Цитат Първоначално публикувано от ahilis
Вземи една пита на която има един хубав маточник и я сложи в нов кошер след като поставиш и няколко с пило- разнородно и пчелите които са на тях и си направи една отводка, а другите маточници ги унищожи и готово, какво толкова се шашкате-има маточници, има проблем, няма маточници, няма проблем. :D След 5-6 дни пак проверка-пак се премахват и така.
това с 5 и 6 дена няма ли да се повтаря вечно.??! доколкото съм запознат дори и малко, щом са в състояние на рояване, колкото и да махаш маточници, не помага. това само удължава предроевото състояние.това с одвотката съм съгласен, ама за рязането на маточниците не мога да го осмисля. друго да кажа. доколкото знам за рояване се залагат от 8-9 мато1ника нагоре.4 или 5 при самосмяна. при мен са 5 или 6. имали някаква вероятност при предишните отваряние на коперите, да сам направил нещо на майката и да са предприели самосмяна???? съдя и по друго.... днес като се загледах по добре и продължително в 2 пити ми нправи впечатление че 70 процента са търтиево пило.(запечатано и незапечатано) запечатаноо го поизрязах. това го имаше на 2 пити, по нататак нещата почнаха да се балансират от към пило. възможно ли е да са предприели самосмяна, дори и да не съм направил нищо аз на майката, ако те са усетили че вече е стара и негода.не е търтовка и свещева защото си има и пило на работнички.
п.п. маточниците са около половина см. наи много 7 млм. само 1 дето е около см. и половина.други не видях. това не значи че няма и други но да не съм ги видял