Матеев ще може ли 5 майки бъкваст и 5 карника за края на Май.Казвам се Боян Веселички 0887836202
Матеев ще може ли 5 майки бъкваст и 5 карника за края на Май.Казвам се Боян Веселички 0887836202
Благодаря за заявката. Записах те в списъка.
Искам 6 майки не по късно от май 2 карника 2 бъкфаст и 2 италианка - Станимир Борисов 0888199725.
Записах си. Благодаря.
Не е задължително заявките да са в темата. Ако искате личните ви данни да не стават публични, правете заявки посредством Лично Съобщение или ползвайте ЧАТ функцията на форума (долу в дясно на екрана).
Господин Матеев,отдавна съм във форума следя всичко с интерес.Доживях и тук в България да се предлагат качествени майки от други раси или породи.Живот и здраве за догодина ще поръчаме сигурно към 40 броя.Но нека да запролетим и да уточним расите или породите
Матеев, мислил ли си да предложиш изолиран оплоден пункт за клиенти? Имам предвид подходящо място (на 5-10 км няма други пчели) с бащини семейства. Клиента заплаща и си носи нуклеус с неоплодена майка, която остава в пункта 15-20 дена. То не е ясно дали това няма да е по-скъпо от инструментално оплождане, nо пък майката е съгласно селекцията наа клиента. Дали не може скапаната ни държава да подкрепи финансово един такъв пункт? Не знам дали се предлага такава услуга в БГ сега. Ако я предлага някой от "елитните" майкопроизводители -- мерси, ще пропусна.
Трябва да се гледа да не се внесат външни търтеи от клиента с нуклеуса. Или пък той да си носи само майката и да си я вземе оплодена (ако не я изяде нещо).
Това не е за тази тема. Моля модераторите да го прехварлят където е подходящо.
Този пост е редактиран от nikola.vladov; 15.10.2014 в 08:13. Причина: type error
Трябва оплодния пункт да е в центъра на кръг с радиус поне 10 километра, но това прави площ 314 000 декара. В тази площ не трябва да има гори. Не трябва да има дори и единични дървета, защото може да се засели в тях някой див рой.
Осъзнаваш ли каква МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА е в България да се създаде такава зона, в която да е гарантирано, че ще летят само твои търтеи. Дори и да купиш толкова земя, пак е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА не само заради парите, а защото всяко едно дребно парченце земя има по 40 наследника, половината от които са в чужбина. С издирването на всички няма да се справи дори и ЦРУ.
Ако въобще човек иска да прави някаква форма на КОНТРОЛИРАНА СЕЛЕКЦИОННА ДЕЙНОСТ в България, единственият възможен вариант е ИЗКУСТВЕНОТО ОСЕМЕНЯВАНЕ. Един апарат за изкуствено осеменяване не е кой-знае колко скъп - може да си го позволи всеки един пчелар с над 100-200 кошера.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Много благодаря за разяснението, наистина имаше нужда.
И тъй като сте по-запознат с пчеларството в Австрия, отколкото може би всеки друг тук, ще си позволя да ви попитам - това утвърдена практика ли е за разплод да се използват посредствени семейства ( само със 7-8% над средния добив)? И използват ли се семействата със рекордни добиви за развъждане?
Благодаря
Дони
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Моля, за нищо. Както личи от първото изречение, аз съм само един любител пчелар беден. Едва ли бих се осмелил да твърдя, че познавам из основи тукашното пчеларство, както се опитвате да ме квалифицирате и ще ви отговоря така:
Като утвърден и уважаван майкопроизводител (тук не влагам никаква ирония) Вие сте напълно наясно, че за развъждане се подбират семейства, които отговарят на няколко отделни критерии. Ако приемем, че 100% е средният добив от всички семейства с рекорден добив на мед определени за развъждане, то тези семейства от приложения сертификат са показали 7-8 % над него. Справка =>
http://www2.hu-berlin.de/beebreed/ZW...cht-Start.html
Благодаря Ви за отделеното време.
Поздрави,
Кирил
ПП. Тук вече отидохме твърде далеч от темата, за което се извинявам.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))