Първоначално публикувано от
Mateev
Това трябва да се провери. Ако се окаже, че питите омекват на 100 градуса, има алтернатива восъка да се топи с горещ въздух, нагрят само до 80 градуса. Признавам си, че не съм го пробвал това, но веднага се заемам да проверя и ще ви кажа какъв е резултата.
Има два други недостатъка, които обаче не знам дали са съществени или не:
1. Питите пукат (издават шум) когато се натиснат странично с ръка. Това се получава защото двете полуоснови се трият една в друга. Не знам дали топлинните разширения вътре в кошера няма да предизвикат същото това пукане и дали то няма да дразни пчелите. Засега нямам избягали семейства, но не съм прекарвал зима, при която да се променят температурите. Живот и здраве напролет ще разберем дали всичко е наред.
2. Втория недостатък е, че основите не могат да бъдат прегризвани от пчелите, в резултат на което няма как да си направят проходни отвори. Ако една пчела иска да отиде от другата страна на питата, трябва да заобиколи през рамката. Лятно време не е проблем, но зимно време с кълбото не се знае какво ще стане. Този проблем пак ще го разберем дали е проблем чак напролет, когато видя дали семействата са презимували успешно или не. При всички случаи през зимата ще ги държа под око, и ако трябва, ще дупча дупки с дрелката.