Вече стана ясно, че по тази тема ще трябва да се почистват разни постинги или части от тях. Преди това обаче искам да си кажа мнението по въпроса, а после естествено ще го изтрия, защото то също се явява спам.

Конкретния случай да възникне този конфликт се състои в това, че Радо изказа няколко неверни твърдения извън областта на неговата пчеларска компетенция, и вместо да си замълчи още на първия чужд постинг, той започна ожесточено да спори. И както винаги спора прерастна в конфликт - нищо ново под небето. По въпроса с Дамян - според мене не е нарушил правилата на форума, иначе отдавна щях да се намеся. Да, Дамян си има знания от висшето учебно заведение, има си и самочувствие, но това не са лоши черти на характера. Нима всеки един от вас си няма самочувствие за неща, които ги знае много добре?

Проблемът с Дамян може би е, че трябва да бъда малко по-тактичен. Превъзходството в знанията може да си проличи и без специално да се упоменава това. Просто който има знания в някаква област, нека да ги споделя безпристрастно, пък да остави другите да преценят доколко той знае или не. Много мислих дали Дамян е направил нещо, което да е нередно, и да ми позволи да се намеся от позицията на Администратор или Модератор. Ами да ви кажа честно, не открих никакви нередности в неговите постинги, освен разбира се моралния аспект на написаното, но аз нямам право да го съдя за това.

Накратко:
1. Дамян се хвали, че много знае в определени области, но това по различно време са го правили много други пчелари във форума. Нима не сте чували "Аз съм стар пчелар със опит, а ти не си". Това не е ли също демонстрация на превъзходство и обиждане на другия? Да, хората имат различно ниво на познания в различните области, и понякога си позволяват да парадират със своите знания, но това е обща болест на всеки един човек.
2. Дамян има самочувствие, но самочувствие демонстрират имат и много други хора, особенно когато наистина са постигнали нещо и искат да го споделят.
3. Дамян има особен стил на писане, слагайки всяко едно ново изречение на нов ред. Ами не е много редно това, но я погледнете какъв е правописа на половината посетители на форума? По този въпрос отдавна сме приели, че ще има търпимост, и че няма да обиждаме хората, правещи правиписни грешки.
4. Дамян има склонност да пише дълги постинги. Ами и аз имам подобна склонност, Scutellator-а също, както и поне още 10 други човека. Ами когато се описва нещо сложно, няма как то да се направи с 2-3 изречения.

Най-големият проблем в този форум може би е, че всички сме мъже, а при мъжете генетично е заложено да си мерят пиш......, пардон да си мерят сабите, конете, колите, жените, парите, познанията, постиженията и всичко останало. Това е общ проблем, който се наблюдава във всеки един пишещ във форума, а не само в Дамян. Самият форум е изграден на 90% само от хвалби - вижте ми кошерите, вижте ми пчелина, вижте ми хранилката, вижте колко мед добих, вижте с какъв цвят боядисах и т.н. Няма как да се забранят хвалбите, тъй като те са в основата на ОБМЕНА НА ЗНАНИЯ. Остава само моралния аспект - ХВАЛЕТЕ СЕ, но го правете някакси по-тактично, защото някои хората, които го нямат това за което се хвалите, могат да го възприемат като обида. Да тъжно е - хората имат различни знания и различни постижения в живота, но това не трябва да става повод за обиди или сръдни. Трябва поне малко от малко да се сдържат и двете страни.

Като Administrator на форума аз се грижа да няма ДИРЕКТНИ ОБИДИ от един човек към друг, но не мога да бъда съдник на МОРАЛНИТЕ АСПЕКТИ на всеки един постинг. Не мога да бъда съдник и на тънките иронии или намеци, които някои хора си позволяват да употребяват в постингите си. Къде е границата при една тънка ирония - докъде е майтапа и откъде започва обидата? Кога трябва да се намесвам и кога да си трая? Ако ми дадете точен отговор кое е обида и кое - не, тогава ще се грижа да няма обиди. Но когато нещата са завоалирани, не искам да ме карате да бъда съдник.

За в бъдеще искам да се разберем така:
Ако някой се почувствува обиден от постинга на друг човек, нека да информира в лично съобщение мене или някой от модераторите. В никакъв случай да не отговаря на обидата в темата, защото тогава той ще е виновен за разгорелия се конфликт. Колкото до МОРАЛНИЯ АСПЕКТ на постингите - ами опитайте се да не обсъждате хора. Обсъждайте само пчеларски проблеми. Лесно е да се каже, но е трудно да се направи. И все пак - опитайте се всички да бъдете ПО-ТАКТИЧНИ и да не засягате когото и да било с обсъждания дали е крив или прав, дали е умен или глупав, дали разбира от пчеларство или не, и т.н. Обсъждайте ПРОБЛЕМИТЕ, а не ХОРАТА. Всеки един постинг за качествата на даден човек се явява ОБИДА. Просто се въздържайте от такива постинги.