Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 138
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Кривня, Русенско

Основното и занимание е производство на пчелни майки.
    Пчелите и са "Бъкфаст", или поне такива са слуховете.
    След като развихме 2-3 страници правни въпроси в темата, да се върнем на основният въпрос...
    Аз бях чул за района на Пепелина, но може и да не съм запомнил добре, все е в природният парк на Лом.

Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Много интересно, след като вноса на пчели е забранен, как тази жена е успяла да си докара стопанството от Италия. Освен това как всяка година се внасят голямо количество бомбуси от Австралия, като се има в предвид, че там МКБ е доста сериозен проблем. Дали в Италия МКБ не е дошъл точно чрез бомбусите и дали той вече не е принесен и у нас?
    Е, нали последно стана ясно, че не е чак толкова забранен вноса(или поне е забранен само на документи, и то според българското законодателство в явно противоречие с европейското), пък и всички знаем кое как се случва по границите на югоизток от Унгария.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    В ЕС няма граници.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    В ЕС няма граници.
    Напротив! В ЕС има граници! Между държавите членки на Шенген няма граници

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    ОК.
    В ЕС няма граници при движение на стоки. В Шенген няма граници. Така добре ли е?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    ОК.
    В ЕС няма граници при движение на стоки. В Шенген няма граници. Така добре ли е?
    По принцип е така, но ела да видиш на Дунав мост какво става..... митничарите са повече от това, което беше преди да станем европейци. А сега има и служители на НАП.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Значи баницата е доста голяма и сладка.Не може само за митничари.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Оффф, "хотелос как лучше, получилос как всегда". Скутелатора се опита да ни паникьоса, ний бързо се отръскахме и почнахме пак лакърдии, чичо Манчо и философии разни.

distedi, очевидно имаш поглед към митница и граница, допускам, че знаеш по-добре от мен какво става на Дунав мост 1, но проявяваш склонност към едностранчиво и лееко конюнктурно представяне на факти, което не работи в полза на твоя авторитет. А знаеш ли какво става на Дунав мост 2, примерно? Ще бъда съвсем кратък, защото достатъчно отегчихме колегията.

Основните цели пред някогашната Европейска Икономическа Общност /една от няколкото Общности в Европа/ са общ пазар и Митнически съюз. С договора от Маастрихт за създаване на Европейския съюз се осигурява пространство от държавите членки без вътрешни граници и със свободно движение на хора, Стоки, услуги и капитали. В областите Селско стопанство, Енергетика, Транспорт, Околна среда и други се провежда обща политика. Митническия съюз се характеризира с обща митническа тарифа към трети страни и забрана на митата и равностойните такси при внос/износ между държавите-членки и някои други неща, които не са толкова интересни за широката общественост. С договора от Лисабон ЕС вече наподобява на федерация от държави, но все още не е една държава. ЕС е юридическо лице с уникален статут, имаме си общи органи, напр. Съд на ЕС, щяхме да имаме и Евроконституция, но нещо я замразихме и т.н. Грубо казано, дали ще си купиш телевизор от Враца или от Виена и ще си го закараш в Шумен няма никакви ограничения, стига да не напускаш територията на Съюза.

Шенген е едно село в Люксембург, в което преди близо 30 години е подписано споразумение между някои държави от Европа за премахване на вътрешните им граници и единна визова система. Има страни, които не са членове на ЕС, но участват в Шенгенското пространство, напр. Швейцария. Има страни, които отдавна са членове на ЕС, подписали са споразумението, но не са изпълнили процедурите и чакат на опашката за влизане в пространството, напр. България.
    А разлика в понятията "свободно движение на хора" и "свободно местопребиваване на хора" е имало, има и ще има.

Сега, тука сме интелигентни хора и ни е ясно, че България където има външна граница за ЕС, освен Митница и Гранична полиция има и други служби които си изпълняват задачите. На вътрешна граница митническите служители основно изпълняват функциите по пътни такси и разрешителен режим, отношение към стоките почти нямат. За сведение на любопитните - Чехия с по-малка територия, 3-4 по-сериозни международни летища и сухопътна граница само с ЕС има по-голяма численост на митническата си администрация. Всеки сам да си отговаря защо е така.

И отново в темата. За МКБ четох по пчеларските вестници още като кацна в Португалия. Същите страхотии като птичи грип, свински грип и т.н, много се разтревожих. После си викам - каквото такова, каквото за другите, такова и за мен. Той пък взел, че за десет години пропълзял и в Италия, да му се не види. Хер Скутелатор нещо го няма тия дни, ама като се върне дано да разкаже какво е станало с горкото пчеларство в Испания, Франция, че и Португалия за тия десет години, съсипано ли е, унищожено ли е, мед ядат ли тия хора? Че нещо не съм чел сериозните списания напоследък...

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    И отново в темата. За МКБ четох по пчеларските вестници още като кацна в Португалия. Същите страхотии като птичи грип, свински грип и т.н, много се разтревожих.
    Разликата е че в Португалия откриват негови яйца върху клетките на пристигнали заедно с пратка майки от Тексас. Цялата пратка я унищожиха и проблема се реши.
    В Италия проблема е че по всичко изглежда малкия кошерен бръмбар се бил е установил там поне от година.
    Според официалните данни, през предишния сезон голяма част от пчеларите от засегнатата област са преместили кошерите си далеч от мястото за да се опитат да избегат проблема. А пчеларите практикуващи подвижно пчеларство от Сицилия, тази година за пръв път решили да не си местят кошерите до тази област. Като за капак, продажбите на кумафос се увеличили неимовено в цяла южна Италия. Имайки всички тези данни пред себе си, интересно как правителството чак сега се е усетило че има проблем.

Всичко това е ситуация доста по-различна от поредната създадена от медиите сензация, точно обратното - опитали са се да запазят всичко колкото се може по-дълго в тайна.
    Йорданов, догодина ще стане ясно докъде е успял да се разпространи гадния плодов червей и дали междувременно е бил изнесен заедно с пчелопакети и в други страни.
    Дълбоко съм засегнат че ме имаш за някой от ранга на Котларски. Предполагам можеш да посочиш колко пъти съм споделял непроверена информация? Според теб съм или поредния алармист или достатъчно наивен за да вярвам на подобни писания? Навярно знаеш че АЗ НЕ ЧЕТА ЖЪЛТА ПРЕСА.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Проблемът е, че дори и да се появи бръмбар в България, той също дълго време ще бъде пазен в тайна. То същото важи и за американския гнилец. Кой ще е този пчелар, който ще започне да тръби навсякъде, че при него има гнилец или бръмбар. Ха-ха..... много по-логично е да си трае, за да не го обвинят, че той е предизвикал заразата в цяла България.

Та искам да кажа, че ще разберем дали в България има бръмбар или гнилец тогава, когато вече ще е МНОГО КЪСНО за адекватна реакция. Може би дори вече ги има.........

Самият аз бях свидетел на един случайно срещнат пчелар, който ме попита какво да прави, за да си изчисти американския гнилец. Това беше преди 3-4 месеца. Пътувахме с един колегата в командировка за София и спряхме на Ловешката отбивка, за да си изядем баничките с бозата и да изчакаме да вземем третия колега. Там също чакаше един човек и като ни чу, че говорим за пчеларство, присъедини се към нас и се включи в разговора. От дума на дума и той изтърси "Абе имам американски гнилец, какво ще ме посъветвате да направя?". Косата ми се изправи и естествената ми реакция беше да му кажа да повика ветеринарния и нека той да реши какво ще се прави по-нататък. Та поспорихме малко в тази насока и се разделихме, но да ви кажа честно, останах с впечатлението, че този човек ще запази всичко в тайна.

Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014
    https://www.youtube.com/watch?v=egLroAZ_Qn0
    Не знам дали сте го гледали това видео, но този направо си ми открадна идеята все едно е влязал в ума ми само дето я е измислил много преди мен.
    Прочетох че някой беше споменал за бетониране около кошерите според мен вместо да бетонираме може да поставим едно корито от ламарина или пластмаса под самия кошер на сантим от него да си бъде като инвентар към сандъка, прикачено на сантим от него. Примерно с 3 сантима ръб загърнат на вътре. Допълнително може да се сложи решетка на дъното на кошера (ако някой все пак влезне) само че да е като на затворническа килия а не преплетена така че пчелите да минават а гадинката в капана.

Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •