Здравейте,

Тъй като ми отесня пчелина а и имам дразги със съседи, кмет и тн. се налага да го преместя. Изключително важно ми е всяко мнение, и предварително ви благодаря. Ето главоблъсканицата:

Имам 3 алтернативи:
- да закупя южен парцел в село заобиколено от насаждена от еспарзета и ливадна паша. При добра година добивът е 2 магазина на силно семейство. Има друг пчелин на 2 км от 30 семейства. Намира се на 22км от вкъщи. Цена средно 10000лв. (без охрана, без помощно помещение/склад)
- да закупя съседен двор и да разширя и преместя пчелина в страни от дворовете - има слаба ливадна паша. Също така има изобилие от джанки и други овошки и според мен е прекрасно място за добив на прашец но не и мед. При добра година добивът е 1 магазин и в много редки случай два. Има други над 100 кошера в радиус 2км. Намира се на 13км от вкъщи и струва средно 10000лв. (има охрана, има помощно помещение/склад)
- да ползвам собствен имот на разстояние 75км от вкъщи. Намира се в Кюстендилския балкан. Изобилства от акация, мъждрян и много други видове широколистни и иглолистни. Цъфтят билки но ливадите са 2%. Склона е южен, но въпреки това слънцето огрява в 10 и се скрива в 4:30-5:00 през лятото. Зимата идва по-рано, и си отива по-късно. Има река с Върби. Терена е със силен наклон и е доста трудно да се огради. (без охрана, има помощно помещение/склад). Няма пчелари и за това не знам какъв е добива.

Също така възнамерявам да кандидатствам зимата, за 50 кошера + 30-40 отводки по програма пчеларство към ДФЗ.

Колебая се понеже и трите избора имат своите плюсове и минуси. Ако нямате мнение за това кое от тях е най-подходящо, то поне мнение за това кое ви се струва най НЕ подходящо е от значение също.

Ето снимки на последното:

Благодаря за помощта!