Наистина точно затова не се бях сетил.
И тук не става въпрос за складиране, а къде отива сиропа веднага след хранилката - близо до пилото(вътре в него по всички условно свободни килийки) или далеч от него.
Иначе на мен постоянно ми се случва да видя че семействата са изхвърлили големи площи с яйца за да сложат там пресен нектар. В момента в който майката се премести на друга пита и при паша, след нея всичко се запълва с нектар. За пръв път това го забелязах при италианките ( които по принцип са известни с това че не складират запаси в плодника и не ограничават пилото) - отивам веднъж да пренасям, знаех на коя пита трябва да намеря пресните личинки, но намерих само нектар. До преди това ВЪОБЩЕ не бях обръщал внимание. Интересно ми е да разбера дали това го има също и при местните пчели.
Трябва да отбележа че има и вариация - докато някои пчели давят пилото от престараване, други не търпят нектар или мед близо до пилото - отваряш кошера горния корпус се пръска по шевовете с мед и пчели, а под ханемановата решетка гледайки долния корпус ще кажеш че семейството умира от глад - никакво забелване, само пчели колкото да се грижат за пилото и нито една килийка с пресен нектар (при тръсване не капе нищо).

Цитат