Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6774

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Наистина е честно тарата да се приспада такава, каквато си е. Но не трябва да се карате заради нея, защото това не е сериозно. По-скоро ако ви извадят довода за последните 100 грама, останали по стените, вие извадете например контрадовода, че "да, съгласен съм, но пък аз ви давам мед със съдържание на вода около 17%, а вие после ще си го доразредите до 18% и ще извадите 10 пъти повече печалба отколкото тези смешни 100 грама". Това което ви го казвам е самата истина. Меда на пчеларите обикновенно е с по-ниско съдържание на вода от норматива, и преработвателните предприятия доливат по няколкостотин литра вода (400-600L) на всеки един ТИР. Това си им е чиста печалба.

По принцип бизнес-преговори не се водят с емоции и скандали, а с разум и интелект. Бизнес-преговорите представляват дуел на интелекти с разумни доводи, а не демонстрация на слаби нерви. Подгответе си доводите предварително, сложете на лицето си маска с каменно изражение, и след това с леденостуден глас си вадете доводите един след друг. Много е важно да се запази самообладание независимо от това какво ви казва отсрещната страна. Имайте самочувствие и никога не забравяйте, че вие сте по-силната страна, и че ако изкупвача много знае, лесно можете да го отпратите да си тръгне без мед. Дръжте главата си високо вдигната и говорете с ясен и силен глас. Мънкането е противопоказно. На всеки въпрос отговаряйте веднага, точно и ясно. Не се бавете и не се замисляйте, защото отсрещната страна ще разбере, че вие не знаете какво точно искате. Бъдете твърди в исканията си и си ги отстоявайте. Не ги променяйте по време на преговорите.

По принцип твърдото поведение по време на бизнес-преговорите винаги трябва да е подкрепено от така наречените "подсладители". Това е от учебниците по маркетинг. Държите твърдо на един единствен параметър, например цената (която е "горчива"), и отбивате атаките на отсрещната страна посредством "подсладители". Например "Да, ама аз ви продавам голям обем мед", или "Да, ама аз съм близо до вас и не сте направили много големи транспортни разходи" или "Да, ама качеството на моя мед е превъзходно, и вие сами ще се убедите в това" или "Да, ама в моя мед има има голям процент акация, а аз ви го продавам като полифлорен" и т.н и т.н. Предварително си подгответе списък с "подсладители" които ще ги вадите по време на бизнес-преговорите, ако се наложи. Няма значение какви са, важното е да имате предварително заучени ГОТОВИ ОТГОВОРИ, и то колкото се може повече. Лошото е ако "подсладителите" ви се изчерпат. Тогава ще сте принудени да правите отстъпки, а това вече е зле за вас. Затова е много важно предварително да се подготвите.

Аз винаги предварително се подготвям за всяка една среща (преговори), които ми се налага да ги правя. Обмислям възможните развития на разговора и си подготвям готови отговори. Докато пътувам за срещата (или докато чакам в кабинета си отсрещната страна), мислено си преговарям сценариите. Обикновенно си има разработени планове А, B, С и т.н. Имам си и план за най-тежкия възможен вариант. По време на преговорите не се замислям, защото всичко ми е е ясно от самото начало. Имам много случаи, в които само с наддумване съм печелил допълнителни стотици хиляди долари. Ха-ха ..... имам и обратните случаи, и именно те са ме научили да не подценявам бизнес преговорите като такива.

Още много може да се говори за психологията на бизнес-преговорите, но засега и това е достатъчно. Важното е да разберете, че това е един изключително важен аспект от всеки един бизнес, и бъдещата ви печалба или загуба много често зависи от това дали се справяте добре или зле по време на едни такива преговори. Ха-ха.... а най-лошата алтернатива е да се нервирате, да се карате, да вдигате скандали и т.н. Това е признак на безсилие, на ниска култура, на слаб интелект и лошо възпитание. С такова поведение не само че не си помагате, а точно обратното - вредите на самия себе си.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Бях решил да прегледам всички кошери преди да им сложа ленти, но страха от нападение ме отказа, за това днеска прегледах само тези които ги водех за слаби (т.е. не носеха мед в магазина), оказа се че изобщо не са слаби просто не са сколасали да започнат да слагат мед и в магазина. До сега равносметката е от 80 семейства през пролетта, 5 до момента бяха без майка (пробвали са самосмяна но не са си произвели майка, тях ги обединих ги с други), 11 смениха успешно майка през сезона и 21 се роиха. Живот и здраве ще започна новия сезон с почти 50% млади майки и за това се замислям дали да не започна целенасочено да сменявам майките през година- две колкото и трудоемко да е това за да не изпадам в подобна неконтролируема масова самосмяна както сега???

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Аз съм 4 година пчелар, но ако питаш мен всяка година нова майка-безкомпромисно.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Аз съм 4 година пчелар, но ако питаш мен всяка година нова майка-безкомпромисно.

Аз гледам да сменям повечето (НО НЕ ВСИЧКИ!!) майки всяка година - или между 60-80% от майките, взависимост от годината.
    Няма никакъв проблем да оставиш една хубава майка да поработи поне още един сезон. Със сигурност тя ще е по-добра от някоя млада на около средното равнище по производителност.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Поредната пчеларска щуротия.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •