Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 33 от 51 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 321 до 330 от общо 506
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Да не се окаже, че имаш гюм с боза за декодиране?
    Има голяма вероятност за това - ха-ха....... По-скоро ще се учудя, ако всичко тръгне от раз......... Едно е да си го представяш в главата си и да мечтаеш години наред за нещо, съвсем друго е да се опиташ да го реализираш на практика. Появяват се хиляди проблеми, за повечето от които въобще не си се сещал. Абе какво да ти разправям, ти сам си го знаеш.....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Може да е софтуера, но е голям зор.
    Хората ме гледаха и аз викам еми...не става. :D
    Нямам идея дали се вижда мащаба добре, но антената не изглежда малка.

http://s10.postimg.org/776w9sqrd/CAM00434.jpg
    http://s28.postimg.org/h2e4a2e8t/CAM00433.jpg
    Горния един сантиметър от антената според мене не е антена. Там само са пистите, които отиват до контактите. Според мене центъра на твоята антена е центъра на средната дупка. Маркирай си го този център от другата страна на капака.

Колкото до софтуера, с който да експериментираш, мога да ти препоръчам следния: https://play.google.com/store/apps/d...infolite&hl=bg
    Пробвал съм много безплатни софтуери, но този най-много ми допадна от всичките. Става въпрос за софтуер, който да ти показва какво има вътре в твоя таг, какви протоколи се ползват, какви технологии са реализирани в тага и т.н. Иначе направи си търсене с думичката NFC и ще попаднеш на стотици софтуери, правещи какво ли не с тези тагове.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Горния един сантиметър от антената според мене не е антена. Там само са пистите, които отиват до контактите. Според мене центъра на твоята антена е центъра на средната дупка. Маркирай си го този център от другата страна на капака.

Колкото до софтуера, с който да експериментираш, мога да ти препоръчам следния: https://play.google.com/store/apps/d...infolite&hl=bg
    Пробвал съм много безплатни софтуери, но този най-много ми допадна от всичките. Става въпрос за софтуер, който да ти показва какво има вътре в твоя таг, какви протоколи се ползват, какви технологии са реализирани в тага и т.н. Иначе направи си търсене с думичката NFC и ще попаднеш на стотици софтуери, правещи какво ли не с тези тагове.
    Пистите към двата конентора вървят по края на лепенката, но не мога да видя дали горе е празно.
    Този софтуер не съм го виждал, но други бях пробвал без успех.
    Ще го пробвам... :D
    Нямам тагове, а в Техномаркет ще ме гледат като индианец :D
    Благодаря ти!

Наблюдател
    Регистриран
    12.08.2013
    Пчеларски район
    Роман
    Матеев мислил ли си да сложиш по периметър лонг рейндж антена и да ползваш таговете за активна охрана - щом част от инвентара се чекне значи някой го е понесъл на някъде?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Много работи мисля - ха-ха. Много повече от това, което споделям във форума. Истината обаче е, че нещата стават бавно и трудно, и ако се набълбукам с много задачи едновременно, рискувам да ги проваля всичките. Така че по-добре е да ги движа една по една, като спазвам някаква приоритизация. Проблема с кражбата на кошери към днешна дата при мене е с много нисък приоритет. Просто вероятността да ми откраднат кошери е много малка, защото моите кошери и рамки са коренно различни от тези на останалите пчелари. Ако някой наистина реши да ги краде, значи е най-големия глупак на света, защото ще бъде разкрит много лесно.

До момента за 2 години работа нямам никакви проблеми, освен едни цигани, които ми отмъкнаха няколко метра оградна мрежа, но на кошери не посмяха да посегнат. Другия проблем ми е един пчелин, който е на завой на пътя, и в който вече два пъти се блъска кола с висока скорост, помитайки 5-10 кола от оградата заедно с мрежата. Добре че непосредствено до оградата има дървета, така че досега кошер не е блъскан. Застрахователите по гражданска отговорност плащат щетите, което е доста учудващо, но е факт.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от HACOO Виж публикацията
    Матеев мислил ли си да сложиш по периметър лонг рейндж антена и да ползваш таговете за активна охрана - щом част от инвентара се чекне значи някой го е понесъл на някъде?
    На какво разстояние би работила такава антена при пасивни тагове като неговите?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    12.08.2013
    Пчеларски район
    Роман
    Най-общо зависи от големината на тага и силата на сигнала, но ти предполагам ги знаеш тези неща. В неговия случай сигурно 1м. Което не обезмисля идеята. Това риторичен въпрос ли беше?? Или се намесих в бизнеса?

Сега се замислих, че всъщност най-полезната автоматизация след тази на Матеев би била поставянето на кошерите на поставки, чрез монтиране на панта, т.е. предния ръб ляга на стойката, а отзад повдигнат на сантиметърт от нея и опрян на сензор за тегло. Сензора естествено вързан през уай фай и софт да чертае графики за промените в теглото на всеки или двойка кошери.. Чакай.. всъщност има още по-яка технология - безжични камери с висока резолюция и широк ъгъл монтирани отстрани на прелката със софт, който следи кацащите и излитащи пчели и прави статистика. За един сезон ще имаш достатъчно данни да знаеш точно кой кошер в какво състояние е без да ги отваряш..

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от HACOO Виж публикацията
    Най-общо зависи от големината на тага и силата на сигнала, но ти предполагам ги знаеш тези неща. В неговия случай сигурно 1м. Което не обезмисля идеята. Това риторичен въпрос ли беше?? Или се намесих в бизнеса?

Сега се замислих, че всъщност най-полезната автоматизация след тази на Матеев би била поставянето на кошерите на поставки, чрез монтиране на панта, т.е. предния ръб ляга на стойката, а отзад повдигнат на сантиметърт от нея и опрян на сензор за тегло. Сензора естествено вързан през уай фай и софт да чертае графики за промените в теглото на всеки или двойка кошери.. Чакай.. всъщност има още по-яка технология - безжични камери с висока резолюция и широк ъгъл монтирани отстрани на прелката със софт, който следи кацащите и излитащи пчели и прави статистика. За един сезон ще имаш достатъчно данни да знаеш точно кой кошер в какво състояние е без да ги отваряш..
    Да, въпроса беше наистина риторичен. Няма как да стане това с Long Range RFID таговете по две причини:
    - четенето им от голямо разстояние изисква насочени антени и сериозни мощности на предавателя;
    - в "полезрението" на една антена попадат много тагове. Ако антените са активните (а те трябва да бъдат в случая0 и контрола се извършва през някакви интервали от време в един момент ще се обаждат всички тагове. Настъпва таканаречения конфликт на сигнали и дешифрирането изисква сложен софтуер и доста мощна система за обработка.
    Всичко това струва много скъпо, а за един пчелин съвсем не може да се мине със една антена и четец, поради тясната и диаграма. Има и още куп проблеми, ама да не отегчаваме аудиторията.
    А другите идеи сме ги чепкали още преди 3 години в другия форум. Технически това с везните е реализуемо, но доста скъпо решение. Другото с камерите е отчаяна работа. Има по-хитро направени броячи с фотодиоди, които се монтират на прелката.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Някои от новите играчки за зимата. Контролер Ардуино, сензор за температура и влага, релета.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      149
Размер:	85.6 KB
ID:	2077

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2.jpg
Прегледи:      148
Размер:	84.3 KB
ID:	2078
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Любопитен съм да видя сензора!

Страница 33 от 51 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •