А каква тема имало тука - пропуснал съм я. :D
scutellator - две седмици без майка + премахване на маточници през роевия период = минимално количество работа + максимални добиви е точно толкова невярно,колкото това,че противороевите методи базирани на Демари и Пелетова система нямали място в съвременното пчеларство,защото със тях никога не се достигат максималните добиви.
За съжаление живеем на голямо разстояние един от друг,инак щях да ти предложа да направим експеримент - като условието щеше да е,че аз няма да ти помагам,а само ще наблюдавам как ще премахваш маточници и съответно ти няма да ми помагаш,а само ще наблюдаваш т.е.двамата ще наблюдаваме(защото аз няма да си мръдна пръста да човъркам из кошерите) какво ще се случва със тях и модифицирания за моите условия Пелетов метод,който ще съм им приложил.
Не разбрах,какво не ти харесва във този метод - казваш за едни 10 безценни дни,до които изобщо няма да стигнем,ако метода се приложи още преди семействата да изпаднат във роево настроение т.е.защо ми е да чакам?
........ всъщност честно като цяло много се разминаваме тука,това е страхотен метод,толкова елегантно,без стресово,бързо,със минимално количество работа и най-вече толкова ефикасен метод,до ден днешен аз не съм видял или чул - това със чистенето на маточниците отдавна е зад гърба ми,не съм запознат изобщо със трудовете на брат Адам,дори все се каня да те питам няма ли издадена книга на български,но относно този въпрос,не знам как ще ме убеди някой във преравянето на примерно 300 семейства през седмица,за да им чиста маточници и да ми говори за минимално количество труд ....... това е абсурд някакъв,аз съм работил така години наред и дори не искам да си припомням каква хамалогия е това,то просто в края на деня си като парцал.

(защото аз няма да си мръдна пръста да човъркам из кошерите) какво ще се случва със тях и модифицирания за моите условия Пелетов метод,който ще съм им приложил.
Цитат