Аз пчеларствам с главна цел восък...мисля, че съм го казвал поне 100 пъти
Заслужава си ако имаш пазар за восък и ако успееш да вадиш бял(|), жълт(||) и кафяв восък(|||).
Разликата в цената е огромна и всеки един си има пазар.
По тези сметки, ако 1кг восък = 8кг мед, то следното е вярно:
10кг восък (|) х 24лв = 240лв
10кг восък (||) х 12лв = 120лв
10кг восък (|||) х 8лв = 80лв
80кг мед х 5лв = 400лв
Ето защо има глад за восък.
Трябва да се мисли поне 3 дни напред налии цената на восъка няма как да остане толкова ниска.
Все повече производители на основи ще реват за био восък и всичко е въпрос на време.
Все повече чист бял восък се търси и го няма на пазара.
Трето качество ще се ползва само за свещи и там вече е ясно, че може да се ползват химикали, защото така или иначе се добавят други за подобряване на качествата.
Пчелите отделят восък от 10 дневна възраст, но после жлезите атрофират или по-скоро стават дормантни.
Семействата трябва да са много силни и за лекарства можеш да забравиш, ако искаш да продаваш восък първо качество.
Редовно трябва да им се дават задачи, като винаги трябва имаш рамки и корпуси чакащи.
За да можеш да извадиш добро количество восък, то трябва много силна и постоянна паша.
От една акация восък не става и предполагам не е подходяща стратегия за планинските райони.
Ако искаш да вадиш възможно най-чистия восък, ще трябва постоянно да се режат пити още преди да са започнали да ги използват.
Първо качество се ползва в медицината и козметиката, а от там искат да няма химикали(общо казано).
Ако ти открият пестицид във восъка си вътре с много пари и ти връшат цялата партида.
Лишаваш се от големи количества мед и ако цената на меда продължи да се качва няма да има смисъл.
Пчелите отслабват много при градежа на пити и живота им се скъсява значително.
Това води и до по-малки добиви на мед.
П.С. Забравих да кажа, че аз прашец не събирам.