Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 32 от 51 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 311 до 320 от общо 506
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    А как четеш десет лепенки с ГСМ-а наведнъж? Кой софтуер ти решава проблема с конфликтите? Лепенките на са проблем, защото те лесно се топят предварително във всякакви лакове и се монтират след изсъхване. Надежността на системата и достоверността на данните зависи предимно от решаването на конфликтите, възникващи, когато всички лепенки се "разприказват" едновременно.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тези HF лепенки, които работят по NFC стандарта, изрично са пригодени да работят НА МАЛКИ РАЗСТОЯНИЯ (3-5см), като това за определени приложения е ПРЕДИМСТВО, а не недостатък. При такива малки разстояния попадането на два или повече тага в обсега на действие на GSM -а е по-скоро изключение или дето се казва - изкуствено предизвикана грешка. Ами повече от ясно е, че такава грешка няма как да бъде отработена, след като самата логика на програмата не го предполага това. Например разплащане в супермаркета - ами как така два GSM-а ще правят едновременно едно и също разплащане? Или пък при мене - как ще титнеш едновременно два корпуса? Ха-ха - ясно е, че ако едновременно набутам два тага под GSM-а, то това си е изкуствена грешка......

Иначе разработчиците на чипове, както и разработчиците на стандартите за комуникация, на които се подчиняват тези чипове (разните му там ISO-та), и едните и другите са предвидили средства за разрешаване на конфликти, когато в обсега на четеца попаднат едновременно много тагове. Както на физическо ниво, така и на комуникационно ниво в протокола са предвидени команди, с които четеца може да открие много тагове едновременно, и след това да влезе в ролята на арбитър, и да започне да ги разпитва един по един, като заповядва на някои тагове да мълчат, а на други - да предават. Това е измислено и направено и го могат абсолютно всички тагове на всички производители (все пак те са длъжни да се подчиняват на съответното ISO). Друг е въпроса дали разработчика на софтуер на високо ниво ще си направи труда да имплементира тази функционалност, или ще претупа програмата, обявявайки конфликтните ситуации за грешка.

Ха-ха ..... разработчиците на операционната система Android точно така са постъпили - претупали са API-то на NFC комуникацията и са имлементирали функционалност за четене само на един единствен таг в даден момент от време. От там насетне приложенията на високо ниво нищо друго не могат да направят, освен да се съобразяват с тази глупост. Питай ме мене - главата ми е побеляла да се боря с този Android, в опити да извлека максимум полезна информация от изкуствено ограничените възможности на RFID таговете. По начало NFC комуникацията е измислена за банкови разплащания и за трансфер на данни от близко разстояние между 2 GSM-а. RFID технологията се е развивала отделно от NFC и е много по-съвършенна от него. В един момент обаче някой некадърник се е опитал да ги обедини, това се е наложило като стандарт, и от тогава до ден днешен милиони програмисти по света псуват, когато започнат да пишат програми за четене на RFID тагове посредством NFC класовете на Android-а.

Иначе има професионални RFID системи - хардуер и приложения, при които се използва пълната функционалност на RFID технологията, и в които са разрешени много от проблемите на NFC-то - не само с конфликтите, за които пишеш, но и със сигурноста, криптирането на данните, криптирането на комуникацията, гарантирането на неприкосновенност на заключените или на скритите потребителски блокове в таговете и т.н. Лошата новина е, че тези професионални системи са много скъпи, и не всеки може да си ги позволи. А аз искам да разработя нещо евтино, и затова си блъскам главата с NFC-то на Android-a.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .... А аз искам да разработя нещо евтино, и затова си блъскам главата с NFC-то на Android-a.
    Колкото и да си я блъскаш, с NFC комуникацията и GSM-а тая няма да стане! Рамките в един кошер са твърде близо! А ако трябва да ги вадиш една по една става голяма хамалогия. Абе както се казва "Козата си сака пръч" - трябва ти сериозен четец със специализиран софтуер. И ще те насоча към нещо - тагове лепенки се слагат на разни опаковки с лекарства в големите складове. Когато една аптека направи заявка за примерно 100 артикула, роботизирана система с количка ги събира по стелажите и пълни кошницата. За ориентация ползва таговете. Когато кошницата дойде на касата, четеца чете всички тагове в кошницата едновременно и ти изготвя автоматично фактурата.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това с четенето на таговете от рамките се получава, дори и да са наредени една до друга. Пробвал съм го - получава се, въпреки че е малко на ръба. Има и един номер, за който не знам дали си се сещал, но този номер позволява по много лесен начин да оформяш посоката и формата на излъчваното високочестотно поле. Тоест мога да си го направя дълго и тясно например, и така съседни тагове от други рамки да не се влияят. Аз самият се шашнах колко елегантно са го измислили, но е факт, че работи.

Първо замислял ли си се защо металната карантия на GSM-ите не влияе на антената на NFC четеца? Защо от задната страна тага се чете от 4-5 сантиметра, а от предната през екрана не се чете? Защо има специални ANTIMETAL тагове, които са дебели само половин милиметър, но могат да се четат само от едната страна, и освен това ако се залепят на метал, не се появяват вихрови токове, които да отнемат цялата енергия на полето?

Как според тебе е постигнато всичко това? Много се чудихме и ние и разпорихме (повредихме) не един таг, докато не направихме случайно откритие, че пластмасичката, залепена на гърба на тага (антената), всъщност е един много, ама наистина много слаб магнит. Нещо като тия гъвкавите магнити с картинки, които се лепят по стените на хладилника - ха, ха. Ама те са достатъчно силни, за да усетиш че железните предмети лепнат на тях. Това, което е залепено на антените и таговете е нещо подобно, но магнитното поле сигурно е 100 пъти по-слабо и няма как да го детектираш с карфичка например. Компаса обаче го лови - ха, ха.

От тука нататък е лесно за обяснение. Тези гъвкави пластмасички явно съдържат в себе си метални или феритни частици, разпръснати достатъчно нарядко, щото да не се получават вихрови токове. В същото време те са намагнетизирани в една и съща посока, и всичките, взети заедно, излъчват едно слабо магнитно поле, което изкривява и "изхвърля" магнитните силови линии на антената в посока само напред. Това е - просто, евтино и елегантно. От тука нататък вече се намесва елементарната съобразителност на всеки един техничар, и за него вече е близко до ума да се досети, че освен отзад той би могъл да ограничи силовите линиите и отстрани, или пък да си формира кръгла, елипсовидна, правоъгълна или произволна друга конфигурация на изхвърлените напред магнитни силови линии. Магнита обаче трябва да е много-много слаб, за да може полето му да се разпростира на не повече от 1 mm с цел да не си взаимодействува с отсрещния магнит, който вероятно също присъствува в другия GSM или в титкания таг. Ха-ха ... ако магнитното поле е силно и се срещне с отсрещното поле, ще се получи мазал със силовите линии (респективно с радиополето), и вместо да се изпишат вежди, ще се извадят очи.

Предполагам че който го е измислял и конструирал това нещо така е настроил напрегнатоста на постоянното магнитно поле, щото тя да е точно равна на напрегнатоста на променливотоковото поле на антената. Повече е опасно заради евентуалното взаимодействие с други полета или метални предмети, по-малко няма да може да извършва ефективно отражение.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Аз съм с LG L7 II и NFC-то е ужас.
    Много близо трябва да е до тага.
    Направо е по-добре да си извадиш картата или визитката.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Това с четенето на таговете от рамките се получава, дори и да са наредени една до друга. Пробвал съм го - получава се, въпреки че е малко на ръба. Има и един номер, за който не знам дали си се сещал, но този номер позволява по много лесен начин да оформяш посоката и формата на излъчваното високочестотно поле. Тоест мога да си го направя дълго и тясно например, и така съседни тагове от други рамки да не се влияят. Аз самият се шашнах колко елегантно са го измислили, но е факт, че работи.

Първо замислял ли си се защо металната карантия на GSM-ите не влияе на антената на NFC четеца? Защо от задната страна тага се чете от 4-5 сантиметра, а от предната през екрана не се чете? Защо има специални ANTIMETAL тагове, които са дебели само половин милиметър, но могат да се четат само от едната страна, и освен това ако се залепят на метал, не се появяват вихрови токове, които да отнемат цялата енергия на полето?

Как според тебе е постигнато всичко това? Много се чудихме и ние и разпорихме (повредихме) не един таг, докато не направихме случайно откритие, че пластмасичката, залепена на гърба на тага (антената), всъщност е един много, ама наистина много слаб магнит. Нещо като тия гъвкавите магнити с картинки, които се лепят по стените на хладилника - ха, ха. Ама те са достатъчно силни, за да усетиш че железните предмети лепнат на тях. Това, което е залепено на антените и таговете е нещо подобно, но магнитното поле сигурно е 100 пъти по-слабо и няма как да го детектираш с карфичка например. Компаса обаче го лови - ха, ха.

От тука нататък е лесно за обяснение. Тези гъвкави пластмасички явно съдържат в себе си метални или феритни частици, разпръснати достатъчно нарядко, щото да не се получават вихрови токове. В същото време те са намагнетизирани в една и съща посока, и всичките, взети заедно, излъчват едно слабо магнитно поле, което изкривява и "изхвърля" магнитните силови линии на антената в посока само напред. Това е - просто, евтино и елегантно. От тука нататък вече се намесва елементарната съобразителност на всеки един техничар, и за него вече е близко до ума да се досети, че освен отзад той би могъл да ограничи силовите линиите и отстрани, или пък да си формира кръгла, елипсовидна, правоъгълна или произволна друга конфигурация на изхвърлените напред магнитни силови линии.
    Разбира се че знам за таговете, направени да се лепят на метални повърхности, но никога не съм се замислял как правят магнитния екран. Работата е по-лесна ако виждаш точното място на рамките и имаш остронасочена антена на четеца. Но когато са в кошера??? Нещо съм скептично настроен към ползването на NFC комуникацията и GSM-а за тези цели. Тя си е фабрично разработена за единични тагове. Но човек не знае от кой храст може да изскочи заек.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Абе получава се. От около 2 седмици ежедневно титкат 14 GSM-a и вече си имам колекция от около 50 000 титкания. Още не сме написали софтуера за декодиране, но данни вече си текат и няма да бъдат загубени.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Аз съм с LG L7 II и NFC-то е ужас.
    Много близо трябва да е до тага.
    Направо е по-добре да си извадиш картата или визитката.
    Нещо не го правиш както трябва. Обикновенно NFC-то реагира от 3-4 сантиметра. Има известно забавяне от около 1 секунда, през което време Android-а предполагам че прави тестове на точно кой от всичките протоколи ще отговори приближения таг. Забавянето се обяснява и с това, че вероятно с цел икономия на батерия Android-а не излъчва непрекъснато, а да кажем опипва веднъж на 2-3 секунди. Когато обаче титнеш първия таг, Android-a преминава в режим непрекъснато излъчване, и следващите тагове вървят по-бързо.

Една от възможните причини за трудно прочитане е да слагаш тага на грешното място. Отвори си задния капак и виж вътре къде точно е сложена антената, с каква форма е, какви размери има и т.н. След това приближавай таговете точно към центъра на това място. Ако трябва, маркирай си го с парче цветно тиксо. При Sony XPERIA M 1905 и 2005 антената е идеален правоъгълник с размерите на кибрит, и е сложена точно в центъра на GSM-а. От външната страна на капака центъра на антената е маркиран с едно малко квадратно символче. Имам обаче един Samsung, антената на който е с някаква крива форма и е сложена високо горе близо до камерата. Просто отвори твоя телефон и погледни на гърба на задния капак какво има залепено и къде.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Абе получава се. От около 2 седмици ежедневно титкат 14 GSM-a и вече си имам колекция от около 50 000 титкания. Още не сме написали софтуера за декодиране, но данни вече си текат и няма да бъдат загубени.
    Да не се окаже, че имаш гюм с боза за декодиране?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Нещо не го правиш както трябва. Обикновенно NFC-то реагира от 3-4 сантиметра. Има известно забавяне от около 1 секунда, през което време Android-а предполагам че прави тестове на точно кой от всичките протоколи ще отговори приближения таг. Забавянето се обяснява и с това, че вероятно с цел икономия на батерия Android-а не излъчва непрекъснато, а да кажем опипва веднъж на 2-3 секунди. Когато обаче титнеш първия таг, Android-a преминава в режим непрекъснато излъчване, и следващите тагове вървят по-бързо.

Една от възможните причини за трудно прочитане е да слагаш тага на грешното място. Отвори си задния капак и виж вътре къде точно е сложена антената, с каква форма е, какви размери има и т.н. След това приближавай таговете точно към центъра на това място. Ако трябва, маркирай си го с парче цветно тиксо. При Sony XPERIA M 1905 и 2005 антената е идеален правоъгълник с размерите на кибрит, и е сложена точно в центъра на GSM-а. От външната страна на капака центъра на антената е маркиран с едно малко квадратно символче. Имам обаче един Samsung, антената на който е с някаква крива форма и е сложена високо горе близо до камерата. Просто отвори твоя телефон и погледни на гърба на задния капак какво има залепено и къде.
    Може да е софтуера, но е голям зор.
    Хората ме гледаха и аз викам еми...не става. :D
    Нямам идея дали се вижда мащаба добре, но антената не изглежда малка.

http://s10.postimg.org/776w9sqrd/CAM00434.jpg
    http://s28.postimg.org/h2e4a2e8t/CAM00433.jpg

Страница 32 от 51 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •