Първоначално публикувано от
Mateev
Това с четенето на таговете от рамките се получава, дори и да са наредени една до друга. Пробвал съм го - получава се, въпреки че е малко на ръба. Има и един номер, за който не знам дали си се сещал, но този номер позволява по много лесен начин да оформяш посоката и формата на излъчваното високочестотно поле. Тоест мога да си го направя дълго и тясно например, и така съседни тагове от други рамки да не се влияят. Аз самият се шашнах колко елегантно са го измислили, но е факт, че работи.
Първо замислял ли си се защо металната карантия на GSM-ите не влияе на антената на NFC четеца? Защо от задната страна тага се чете от 4-5 сантиметра, а от предната през екрана не се чете? Защо има специални ANTIMETAL тагове, които са дебели само половин милиметър, но могат да се четат само от едната страна, и освен това ако се залепят на метал, не се появяват вихрови токове, които да отнемат цялата енергия на полето?
Как според тебе е постигнато всичко това? Много се чудихме и ние и разпорихме (повредихме) не един таг, докато не направихме случайно откритие, че пластмасичката, залепена на гърба на тага (антената), всъщност е един много, ама наистина много слаб магнит. Нещо като тия гъвкавите магнити с картинки, които се лепят по стените на хладилника - ха, ха. Ама те са достатъчно силни, за да усетиш че железните предмети лепнат на тях. Това, което е залепено на антените и таговете е нещо подобно, но магнитното поле сигурно е 100 пъти по-слабо и няма как да го детектираш с карфичка например. Компаса обаче го лови - ха, ха.
От тука нататък е лесно за обяснение. Тези гъвкави пластмасички явно съдържат в себе си метални или феритни частици, разпръснати достатъчно нарядко, щото да не се получават вихрови токове. В същото време те са намагнетизирани в една и съща посока, и всичките, взети заедно, излъчват едно слабо магнитно поле, което изкривява и "изхвърля" магнитните силови линии на антената в посока само напред. Това е - просто, евтино и елегантно. От тука нататък вече се намесва елементарната съобразителност на всеки един техничар, и за него вече е близко до ума да се досети, че освен отзад той би могъл да ограничи силовите линиите и отстрани, или пък да си формира кръгла, елипсовидна, правоъгълна или произволна друга конфигурация на изхвърлените напред магнитни силови линии.