Скутелатор ти какво средство за борба с нозематозата използваш
Поддържане на вирусите под контрол и високопротеинова диета на пчелите (това включва и повече мързелуване/гъстота на пчелите спрямо дадения обем)!

Никой от препаратите в момента не е ЛЕКАРСТВО (в класическия смисъл) - третираш и хоп, пчелите вече като с магическа пръчица нямат нозематоза. - Недей да разчиташ на това че като третираш с препарат и проблема е решен! ("Кошерите ми загинаха, пък ги бях третирал за вароатоза и за нозематоза. - Трябва да е заради земеделските пестициди?! Аредаторите са виновни!") Ако не си гледаш пчелите както трябва няма прапарат на света, който да те избави от нозематозата дори и за момента.

Ако ме питаш кой от препаратите използвам - Нозевит +, но не бих могъл да кажа дали действа или не. Аз го ползвам като суплемент.

Доколкото разбирам от изследването с моите нищожни познания по английски,най-ефективно средство е фумалгина,на второ място е нозевит.Правилно ли съм разбрал?
На мен ми изглеждат еднакви по ефктивност. Интерсно е друго - графиката по медодобив. Там контолната група (без третиране) се представя най-зле. Най-добре се предтавя групата третирана с белина, а при всички останали медодобива е горе-долу еднакъв (в рамките на статистическата грешка).

Искам да попитам третиране с фумалгин и след това с нозевит,по-добри резултати ли ще даде от колкото пооделно?
Иво, някои американци твърдят че едновременното третиране с двата препарата (в сиропа има както нозевит, така и фумагилин) дава "чудодеен ефект". Естествено, информацията не е потвърдена, така че не се предоверявай.