Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Изваждането на придружителките от клетката е добре да се практикува, когато има опасност те да са носители на зараза. Или когато майките са неизвестно откъде и кого, това е по-добрия вариант.

Във всички останали случаи аз си оставям придружителките заедно с майката при предаването. Наистина, случвало ми се е понякога да виждам някоя убита пчеличка останала във клетката, но това какво общо има със приемането на майката.
Аз си мисля, че наличието на пчели при майката не влияе много на отношението на пчелите (които са извън клетката) към майката. Наскоро в един сите (не помня точно къде) авторът разглеждаше плюсове и минуси, на премахването на пчелите от клетката. Аргумента му беше, че те носят феромоните на майката и враждебността не е към пчелите, а към новите феромони. Той твърдеше, че като свикнат с новите феромони (външните пчели) няма да са агресивни към сестрите си вътре. В този смисъл махането не помага за приема, а остава само риска от осакатяване на майката при тези операции. Аргументите на Scutellator ги приемам и тях. При потелциален риск от заразяване си струва да се махнат придружителките.

Аз ако придавам моя майка слагам при нея пчели от кошера където ще я предавам. Така се избягва риска от зараза. Но пак не е сигурно че външните ще са добре настроени. Виждал съм въпреки това враждебност на външните пчели. Вероятно феромона на майката доминира. НЕ МИ Е ЯСНО кое е по-правилно в такъв случаи -- майката да е сама или с пчели? Предпочитам да не е сама, защото си мисля, че вътрешните ще се грижат за нея.

Играл съм си да направя и следното (върху майка, която смятам да убивам). Слагам я в клетка заедно с пчели от друг кошер и слагам клетката в оригиналния кошер. Няма агресия към нея. Значи пчелите при нея не дразнят външните пчели.

Под вътрешни и външни пчели разбирам вътре и извън клеткта.