Цитат Първоначално публикувано от iris
Цитат Първоначално публикувано от gillan
...до пашата има още около 15 20 дена. и аз съм мислел за 3-то семеиство. с тази цел си и порачах 3 нови кошера който ще са готови тази седмица. 2 да сменя старите и 1 за ново семеиство. ама проблема е че тва с новото семеиство сам няма как да го направя. не съм чак толкоз навътре в нещата.
Когато до пашата остават 10-15 дена е подходящо да се направи отводка чрез налитане на летящи пчели на зрял маточник. Можеш да използваш пита със зрял маточник от роевото семейство.
Преместваш роевия кошер. На негово място слагаш нов, зареден с пити, основи и питата със зрелия маточник и пчелите по нея.
точно това ми севъртеше в главата, в момента. но от неопитност мислех че е погрешно.благодаря ти. утре ще хвана един стар пчелар тук, той е с удар ама ще одари едно рамо. много е навътре в нещата. неговия пчелин е без никакви проблеми. каза че не помнел от кога нямал загуба на семеиства, да ги е упускал да роят и прочее.дори и кошерите си ги произвежда той. веднъж ми обяснява, как неговите д.б са с 11 рамки. питах го защо не 10 или 12. а той ми каза че това той го уж бил измисли. предимствата били повече от тези с 10 и 12 а минусите по малко. много много в интерес на истината не можах да схвана много от това което каза като доводи.но е факт че наистина тази и миналата година нямаше загуби по пчелина си.а пчелина му е с около 20тина кошера.ще го помоля да обясни пак за какво става дума, ако трябва и записки ще водя. и ще го поместя тук във форума. може да е наистина нещо идеино и със смисъл.пък и най важното е че може да взлезне идеята в употреба на някои