Първоначално публикувано от
Mateev
Семействата ми не са точно "слаби". Имат си достатъчно пчели, имат и пило в изобилие, защото всички майки са ми тазгодишни и им е голям мерак да снасят. Снасят дори и сега в момента. Предполагам че за това спомагат и стиропорените кошери, които държат пчелите на топло през нощта. Спомага и голямото количество прашец, който го събират по ливадите дори и в момента. Според мене точно многото пило, пчели и прашец при липса на нектар ми изиграха този номер. И при мене се получи така, че през последния месец в Габровския регион зимните запаси на семействата вместо да нарастват, намаляха значително, а някои кошери ги сведоха буквално до чиста нула. Тоест преобразуваха наличния мед в нови пчели и пило. Е кажи ми сега какво друго ми остава, освен в следващите 5-6 дена буквално да ги удавя в сироп, докато си задръстят плодниците? При това всичко е много спешно, защото вероятността от внезапно застудяване е много голяма, и ако се случи такова, буквално някои семейства могат да умрат от глад, свивайки кълбо на празни пити.
Може би за тези аномалии при мене са виновни именно стиропорените кошери, които държат климата в гнездото по-топъл. За добро или за лошо аз съм принуден да се адаптирам към тази тяхна особенност. Както казах - за ДОБРО или за ЛОШО - ха-ха - кое ще е от двете ще го разберем напролет.......