Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 82 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 819
    Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Вземи една пита на която има един хубав маточник и я сложи в нов кошер след като поставиш и няколко с пило- разнородно и пчелите които са на тях и си направи една отводка, а другите маточници ги унищожи и готово, какво толкова се шашкате-има маточници, има проблем, няма маточници, няма проблем. :D След 5-6 дни пак проверка-пак се премахват и така.

Цитат Първоначално публикувано от iris
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    един много стар пчелар дава следният акъл.
    просто да разместя местата на двата кошера 1 да иде на мястото на 2 а 2 на мястото на 1след което да намажа предната стена и прелетната дъска и на 2-та с лук.по този начин се спирал процеса на рояването. принципът бил че като се разместят местата пчелите от 1 кошер дето е пред рой щели да влязат във 2-ия кошер. а младите пчели от втория щели да улисат в работа и да изкарат от състояния на рой летяшите пчели на 1вия кошер. а летящите пчели от 2рия след като са разместени влизат във първия и понеже не са пред рой били преди да излязат от кошера щели да проядът и махнат заложените маточници на кошера.
    според мен има някаква логика в това, но не съм запознат. нека по опитните да кажат
    Не съм го правила, но това е противороеви метод, описан в литературата. Освен, че трябва да се уеднакви миризмата на двете семейства, може и двете майки да се затворят временно в клетки. Разместването се прави по обед.
    да около обяд каза оня. тъпото е че в моето село само аз съм млад тук. всички пчелари са над 70 години. даже вчера един идва да му давам съвет че имал по 1 шепа пчели в кошерите си. аз щях да си ударя главата в стената. и му викам абе аз мойте ги взех преди 20 дена и не мога се справя с 2 кошера а ти искаш да знам от 1 шепа какво да правя. после го гледам, че неговите кошери се виждат от моя двор как ги премести посред бял ден кошер по кошер на около 20 метра от старото си място където бяха. и след 5 минути дето бяха кошерите се беше зачернило от пчели.сутринта в магазина го питам къде е логиката да ги мести посряд бял ден на такова късо разстояние. а той вика че бил оставил 2 празни кошера да си седят на старото място и те щели да оберат тези пчели от другите кошери. мен това не ми се варвя много , та и заради такива причини много не се доверявам на тукашните стари пчелари

п.п. този човек има около 10 кошера не знам на какво дередже са.тук има много пчелари при мен, ама са стари хора и с мислена и способи отпреди 50 години.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ами може и правилно да е постъпил, ако се е притеснявал, че ще се роят и ги е преместил настрани, а там е оставил слаби семейства, които ще се подсилят с тези летящи пчели. Пчелари много, практики много. Ще ги научиш и ти тези неща, споко.
    Та затова ЛР технологията е по ефективна, защото там разширяваш обема нагоре, не си ограничен, докато при ДБ разширението е настрани и в един момент удряш на камък. Пак има решение, но трябва пчеларя да е врял и кипял и да не е ограничен мисловно и да има инвентар.

Цитат Първоначално публикувано от ahilis
    Вземи една пита на която има един хубав маточник и я сложи в нов кошер след като поставиш и няколко с пило- разнородно и пчелите които са на тях и си направи една отводка, а другите маточници ги унищожи и готово, какво толкова се шашкате-има маточници, има проблем, няма маточници, няма проблем. :D След 5-6 дни пак проверка-пак се премахват и така.
    това с 5 и 6 дена няма ли да се повтаря вечно.??! доколкото съм запознат дори и малко, щом са в състояние на рояване, колкото и да махаш маточници, не помага. това само удължава предроевото състояние.това с одвотката съм съгласен, ама за рязането на маточниците не мога да го осмисля. друго да кажа. доколкото знам за рояване се залагат от 8-9 мато1ника нагоре.4 или 5 при самосмяна. при мен са 5 или 6. имали някаква вероятност при предишните отваряние на коперите, да сам направил нещо на майката и да са предприели самосмяна???? съдя и по друго.... днес като се загледах по добре и продължително в 2 пити ми нправи впечатление че 70 процента са търтиево пило.(запечатано и незапечатано) запечатаноо го поизрязах. това го имаше на 2 пити, по нататак нещата почнаха да се балансират от към пило. възможно ли е да са предприели самосмяна, дори и да не съм направил нищо аз на майката, ако те са усетили че вече е стара и негода.не е търтовка и свещева защото си има и пило на работнички.
    п.п. маточниците са около половина см. наи много 7 млм. само 1 дето е около см. и половина.други не видях. това не значи че няма и други но да не съм ги видял

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Във фаза развите пролетно, появата на повече търтиево пило е първия признак , че семейството е склонно към рояване. Ако е рой от миналата година, това е генетично предадено.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    ...до пашата има още около 15 20 дена. и аз съм мислел за 3-то семеиство. с тази цел си и порачах 3 нови кошера който ще са готови тази седмица. 2 да сменя старите и 1 за ново семеиство. ама проблема е че тва с новото семеиство сам няма как да го направя. не съм чак толкоз навътре в нещата.
    Когато до пашата остават 10-15 дена е подходящо да се направи отводка чрез налитане на летящи пчели на зрял маточник. Можеш да използваш пита със зрял маточник от роевото семейство.
    Преместваш роевия кошер. На негово място слагаш нов, зареден с пити, основи и питата със зрелия маточник и пчелите по нея.

още утре ще предприема мерки.и ще ви информирам какво съм свършил и направил. благодаря за съветите.в краен случаи ще направя отводки и ше разделя семеиството на 2 дори и на 3 ако се наложи.че пчелите просто нямат брои. много са ана наистина много. няма да разчитам на мед от пашата, а ще се стремя да опазя семеиствата.

Цитат Първоначално публикувано от iris
    ...до пашата има още около 15 20 дена. и аз съм мислел за 3-то семеиство. с тази цел си и порачах 3 нови кошера който ще са готови тази седмица. 2 да сменя старите и 1 за ново семеиство. ама проблема е че тва с новото семеиство сам няма как да го направя. не съм чак толкоз навътре в нещата.
    Когато до пашата остават 10-15 дена е подходящо да се направи отводка чрез налитане на летящи пчели на зрял маточник. Можеш да използваш пита със зрял маточник от роевото семейство.
    Преместваш роевия кошер. На негово място слагаш нов, зареден с пити, основи и питата със зрелия маточник и пчелите по нея.
    точно това ми севъртеше в главата, в момента. но от неопитност мислех че е погрешно.благодаря ти. утре ще хвана един стар пчелар тук, той е с удар ама ще одари едно рамо. много е навътре в нещата. неговия пчелин е без никакви проблеми. каза че не помнел от кога нямал загуба на семеиства, да ги е упускал да роят и прочее.дори и кошерите си ги произвежда той. веднъж ми обяснява, как неговите д.б са с 11 рамки. питах го защо не 10 или 12. а той ми каза че това той го уж бил измисли. предимствата били повече от тези с 10 и 12 а минусите по малко. много много в интерес на истината не можах да схвана много от това което каза като доводи.но е факт че наистина тази и миналата година нямаше загуби по пчелина си.а пчелина му е с около 20тина кошера.ще го помоля да обясни пак за какво става дума, ако трябва и записки ще водя. и ще го поместя тук във форума. може да е наистина нещо идеино и със смисъл.пък и най важното е че може да взлезне идеята в употреба на някои

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Така може би няма да изпуснеш пашата въпреки роенето.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Много баби- хилаво дете, но давай. Какво стане. :D А това с премахването не продължава вечно-до края на сезона. Работа се иска. Ти с два кошера не можеш да се справиш, а питаш ли ги с 200 как се справят. Мислят мой човек. Не чакат този и онзи да им казва. Така ще луднеш и накрая нищо няма да направиш. Осмисли до тук какво знаеш и предприеми някакви действия и каквото стане- това. Един прави така-друг иначе, трети пък да не говорим. Хайде действай -стига се шашкай. Нали знаеш приказката за НЕВОЛЯТА? :D

Страница 20 от 82 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •