Обема на казана е точно 200L до горен ръб. Аз слагам в него 214kg вода и захар и след пълното разтваряне остават някъде около 15 сантиметра до горния ръб. Изкушавам се в една варка да сложа още 25kg захар и 10L вода, защото казана ще ги събере, но няма да остане място за пяната, ако се появи. Да, при една от варките ми се появи пяна с дебелина около 10 сантиметра. Това е когато се слага мръсна захар. Тази пяна трябва да се изгребе и да се изхвърли в казана с ракия, защото всичката мръсотия се е концентрирала в нея.
Мощноста на двигателя на бъркалката е 1.1kW. Мотора е трифазен. Има и редуктор, който осигурява бавни обороти на бъркалката - някъде около 30 в минута.
Мощноста на нагревателя на водната риза не я знам, но съдейки по скоростта на нагряване стигам до извода, че е някъде около 1kW. Когато премеря тока, ще ти кажа по-точно.
Цената на таблото с предпазителите и електрониката трябва да я калкулирам. По груби разчети вероятно ще се окаже някъде на ниво около 400 лева, от които самото Logo е 250 лв.
Гъстотата (вискозитета) на сиропа е следната:
Горещ сироп - нещо като двигателно масло за лека кола.
Сироп, престоял във фризера при минус 15-20 градуса - гъстотата е като на меда.

Цитат