Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 11 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 110
    Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Колеги, някой поръчвал ли е скоро кошери от Палисъндър - Ракитово? Какви са отзивите понастящем за продукцията им?
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Това е истината но тук контрата на повечето колеги е "Няма пари", "То и скъпите са боклуци" на практика трудно може да се угоди на мнозина....
    Нее, тук въобще не става въпрос за пари, угодия и хитрувания. Въпросът е, че много хора с хубави машини дето са правили перфектни кухни и дето си нямат елементарни понятия по технология на дървесината искат да си докарат некой лев. Нема лошо. Има и пчелари, дето гледат кошера с видии ли е или с пирони и боята каква марка е. Пак нема лошо. Нали периодично трябва да си повтаряме едни и същи неща из форума
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Може би нещата ще се оправят, ако пчеларите започнат да искат от производителите на кошера ПИСМЕННА ГАРАНЦИЯ, че няма да се разсъхне поне 1-2 години. Това ще урегулира пазара, защото некадърните дърводелци просто ще фалират, плащайки гаранции наляво и надясно, а останалите сериозно ще се замислят преди да направят кошер от некачествен материал. Цените малко ще се вдигнат, но поне кошерите вече ще станат ИСТИНСКИ.

Между другото даването на гаранции си е в реда на нещата за всяко едно изделие, така че е крайно време пчеларите да започнат да си ги искат. Така ще бъдат защитени от бъдещи скрити дефекти по кошера и няма да има нужда да се жалват по форумите, защото продавача ще е длъжен да ги обезщети.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    те нещата са много комплексни няма само пчеларите са виновни или производителя на кошери... но лично аз трудно приемам оплаквания на колеги които са търсели кошери на по 30-50 лв. без да ги интересува качество и т.н. и след това почват да се оплакват и да плюят производителя това не е коректно поне за мен ....

от друга страна поне в момента ми е трудно да повярвам че ще се намери бг фирма да не говорим за някой гаражен производител които ще инвестира в едни 100-300 кубика ще ги дтржи на склад 4-5 години и едва след това ще ги вкара в производството и ще прави то всяка година, да не говорим ако е стартиращ бизнес... всъщност познавам една такава фирма но не е българска и там един кошер пълен комплект струва между 450 - 600 евро с минимална гаранция от 10 години за здравина...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Има някаква психологическа бариера от 100лв. Кошер над сто лева се счита за "скъп" от 90% от пчеларите, които познавам. Всичките, на които казах, че съм купил съндъци по 130лв ми обясниха как съм се прецакал. Вярно е - прецакал съм се, трябваше да взема такива от по 200лв, за да не се чудя сега за отопления, изолации отгоре, външно и пр. дивотии... Да, добре са направени, изглежда няма да изметнат, водят се "био", защото са от дърво, но си остават и с всичките му недостатъци.

пп. Преди месец дадох поръчка в royalbox за рамки със зъбна сглобка и още не са се обадили...
    Христо Йорданов

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Нещо извън темата за кошерите, но свързано с обработката и сушенето на материала. По-добро сушене от това в естествени условия на открито няма! Това с изкуственото сушене в сушилни е за замазване на очите на клиента. Обяснявал ми го е стар майстор, че дървесината иска време да изсъхне, защото настъпвали някакви промени на клетъчно ниво. Изсушена в сушилня бързо дървесина отново поема влага и деформациите продължават...
    Господин tsc1, за пореден път коментирате тема, за която нямате дори елементарни познания. Но какво да се прави, въпрос на манталитет, явно трябва да си запълвате времето някакси.

Относно сушенето на дървесината: Основно дървесината се дели на иглолистна и широколистна. От своя страна иглолистната се дели на такава със смолни канали и такава без смолни канали. Широколистната дървесина се дели на кръговопореста и пръснатопореста. Кръговопорести са дъб, кестен, ясен, бряст, акация и др. Те са с най-плътна структура и са най-качствени кати дървесина. Пръснатопорести са бук, габър, липа, чинар, бреза, върба, топола и т.н. Те са с по-ниска плътност и съответно с по-ниско качество. Широколистната дървесина е много подходяща за производство на кошери, особено дъб, ясен и акация, които са здрави, устойчиви на атмосферни влияния, особено на влага, но има няколко проблема. Първо е плътността - кошерите ще са много тежки, работата с тях става много трудна, да не говорим за корпусните кошери. Второ - цената. Нормално е и най-ценната и качествена дървесина да е най-скъпа. Същите са и проблемите с останалите широколистни видове - голяма плътност и висока цена. Изключения правят липата, тополата и върбата. Но все пак ресурсите от тези 3 вида са ограничени, а и цената не пак по-висока от тази на иглолистната дървесина.
    Както казах, иглолистната дървесина бива без смолни канали - ела, тис, хвойна и със смолни канали - различните видове бор, смърч, дугласка, мура, лиственица и т.н. Поради съчетание на плътност, цена и наличие на пазара, иглолистната дървесина е масовата за производство на кошери. За предпочитане е тази със смолни канали, защото смолата в дървесината, макар и в незначителни количества увеличава трайността и устойчивостта на дървесината, а и също спомага за по-ниското влагопоглъщане.
    Сушенето на дървесината: Един от най-сложните процеси в дървообработването. Най-просто казано дъските след разбичване са от порядъка на 60-80% влажност и тя трябва да се свали на 10-12% за производство на мебели и 15-18% за градински мебели, в това число и кошери. Огромните проблеми идват от факта, че като се изпарява влагата самата дървесината променя своите размери. да вметна само, че има няколко вида вода в дървесината, но най-важни са свободната вода, която може да се изпари свободно при атмосферни условия и химически свързана вода, която е на клетъчно ниво. Колкото е по-плътна дадена дтрвесина, толкова химически свързаната вода е повече. А тя не може да се изпарява при обикновени атмосферни условия. Тя се отделя само в сушилно при определени режими на сушене. Та уважаеми господин tsc1, изкуственото сушене в сушилни НЕ е за замазване на очите на клиента.
    В тази връзка примерно тежката букова или дъбова дървесина трябва да стои десетки години, за да падне влажността до поносими параметри, но пак химически свързаната вода не може да се изпари. За по-леката иглолистна дървесина това време е доста по- кратко. 4-5 години дъски престояли на съхо и проветриво място са достатъчно влажноста да падне до нива, подходящи за производство на кошери. През това време дъските ще се изкривят, но сушенето става бавно и в последствие ако има напражения в самата дървесина, то те ще са малки.
    Сушенето в сушилни: То изключително много зависи от вида на самата дървесина, от началната влажност и от дебелината на дъските за сушене. За доброто и качествено сушене си има различни режими, които зависят от посочените по-горе параметри, а също и от вида на сушилнята. Няма да се спирам на самият процес на сушене. Само ще кажа, че ако не се спазват тези режими, то това води до некачествено сушене, а от там и до некачествена дървесина. Може крайната влажност да е с по-висок или по-нисък % от желаната, но основният проблем при некачественото сушене са създалите се напрежения в самата дървесина. Те се изразяват в пукнатини, изкривявания или остатъчни вътрешни напрежения. Вземаме една дъска, гледаме я права, няма пукнатини или изкривярание, но при започване на обработка се нарушава нейното равновесие и тя започва да се криви, пука и т.н.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Вътрешни напрежения.jpg
Прегледи:      371
Размер:	58.0 KB
ID:	2039
    На снимката се вижда - това беше права, гладка дъска докато се беше срязана през средата - получи се изкривяване от около 10см на 2 м дължина.
    Та това което искам да кажа е: за производството на кошери може дървесината да не се суши изкуствено в сушилня, но периода за сушене е прекалено дълъг - 4-5 години. За това дървесината се суши в сушилни за около 20-30 дни и най-важното - трябва да се спазвар режимите за сушене, за да имаме качествена дървесина.

PS: И най-важното - нека всеки коментира това, от което разбира, защото е малко смешен и в повечето случаи досаден. Аз никога не бих си позволил да обсъждам платки, транзистори и всичко от този род, защото познанията ми не са на нивото, на което да дам вярна и качествена информация. Та господин tsc1, за вас оставам платките и транзисторите, но ви моля оставете дървесината и методите й за обработка за хора, които имат по-големи познания от вас за нея
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Уважаеми г-н Тотевски,
    Къде твърдя че разбирам от дървесина??? Просто описах какво съм чул от специалистите и какво показа личния ми опит. Нищо повече! А като гледам двата текста, не виждам и някакви особени различия.
    Щом сте компетентен по дървесината, коментирайте и докажете компетентноста си щом го твърдите. Аз не претендирам за такава компетентност, просто споделям впечатления. Нямам ли това право?
    Апропо, бихте ли посочили на какво най-много се смяхте в поста ми, за да се посмея и аз?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Не си трови нервите, Тотевски. Преди време и аз му се връзвах на този "форумен трол" , така се самоопределя той. Но един колега ми намомни това, което аз споделих с теб.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Вие може да си коментирате и изказвате мнения по каквито си искате теми. Живеем в такова време, че всеки може да говори каквото си иска и не съм аз човекът, който би ви забранил това. Но за да твърдите нещо, проверете дали то отговаря на истината, за да не заблудите четящите или слушащите ви.
    На какво се смея ли...? Смея се на това, че времето на енциклопедистите е отминало още 18 век. Просто обемът на информация в момента е толкова голям, че е абсолютно невъзможно един човек на да обхване и 1/1000 от нея. А вие и още един потребител на този форум се опитате да бъдете последните енциклопедисти, да изказвате и коментирате всякакви теми. ОК, дерзайте! Макар и понякога достадно, това е преди всичко забавно. А ако не ми харесва - просто не чета.
    Успех и извинения ако съм нарушил нивото ви на комфорт.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    ето още снимки специално заради ИСКРЕН съм ги снимал днес,че каза само една снимка съм качил и съм оревал!!!
    първите са от Фирма: “КиМ-2008“ а другия е от ЕМ-ЦЕ(кошера е друг от първата снимка)
    и ако обичаш колега ИСКРЕН ако няма кво да качеш по темата не си чеши езика тук ти като искаш ходи и оглеждай,залягай,карай на рентген кошера остави на нас малоумните тук да си купуваме кошери от нета!!!
    п.с.-къде видяхте уважаеми колеги,че кошерите са евтини мисля си че кошерите са на нормални цени та затова се очаква и нормални кошери да са не са на цена 30,40,50,60 лева че да не се оплаквам за качеството?Ако НЯКОЙ МИСЛИ,ЧЕ 200ЛВ ЗА КОШЕР Е НОРМАЛНА ЦЕНА ЕВАЛА МУ ПРАВЯ!
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMAG0151.jpg‎   IMAG0152.jpg‎   IMAG0153.jpg‎  

Страница 7 от 11 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •