След като изчетах цялата тема реших и аз да споделя моя скромен опит.
Тази година започнах да пчеларствам като закупих два кошера ДБ с пчели, към офертата собственика ми даде още три кошера и 10тина магазина. Като цяло кошерите не бяха изгнили, боята беше олющена на места, според мен са поне 40 годишни, дебелината на стените е 4 см. и са доста тежички но са много здрави което ми хареса.
С малък ъгошлайф с диск на който са залепени шкурки, ошлайфах сандъците до дърво ( на повечето имаше по три различни цвята боя, за слоевете не знам ), набих им по някоя друга видия 5 * 50 за всеки случай, китосах всяка цепка, неравност дупчица с акрилен силикон. Станаха добре.
След това поставих два слоя от течната гума на БОРО Аква стоп да запечатам дървото ( някъде във форума го бях срещнал, малко е скъпичко 35-36 лева за бака 5 литра, но една бака ми стигна за 7 кошера и два магазина и има още за 2 сандъка поне. ) Звънях на фирмата производител и ме увериха, че в съставките на Аква Стоп нямало вредни вещества, единственото което е и много важно за продукта е между полагането на слоевете да се изчака 12 часа да изсъхне предния, ако не се изчака се получава доста неприятен ефект.
След като изсъхна Аква Стопа положих два слоя Фасаген оцветен в млечно синьо, резултата за мен е задоволителен, всичките кошери за заселени и по първи впечатления нещата вървят добре пчелите не оплакватте горките и не могат де
![]()