Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 506

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това с четенето на таговете от рамките се получава, дори и да са наредени една до друга. Пробвал съм го - получава се, въпреки че е малко на ръба. Има и един номер, за който не знам дали си се сещал, но този номер позволява по много лесен начин да оформяш посоката и формата на излъчваното високочестотно поле. Тоест мога да си го направя дълго и тясно например, и така съседни тагове от други рамки да не се влияят. Аз самият се шашнах колко елегантно са го измислили, но е факт, че работи.

Първо замислял ли си се защо металната карантия на GSM-ите не влияе на антената на NFC четеца? Защо от задната страна тага се чете от 4-5 сантиметра, а от предната през екрана не се чете? Защо има специални ANTIMETAL тагове, които са дебели само половин милиметър, но могат да се четат само от едната страна, и освен това ако се залепят на метал, не се появяват вихрови токове, които да отнемат цялата енергия на полето?

Как според тебе е постигнато всичко това? Много се чудихме и ние и разпорихме (повредихме) не един таг, докато не направихме случайно откритие, че пластмасичката, залепена на гърба на тага (антената), всъщност е един много, ама наистина много слаб магнит. Нещо като тия гъвкавите магнити с картинки, които се лепят по стените на хладилника - ха, ха. Ама те са достатъчно силни, за да усетиш че железните предмети лепнат на тях. Това, което е залепено на антените и таговете е нещо подобно, но магнитното поле сигурно е 100 пъти по-слабо и няма как да го детектираш с карфичка например. Компаса обаче го лови - ха, ха.

От тука нататък е лесно за обяснение. Тези гъвкави пластмасички явно съдържат в себе си метални или феритни частици, разпръснати достатъчно нарядко, щото да не се получават вихрови токове. В същото време те са намагнетизирани в една и съща посока, и всичките, взети заедно, излъчват едно слабо магнитно поле, което изкривява и "изхвърля" магнитните силови линии на антената в посока само напред. Това е - просто, евтино и елегантно. От тука нататък вече се намесва елементарната съобразителност на всеки един техничар, и за него вече е близко до ума да се досети, че освен отзад той би могъл да ограничи силовите линиите и отстрани, или пък да си формира кръгла, елипсовидна, правоъгълна или произволна друга конфигурация на изхвърлените напред магнитни силови линии. Магнита обаче трябва да е много-много слаб, за да може полето му да се разпростира на не повече от 1 mm с цел да не си взаимодействува с отсрещния магнит, който вероятно също присъствува в другия GSM или в титкания таг. Ха-ха ... ако магнитното поле е силно и се срещне с отсрещното поле, ще се получи мазал със силовите линии (респективно с радиополето), и вместо да се изпишат вежди, ще се извадят очи.

Предполагам че който го е измислял и конструирал това нещо така е настроил напрегнатоста на постоянното магнитно поле, щото тя да е точно равна на напрегнатоста на променливотоковото поле на антената. Повече е опасно заради евентуалното взаимодействие с други полета или метални предмети, по-малко няма да може да извършва ефективно отражение.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това с четенето на таговете от рамките се получава, дори и да са наредени една до друга. Пробвал съм го - получава се, въпреки че е малко на ръба. Има и един номер, за който не знам дали си се сещал, но този номер позволява по много лесен начин да оформяш посоката и формата на излъчваното високочестотно поле. Тоест мога да си го направя дълго и тясно например, и така съседни тагове от други рамки да не се влияят. Аз самият се шашнах колко елегантно са го измислили, но е факт, че работи.

Първо замислял ли си се защо металната карантия на GSM-ите не влияе на антената на NFC четеца? Защо от задната страна тага се чете от 4-5 сантиметра, а от предната през екрана не се чете? Защо има специални ANTIMETAL тагове, които са дебели само половин милиметър, но могат да се четат само от едната страна, и освен това ако се залепят на метал, не се появяват вихрови токове, които да отнемат цялата енергия на полето?

Как според тебе е постигнато всичко това? Много се чудихме и ние и разпорихме (повредихме) не един таг, докато не направихме случайно откритие, че пластмасичката, залепена на гърба на тага (антената), всъщност е един много, ама наистина много слаб магнит. Нещо като тия гъвкавите магнити с картинки, които се лепят по стените на хладилника - ха, ха. Ама те са достатъчно силни, за да усетиш че железните предмети лепнат на тях. Това, което е залепено на антените и таговете е нещо подобно, но магнитното поле сигурно е 100 пъти по-слабо и няма как да го детектираш с карфичка например. Компаса обаче го лови - ха, ха.

От тука нататък е лесно за обяснение. Тези гъвкави пластмасички явно съдържат в себе си метални или феритни частици, разпръснати достатъчно нарядко, щото да не се получават вихрови токове. В същото време те са намагнетизирани в една и съща посока, и всичките, взети заедно, излъчват едно слабо магнитно поле, което изкривява и "изхвърля" магнитните силови линии на антената в посока само напред. Това е - просто, евтино и елегантно. От тука нататък вече се намесва елементарната съобразителност на всеки един техничар, и за него вече е близко до ума да се досети, че освен отзад той би могъл да ограничи силовите линиите и отстрани, или пък да си формира кръгла, елипсовидна, правоъгълна или произволна друга конфигурация на изхвърлените напред магнитни силови линии.
    Разбира се че знам за таговете, направени да се лепят на метални повърхности, но никога не съм се замислял как правят магнитния екран. Работата е по-лесна ако виждаш точното място на рамките и имаш остронасочена антена на четеца. Но когато са в кошера??? Нещо съм скептично настроен към ползването на NFC комуникацията и GSM-а за тези цели. Тя си е фабрично разработена за единични тагове. Но човек не знае от кой храст може да изскочи заек.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Абе получава се. От около 2 седмици ежедневно титкат 14 GSM-a и вече си имам колекция от около 50 000 титкания. Още не сме написали софтуера за декодиране, но данни вече си текат и няма да бъдат загубени.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Абе получава се. От около 2 седмици ежедневно титкат 14 GSM-a и вече си имам колекция от около 50 000 титкания. Още не сме написали софтуера за декодиране, но данни вече си текат и няма да бъдат загубени.
    Да не се окаже, че имаш гюм с боза за декодиране?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Да не се окаже, че имаш гюм с боза за декодиране?
    Има голяма вероятност за това - ха-ха....... По-скоро ще се учудя, ако всичко тръгне от раз......... Едно е да си го представяш в главата си и да мечтаеш години наред за нещо, съвсем друго е да се опиташ да го реализираш на практика. Появяват се хиляди проблеми, за повечето от които въобще не си се сещал. Абе какво да ти разправям, ти сам си го знаеш.....

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •