Роенето - честно казано,не съм чел много книги на пчеларска тематика,но съм срещал във някои от тях,изказвания че всъщност няма ясно,обосновано и научно становище защо пчелите роят.Винаги съм си мислел,че е именно заради истинкта им за размножение .... както и да е.
Но да ви обадя една пълна глупост,мое лично мнение влизащо във разрез със пчеларските практики и цели - аз предпочитам роевите семейства и не ме е страх от роенето.
Не съм убеден какво се получава при подтискането на този инстинкт и също не съм виждал семейство,което на 100% да няма склонност към роене.......и нещо друго,дори не вярвам че е възможно да се селектира пчела със такъв ген.
Колкото и да е неройливо едно семейство - на втората година,при силно/нормално пролетно развитите и последващ период без паша,това семейство съм сигурен,че ще заложи маточници.От друга страна,колкото и силен да е този инстинкт при едно семейство,във първата година (майка на една зима) "проблема" със роенето се решава лесно и то особенно ако има нормална паша,дори няма и да напънат да роят - това ще се случи след втората зима.
п.п.не знам,анатемосван съм дори от баща ми и дядо ми,да не говоря за други колеги,за това ми мнение - само един човек съм срещал през живота си,който мисли по същия начин,а именно роевия ген изобщо не е показател за слабо семейство (дори бих казал напротив) и номера е по-скоро как да се контролира роенето,а не как да се подтиска инстинкта.

Цитат