Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 23

Тема: Помогни

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Би могло да е. Особенно ако и останалите са така.

Все пак аз не съм медиум и не мога да давам диагнози от разтояние.

Ако семейството е само едно, може да попиташ човека от който си го купил, дали е нормално за неговите пчели. Погледни и няколко кошера от най-близкия ти съсед (или само се осведоми за състоянието на неговите кошери), така ще може да му дадеш по-детайлна инфомация за ситуацията.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Сезгин Айсел Виж публикацията
    примерно 8 рамки дб 1 пило останалите са мед редно ли е
    Така катко го обясняваш - половинчато, се разбира че майката е блокирана и няма къде да снася. И може би трябва да изцентрофугираш една-две пити с мед(ако всичките са с мед - отгоре до долу) за да и освободиш фронт за снасяне, или пък ако имаш празни/свободни пити да сложиш една такава до пилото. След няколко дни ако е осеменена още една. А ако нямаш празни пити и всичките ти пити с мед са отгоре до долу, и ти се наложи да изцентрофугираш - една-две, то меда от тях винаги можеш да им го върнеш на пчелите. 8-те рамки на които е семейството ти - покрити ли са от пчели всичките, и обърни внимание на питите с мед има ли по тях свободни килийки и приблизително колко са?

Наблюдател
    Регистриран
    28.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Така катко го обясняваш - половинчато, се разбира че майката е блокирана и няма къде да снася. И може би трябва да изцентрофугираш една-две пити с мед(ако всичките са с мед - отгоре до долу) за да и освободиш фронт за снасяне, или пък ако имаш празни/свободни пити да сложиш една такава до пилото. След няколко дни ако е осеменена още една. А ако нямаш празни пити и всичките ти пити с мед са отгоре до долу, и ти се наложи да изцентрофугираш - една-две, то меда от тях винаги можеш да им го върнеш на пчелите. 8-те рамки на които е семейството ти - покрити ли са от пчели всичките, и обърни внимание на питите с мед има ли по тях свободни килийки и приблизително колко са?
    Благодаря.
    Ще направя това после ще пиша за резултата.

Наблюдател
    Регистриран
    16.03.2014
    Здравеите колеги.На дб кошери са.преди 20 дни забелязах,че 1 маика изобщо е престанала да снася.В кошера има само търтеиво пило и търтеи без работни4еско пило изобщо.Въпреки ,че маиката е едра,понеже не искам да рискувам с предаване на купена я убих преместих кошера,изтърсих пчелите от рамките и след 1 час те налетяха в съседните без бои.Въпреки ,че имаше свободни килиики за снасяне тази маика снася само търтеи ,или кошера е станал търтовка.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Цитат Първоначално публикувано от todor_19 Виж публикацията
    Здравеите колеги.На дб кошери са.преди 20 дни забелязах,че 1 маика изобщо е престанала да снася.В кошера има само търтеиво пило и търтеи без работни4еско пило изобщо.Въпреки ,че маиката е едра,понеже не искам да рискувам с предаване на купена я убих преместих кошера,изтърсих пчелите от рамките и след 1 час те налетяха в съседните без бои.Въпреки ,че имаше свободни килиики за снасяне тази маика снася само търтеи ,или кошера е станал търтовка.

Аз също имам 1 2 кошера които имат на по 1 2 рамки пило и са като цяло слаби установих че има голямо наличие на акари защото след като третирах оня ден с тимол бяха изпонападали доста акари под мрежестата дънна табла .

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    И незнам дали вече могат да се спасят дори и да ги подхраня незнам дали майката ще може да навакса моля ако някой може да даде съвет да почна ли да ги храня всеки ден по 400 500гр сироп 1:1 имат мед иначе. Пчелите не ги третирах пролетта но явно ще се налага и пролетно време да бъдат третирани въпреки че работя с 2 стр. рамки и като зап. търтеево пило тогава изрязвам , явно не е достатъчно.
    И да питам вече не ли късно за подхранване , аз знам че докато носят пчелите прашец бива да се подхранва след като прекратят носенето на прашец, подхранването носи повече вреда отколкото ползи.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Gavazov Виж публикацията
    И незнам дали вече могат да се спасят дори и да ги подхраня незнам дали майката ще може да навакса моля ако някой може да даде съвет да почна ли да ги храня всеки ден по 400 500гр сироп 1:1 имат мед иначе. Пчелите не ги третирах пролетта но явно ще се налага и пролетно време да бъдат третирани въпреки че работя с 2 стр. рамки и като зап. търтеево пило тогава изрязвам , явно не е достатъчно.
    И да питам вече не ли късно за подхранване , аз знам че докато носят пчелите прашец бива да се подхранва след като прекратят носенето на прашец, подхранването носи повече вреда отколкото ползи.
    И аз реших да не третирам пролетта и да ползвам мрежестото дъно и строителната рамка за борба с акара, но нямаше желания ефект. Докато режех строителните рамки всичко беше добре, но след като спряха да работят на тях много се опаразитиха. Третирах един път с ОК преди 15тина дена а вчера сложих лентите и акарите направо валят през дъната. При мен поне семействата са силни но имам обезкриляване от акара, взех една пита с люпещо се пило да видя дали акакра са проблема и където извадя пчела без крила в килийката по няколко аката.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Не е късно за подхранване, до 15ти спокойно може да им даваш.
    Аз до 15ти ще направя 4 подхранвания с витамини а от 15ти до края на месеца 4 с нозевит+.

Наблюдател
    Регистриран
    17.09.2013
    Пчеларски район
    общ. Ковачевци
    Nik_m
    , би ли споделил с какви витамини подхранваш, от колко време работиш по този начин и каква е точната схема на подхранванията?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Тази година взех на Ламонс, за 1ви път ги полазвам и нямам отзиви.
    Вчера им напълних хранилките (800 грама)с рядък сироп 1:3 и 5 милилитра витамини на литър сироп за 24 часа са взели около 400 грама.
    Така ще им направя 4 хранения през 4 дена.

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •