Когато казвам "по нашите земи" имам в предвид територията на България като цяло. Изключение правят региони като североизточна България (Добруджа и Лудогорието). Кажете вие - има ли село без геран? Това, че си изсякохме и изнесохме горите и там къде по-рано е имало вода, а сега няма си е нашенска работа!
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Масово по селата има герани, защото повечето от селата са разположени в близост до някаква река. А нивото на реката определя и минималното ниво на подпочвените води в региона около нея. Под минимално ниво разбирам нивото в сухо време. В дъждовно време нивото се повишава. Човек много лесно може да си изясни на каква дълбочина ще му се появи вода ако се огледа за рекички в региона.
Почвата и скалите в повърхностния земен слой обикновено са рехави и водопропускливи и именно в тях се натрупват подпочвените води. По надълбоко скалите вече стават плътни, и те се явяват дъното на подземните езера. Дъжда и реките са източник на пълненето на тези езера, а гравитацията прави останалото (бавното отичане на водите от по-високите към по ниските слоеве).
По принцип вода на няколко метра дълбочина има ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ. Това са НЕВОДОНАСИТЕНИТЕ повърхностни скали и почви, през които водата БАВНО тече и се стича надолу към ВОДОНАСИТЕНИТЕ ЗОНИ, които обикновенно са белязани от нивата на реките, изворите или заблатените местности. Когато се изкопае някакъв геран, той почти ВИНАГИ се пълни с вода, но дебита на черпене е много малък. Самият факт че герана може да бъде изкопан без използването на взрив говори за това, че се копае в рехава водопропусклива почва/скала.
За нуждите на поилките за пчели наистина достатъчен дебит вода може да се намери едва ли не НАВСЯКЪДЕ на дълбочина максимум 3-4 метра. Това е така защото се нуждаем само от няколко литра на денонощие. Друг е въпроса ако искаме сондаж за поливане с дебит 100 кубика в денонощие - тогава вече трябва да намерим истинско подземно езеро или подземна река, а това вече си е доста трудно.
Ето източника ми на информация: Groundwater.pdf
Имам имот на 10км от Разград и селския кладенец е мои.
Вода има и в Лудогорието разпределението може да е различно.
Вода да няма значи 200м кладенец и нищо да не намериш.
България е толкова богата на вода, че ние сме свикнали на 20-30м ако не излезе много вода, да го пишем септична яма.
На пчелина(край Варна 300м над морското равнище) водата е много високо и мазата ми е пълна редовно.
Аз не знам село без вода, а за няколко литра все ще ги намерим при нужда.
Линк1 и Линк2 Картите са много стари, защото във Варна липсват няколко водохранилища и рекички.
Вижте долно бях го гледал преди няколко години и може да има и по-добра идея.
За тази трябва да имаш цистерна с вода и помпа или много дълъг маркуч
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Колеги,на 5м от пчелина ми минава дере от 2 язовира,което малко пчели посещават.Повечето са на поилките,които са в пчелина а именно 10-11л туби от минерална вода срязани с парчета фибран или стиропор.Най бързо свършва където има щипка сол!
Капковото ми е вързано към тръбопровод,но работи само 30мин. в 23:00(има таймер).Водата която е останала в магистралния маркуч,продължава да оттича през целия ден в по-ниските части(при мен има голям наклон).За по-сигурно съм нагласил таймера да им пуска водата за по 2 мин(да напълни маркучите) два пъти през деня.Според мен ключето ще бъде във вида на маркуча.Продават се всякакви размери бидони,мисля,че един 150 литров,поставен на метър ще дава предостатъчно налягане и за по-дълъг маркуч.Виж за маркуча,мисля,че моя беше на 20см.и май че е точно като посочения от колегата Галин.Мисля,че моя е от тази гама,но коя точно не мога да ти отговоря,предполагам че е базовия на 20см. : http://www.aqualand-bg.com/index.php...emid=3&lang=bg
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Благодаря на Tsc1 че ме подсети за това. Бях го забравил. Наистина навсякъде може да се намери вода на 3-4 метра дълбочина с изключение на кариерите за камъни и видимо скалистите местности. Ако обаче наоколо има гори, зелени поляни или земеделска обработваема земя, твърдението на Tsc1 е вярно. Говорим за МАЛКО вода - няколко литра в денонощие. Такава има ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ.
Остава въпроса дали няма някакъв лесен начин да изкопаем малка тясна дупка с дълбочина 4-5 метра, без да викаме сондажна машина и без да копаем геран. Имате ли някакви идеи по въпроса? Ако измислите лесна и евтина идея - всеки може да пробва да открие вода на пчелина си.
Останалото вече наистина е лесно - соларно панелче и малка помпичка например от кафемашина или аквариум за рибки. Няма нужда от никаква цистерна - просто дневно време помпичката ще се задейства и ще пуска водата по наклонена тръба със зиг-заг нарези. Ха-ха - системата ще работи дори и зимно време и ще вади вода с температура 12-14 градуса.
Благодарение на клипа на Дамян Дамянов открих един сайт, в който прекарах последните 2-3 часа. В него има всичко за ръчното дупчене на дълбоки отвори. Има стотици клипове, чертежи, обяснения. Освен метода на автора на сайта има показани и 5-6 други метода. Има ръководства за пробиване, има линкове - въобще безценен сайт на тема РЪЧНО ДУПЧЕНЕ на дълбоки дупки.
http://www.drillyourownwell.com/index.htm
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))