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Йентеровия апарат, Copularvae на Nicot и американската EZ queen касета са за 70- годишни дядовци с по 10 кошера
    Scutelлator, да не би да имаш по-добро предложение как наведнъж да си произведа минимум 60 майки?! Целия съм в слух и нетърпение.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis

Когато се забави много. Майки излюпващи се по едно и също време от яйца снесени по различно време!!!? Един пример как пчелите предпазват майките да не се избият помежду си и ги държат "под стража" в маточниците докато е нужно (или докато отварянето на кошера не разстрои тази функция на семейството).
    Кой казваше че роевите майки се излюпвали по старшинство и нямало подбор от страна на пчелите....
    В отводките които направих от разделянето на това сем. общо 3 бр. в две от тях оставих по един маточник.В третата за която става въпрос маточниците бяха 5 на новоизградена пита в близост един до друг.Предния ден привечер се излюпи една майка от един от маточниците.Реших другите да ги оставя и пчелите сами да изберат майката си.Другите не ми трябваха.Просто пчеларя които е моя учител в пчеларството ми каза че са му нужни и аз му казах че ако не са разрушени на другата сутрин ще отидем и ще му ги дам.Останалото го знаете.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от ттитто
    Scutelлator, да не би да имаш по-добро предложение как наведнъж да си произведа минимум 60 майки?! Целия съм в слух и нетърпение.
    сигурен съм,че има по-добър начин и предполагам,че скутелатор го знае - вече дали ще ти го каже не знам,но аз да споделя.

Йентеров апарат си купих преди поне 6-7 години и наистина в първия момент бях силно впечатлен - майки,майки,много майки,толкова очите ми не са виждали.Купих го от зор - бяха ме окрали стабилно бях останал само със десетина кошера и исках максималното възможно размножение (пари за купуване на нови кошери нема) за една година,без изобщо да ме интересува медодобива.Та наистина със този апарат произведах много майки и създадох много семейства - паралелно обаче при работата със него,ходих да ловя рояци от горите.Съжалявам,но .......

Рекох си на следващата година,че нещо може аз да съм сбъркал,четах,срещнах се със хора работили със този апарат и т.н. - пак пробвах,този път целях по-малко развитие на бройка,повече на качество ...... ами то трагедията беше още по-голяма.

Мъка,мъка,дори пенсионер да съм па ще ми е мъка със този апарат - вярно стават майки,ама малко като от чикия .... извинявам се за израза,ма баш такива недоносени,вяли,мързеливи, е изобщо едни никакви,а ако ги сравня със рояците,които улових просто ..... то е смешно,какво да говоря.

Уви не съм се интересувал повече,къде е грешката - защото резултатите бяха прекалено плачевни,ясно ми стана че е вятър работа със този апарат,но има и грешка в мене.Сега като прочетох поста на скутелатор и по-специално "използвайки само една майка, шанса да случиш на калпаво поколение е много голям" - това беше още едно нещо за което ме хвана яд тогава,а именно,че си разсипвах най-добрите семейства.

Сега не знам,трудно ми е да дам съвет,но според мен не е това начина - да наистина ще увеличиш бройката,ама кел файда,като половината няма да изкарат до другата пролет,а от тези които са останали ...... си ги биеш у главата,ни мед,ни развитие,ни отводки да направиш от тях,за нищо не стават,то това бяха рекордно слаби семейства,аз такова нещо не бях виждал.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ттитто
    Йентеровия апарат, Copularvae на Nicot и американската EZ queen касета са за 70- годишни дядовци с по 10 кошера
    Аз съм казвал неведнъж. И из литературата има писано много че чак свят да ти се завие.

За мен има 2 ефективни начина, все пак 60 майки не са кой знае колко:

(1) избираш си най-добрите семейства и ги принуждаваш да изпаднат в роево настроение. Цепиш ги на 5, 10, 15-20 нуклеуса (с по 2 или 1 рамка респективно). Няма играчка с ларви, отделни маточници, няма неприети маточници, а за излюпените майки се полагат грижи, каквито могат да се полагат само за собствената майка ( или за майка илюпила се от придаден незрял току-що запечатан маточник)

(2) пренасяне. Иглата ти струва от няколко левчета ( китайската. не съм я пробвал, но има хора които работят с нея) до 70-ина лева ( за щведската, която според мен си заслужава парите). Правените също вършат работа, докато има игли на пазара които са прекалено дебели (например има едни италиански с дървена дръжка) за да могат да се ползват за тази цел. Финна четка за рисуване 000 (три нули),мисля че тя беше най-малката, също става - навлажняваш я, косъмчетата се слепват и я ползваш като щпатула.

Осветление - 10-ина лева с батериите за фенерче тип "миньорско" ( китайско, на диоди)
    Чашки - може да си закупиш пластмасови ( има много видове, аз съм ползвал само тези на Nicot - приемането и захранванетo е като във восъчните) или да си ги направиш от восък - вземаш си дюбели 10 мм и ги смъкваш на 9 мм със шкурка ( слагаш го в патронника на дрелка и със шкурчицата...) Като ги направиш на размер ги редиш на летвичка по 13-14-15 за да може да си направиш шаблонче, с което после да правиш цяла летвичка с чашки наведнъж. Гледай Malka queens в youtube.

С малко практика пренасянето отнема 20 мин. за 120 чашки ( 100 маточника).

Друго не знам какво да ти кажа.

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    scutellator, браво, кратко и ясно! Който разбрал, разбрал..който не, си купува апарат wink;

ANIBAL
    Guest
    Ах ,тези майки!
    При толкова рояци ,ако сега не си ги сдобиете,няма кога.Я кажете ,до колко стигнахте с роевете??

Страница 18 от 81 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •