На 31.08.14 им правих преглед и според моя преценка имаха нужда от подхранване със изключение на 2-3 кошера но и те са като другите сега не искат да вдигат.
На 31.08.14 им правих преглед и според моя преценка имаха нужда от подхранване със изключение на 2-3 кошера но и те са като другите сега не искат да вдигат.
Милен Михов
Направи го отново 1:1 или по рядък .
И аз от началото на тази седмица започнах подхранване с по 500 мл инвентиран сироп всеки ден. Вчера най-слабия ми кошер за първи път не си беше взел всичко и спрях да му наливам. На другите продължавам. Ако пекне слънце тези дни ще ги отворя да видя какво е положението и дали са напълнли навсякъде.
Има логика в думите на Nik_m, тък като семейството, което спря да взима сиропа края на Август беше на 2 рамки пило, а другите на по 4.
Днес погледнах 3 семейства избирателно оказа ,че има увеличения на хранителните запаси без да са консумирали активно подадения сироп.Причината да не вдигат сиропа се оказа наличие на паша.
Милен Михов
Температурата вътре е 35 градуса,отглежда се пило.Ако се загледа се вижда добър приток на прашец и нектар.аз подхранвам по 700мл.сироп 1,5 вода 1 захар+витамини.В тази връзка дайте координати за Vit-amino lamons.
Спрях подхранването със сироп за момента имат добри количества мед като запаси НО предвид топлото и дъждовно време и прашец има се очаква пилото да продължи макар и не много до по късно . Мисля си ,че тия запаси малко ,ще намалеят за изхранването на пилото.Ако сега се сложи по една питка ( каква питка е най подходяща за случая)на семейство и да стой там примерно до края на Октомври.Какъв би бил ефекта и вредата
Този пост е редактиран от kapanec; 16.09.2014 в 06:04.
Милен Михов
Тази година не е като другите. Миналата година по-това време в кошерите нямаше грам пило, а сега има пило в изобилие, че дори и прясно снесени яйца. Поне при мене масово е така. Щом има прясно пило, то това означава, че пчелите все още интензивно се грижат за него, КОНСУМИРАЙКИ МЕД от вече направените зимни запаси. Също така означава, че тези пчели, които се грижат за пилото, ВЕЧЕ СА С ИЗНОСЕН ОРГАНИЗЪМ, и не са подходящи да станат дългоживеещи ЗИМНИ ПЧЕЛИ. Следователно зимните пчели ще са тези, на които тепърва им предстои да се родят от това пило. Следователно тази година трябва да се изчака още малко и според мене все още е рано да се подхранва с инвертиран захарен сироп, както и да се третира против нозематоза.
Това е моята логика. Съгласно нея трябва да изчакаме майката да спре да снася, след това пилото да се излюпи, и чак тогава трябва да се правят преценки дали запасите от мед са достатъчни за зимата. И ако не са достатъчни, трябва да се допопълнят посредством ударни дози инвертиран захарен сироп, даван селективно само на семействата с малко запаси. Към днешна дата нектар няма, но има пило, което означава че ЗИМНИТЕ ЗАПАСИ СЕ ТОПЯТ С ГОЛЯМА СКОРОСТ - някъде с темпо около килограм или дори два килограма на месец.
По моя груба преценка окончателното зазимяването на семействата тази година трябва да се отложи поне с още две седмици.
Има ли някакви други мнения по въпроса?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))