Аз си мисля, че наличието на пчели при майката не влияе много на отношението на пчелите (които са извън клетката) към майката. Наскоро в един сите (не помня точно къде) авторът разглеждаше плюсове и минуси, на премахването на пчелите от клетката. Аргумента му беше, че те носят феромоните на майката и враждебността не е към пчелите, а към новите феромони. Той твърдеше, че като свикнат с новите феромони (външните пчели) няма да са агресивни към сестрите си вътре. В този смисъл махането не помага за приема, а остава само риска от осакатяване на майката при тези операции. Аргументите на Scutellator ги приемам и тях. При потелциален риск от заразяване си струва да се махнат придружителките.
Аз ако придавам моя майка слагам при нея пчели от кошера където ще я предавам. Така се избягва риска от зараза. Но пак не е сигурно че външните ще са добре настроени. Виждал съм въпреки това враждебност на външните пчели. Вероятно феромона на майката доминира. НЕ МИ Е ЯСНО кое е по-правилно в такъв случаи -- майката да е сама или с пчели? Предпочитам да не е сама, защото си мисля, че вътрешните ще се грижат за нея.
Играл съм си да направя и следното (върху майка, която смятам да убивам). Слагам я в клетка заедно с пчели от друг кошер и слагам клетката в оригиналния кошер. Няма агресия към нея. Значи пчелите при нея не дразнят външните пчели.
Под вътрешни и външни пчели разбирам вътре и извън клеткта.

Цитат