Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 15 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 144

Тема: ПОИЛКИ

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    @Радо,
    Ето поилката мечта, ама излиза около 40лв. Знам, че веднага 100 човека ще изреват като ранени мечоци - "СКЪПО!!!!"
    ................................
    А можеш да сложиш всякаква бутилка с голяма капачка - от 3 до 13 литра!
    До два месеца се надявам да имам готов образец.
    Тази поилка е много готина, но водата в нея трябва да се сменя много често. А смяната на бутилката означава още 20-30 лева транспорт и поне 10 лева труд за двата загубени часа от шофьора. И ако това се прави веднъж на 3 дена - поенето на пчелите ще излезе златно в рамките на сезона.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Тука съм напълно съгласен и това е третия ми пост по темата.
    Е да, ама от пръдня боя не става. А тук всичко е полипропилен!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Тази поилка е много готина, но водата в нея трябва да се сменя много често. А смяната на бутилката означава още 20-30 лева транспорт и поне 10 лева труд за двата загубени часа от шофьора. И ако това се прави веднъж на 3 дена - поенето на пчелите ще излезе златно в рамките на сезона.
    Ами! По нашите земи където и да биеш сонда, на 4-5м ще извадиш вода. Останалото е цистерна, соларен панел и помпа.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Ами! По нашите земи където и да биеш сонда, на 4-5м ще извадиш вода. Останалото е цистерна, соларен панел и помпа.
    Къде са нези "ваши" земи?!? При нас са необходими десетки метри, кладенците са на 30-40 метра. А има и сондажи за поливане от по 300 метра(но те са за да имат гарантиран дебит в най-горещите месеци).

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Къде са нези "ваши" земи?!? При нас са необходими десетки метри, кладенците са на 30-40 метра. А има и сондажи за поливане от по 300 метра(но те са за да имат гарантиран дебит в най-горещите месеци).
    Когато казвам "по нашите земи" имам в предвид територията на България като цяло. Изключение правят региони като североизточна България (Добруджа и Лудогорието). Кажете вие - има ли село без геран? Това, че си изсякохме и изнесохме горите и там къде по-рано е имало вода, а сега няма си е нашенска работа!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Масово по селата има герани, защото повечето от селата са разположени в близост до някаква река. А нивото на реката определя и минималното ниво на подпочвените води в региона около нея. Под минимално ниво разбирам нивото в сухо време. В дъждовно време нивото се повишава. Човек много лесно може да си изясни на каква дълбочина ще му се появи вода ако се огледа за рекички в региона.

Почвата и скалите в повърхностния земен слой обикновено са рехави и водопропускливи и именно в тях се натрупват подпочвените води. По надълбоко скалите вече стават плътни, и те се явяват дъното на подземните езера. Дъжда и реките са източник на пълненето на тези езера, а гравитацията прави останалото (бавното отичане на водите от по-високите към по ниските слоеве).

По принцип вода на няколко метра дълбочина има ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ. Това са НЕВОДОНАСИТЕНИТЕ повърхностни скали и почви, през които водата БАВНО тече и се стича надолу към ВОДОНАСИТЕНИТЕ ЗОНИ, които обикновенно са белязани от нивата на реките, изворите или заблатените местности. Когато се изкопае някакъв геран, той почти ВИНАГИ се пълни с вода, но дебита на черпене е много малък. Самият факт че герана може да бъде изкопан без използването на взрив говори за това, че се копае в рехава водопропусклива почва/скала.

За нуждите на поилките за пчели наистина достатъчен дебит вода може да се намери едва ли не НАВСЯКЪДЕ на дълбочина максимум 3-4 метра. Това е така защото се нуждаем само от няколко литра на денонощие. Друг е въпроса ако искаме сондаж за поливане с дебит 100 кубика в денонощие - тогава вече трябва да намерим истинско подземно езеро или подземна река, а това вече си е доста трудно.

Ето източника ми на информация: Groundwater.pdf

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Благодаря на Tsc1 че ме подсети за това. Бях го забравил. Наистина навсякъде може да се намери вода на 3-4 метра дълбочина с изключение на кариерите за камъни и видимо скалистите местности. Ако обаче наоколо има гори, зелени поляни или земеделска обработваема земя, твърдението на Tsc1 е вярно. Говорим за МАЛКО вода - няколко литра в денонощие. Такава има ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ.

Остава въпроса дали няма някакъв лесен начин да изкопаем малка тясна дупка с дълбочина 4-5 метра, без да викаме сондажна машина и без да копаем геран. Имате ли някакви идеи по въпроса? Ако измислите лесна и евтина идея - всеки може да пробва да открие вода на пчелина си.

Останалото вече наистина е лесно - соларно панелче и малка помпичка например от кафемашина или аквариум за рибки. Няма нужда от никаква цистерна - просто дневно време помпичката ще се задейства и ще пуска водата по наклонена тръба със зиг-заг нарези. Ха-ха - системата ще работи дори и зимно време и ще вади вода с температура 12-14 градуса.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Когато казвам "по нашите земи" имам в предвид територията на България като цяло. Изключение правят региони като североизточна България (Добруджа и Лудогорието). Кажете вие - има ли село без геран? Това, че си изсякохме и изнесохме горите и там къде по-рано е имало вода, а сега няма си е нашенска работа!
    Имам имот на 10км от Разград и селския кладенец е мои.
    Вода има и в Лудогорието разпределението може да е различно.
    Вода да няма значи 200м кладенец и нищо да не намериш.
    България е толкова богата на вода, че ние сме свикнали на 20-30м ако не излезе много вода, да го пишем септична яма.
    На пчелина(край Варна 300м над морското равнище) водата е много високо и мазата ми е пълна редовно.
    Аз не знам село без вода, а за няколко литра все ще ги намерим при нужда.
    Линк1 и Линк2 Картите са много стари, защото във Варна липсват няколко водохранилища и рекички.

Вижте долно бях го гледал преди няколко години и може да има и по-добра идея.
    За тази трябва да имаш цистерна с вода и помпа или много дълъг маркуч

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ....
    Остава въпроса дали няма някакъв лесен начин да изкопаем малка тясна дупка с дълбочина 4-5 метра, без да викаме сондажна машина и без да копаем геран. Имате ли някакви идеи по въпроса? Ако измислите лесна и евтина идея - всеки може да пробва да открие вода на пчелина си.
    Пусни едно търсене в гугъла за "ръчни сонди за вода" и ще извадиш стотици идеи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Благодарение на клипа на Дамян Дамянов открих един сайт, в който прекарах последните 2-3 часа. В него има всичко за ръчното дупчене на дълбоки отвори. Има стотици клипове, чертежи, обяснения. Освен метода на автора на сайта има показани и 5-6 други метода. Има ръководства за пробиване, има линкове - въобще безценен сайт на тема РЪЧНО ДУПЧЕНЕ на дълбоки дупки.

http://www.drillyourownwell.com/index.htm

Страница 9 от 15 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •