Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Трябва да се поръчат два нови валяка-матрици с новите размери на килийките. Доколкото си спомням, единия струваше някъде около 3000 EUR. Двата валяка заедно с транспорта и монтажа вероятно ще отхвърлят около 15 000 лева, което означава че си струва да го направя само ако имам гарантиран пазар на поне един милион основи годишно.
Ох, ти дай това да е ефективно, тогава 15 000 лева ще се намерят отвсякъде. Ето малко сметки. Ако такива основи се продават с 20 ст по-скъпи (на бройка, независимо с какъв восък) след 100 хиляди основи ще се избият 20 000 лева. От друга страна за един пчелар ако сменя 20 основи годишно на семейство ще се оскъпи всичко с 4 лева на семейство. Кой разумен човек, няма да даде 4 лева и да не се занимава с разни третирания? За колко време ще се продадат 100 хиляди основи ми е трудно да кажа (ти по имаш представа).

Аз наистина не знам колко ще е ефекта от това. Смятам да проуча каквото мога. Ще гледам филма отново. Все пак излиза, че увеличаването на килийките е направено от хората, а не от пчелите. Щом се продават основи с търтеви килийкин (доста по скъпи) и има пазар за тях, какво да говорим за тези. Ако се внесат отнякаде 2000 бройки и се тестват в 100-200 семейства в различни пчелини ще е добро начало. Аз ако открия производител, цена ще пиша. За съжаление тест можем да се направим най-рано през лятото (имаме време да проучим всичко).