Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Значи след 3-4 дни като гледаш влизащите и излизащите пчели, ако има нектар, би трябвало излитащите пчели да излитат директно без да ходят по прелката, а влизащите пчели кацат тежко на прелката и веднага влизат вътре - бързат. По това ще познаеш че пашата е започнала. От тук нататък гледаш само магазините, плодника не го гледай, поне докато трае основната паша. Наблюдавай само летежа.
благодаря братле, информацията ми е доста полезна. днес след работа нямаше какво да правя и реших да ида да се разходя с пушката в гората срещу къщата ми. и както си вървя из гората изведнъж чувам много силно жужене. Помислих си че е някой рояк и тръгнах по звука. и както си върва и слушам, изведнъж чух жуженето над главата ми. погледнах нагоре и видях една цъфнала акация. а в цветовете и безброи пчели. може и да са мойте, зашото по права линия няма и половин километар от кошерите ми.Та въпроса ми е възможно ли е да е все пак рояк това???? защото имаше наистина много пчели а жуженето беше силно. чух го от 50тина метра.а часа вече гонеше към 7 часа. а по принцип съм забелязъл че горе доло около 7 - 7 и 30 мойте пчели се прибират.

п.п. няма други кошери в този раион освен на един старец кошерите. но неговите са доста слаби, на по 5-6 пити има пчели ( поне така ми каза той)