Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 82 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 819
    И на двете. Всъщност не знам колко е голям входа на твоите кошери. В този момент 12-13 см са ок. А това че са живнали след като си намалил входа, вероятно истинската причина е, че се ее повишила температурата на въздуха, а не в следствие на твоето действие.

Цитат Първоначално публикувано от yuri
    И на двете. Всъщност не знам колко е голям входа на твоите кошери. В този момент 12-13 см са ок. А това че са живнали след като си намалил входа, вероятно истинската причина е, че се ее повишила температурата на въздуха, а не в следствие на твоето действие.
    около13-14 см и 2 висок. а и имаше и по малак горен вход него го затворих напълно.сега е около 8=9 см и 2 висок.мисля след 2-3 дена най късно да им сложа по една рамка с основа. след което след още 3-4 дена ако всичко е ок слагам магазините. че нещо ме притеснява тоз буен живот пред кошерите. по някое време само пчели имаше отпред. едни лазеха по стената и прелетната дъска. беше се зачернил буквално кошера. други безброини се облитаха около него, трети носеха здраво прашец и вода от поилката.най ме притесняваше факта че по мпрелетната дъска имаше търтеи. търтеи идваха и от полет някъде. че като бях до кошерие някой търтеи избръмчи покраи мен и го гледам си каца на дъската и необезпокояван си влиза в кошера. може да се притиснявам излишно не знам.ама един колега ми каза че това били признаци за пред роене

Така дистанционно не бих дал категоричен отговор, но може и да има за какво да се притесняваш.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ами налага се през 5-6-7 дни да правиш прегледи рамка по рамка, да гледаш за маточници, защото има вероятност да изпуснеш положението. Така че слагай основи за градеж и магазини от горе. В Берковица, кога ти започва първата паша, ако има още време, мисли за трето семейство. От двете да си направиш трето.

по принцип гледам за маточници и не съм забелязал вчера като ги гледах да имат. до пашата има още около 15 20 дена. и аз съм мислел за 3-то семеиство. с тази цел си и порачах 3 нови кошера който ще са готови тази седмица. 2 да сменя старите и 1 за ново семеиство. ама проблема е че тва с новото семеиство сам няма как да го направя. не съм чак толкоз навътре в нещата.

мен не ми е проблема за първата паша. както казах имам и липи. така че ако ги разделя ще хванат по средата първата паша и ще са на макс ако всичко върви по план за втората.чета доста литература за делене. чрез в кошера един до друг и пчелите сами да се разделят. чрез отводки и още един два по сложни за мен начина. ама в интерес на истината нито един от тях не бих направил сам. страх ме е да не сгафя нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Така, всичко зависи от времето до пашата, както и силата на двете семейства.
    Ако видиш че много им става тясно, ще трябва да отнемеш от двата кашера по 2 рамки с пило и пчели от семейство и тези 4 рамки да ги сложиш в трети кошер. Като всяка рамка лекичко напръскваш с разредена ракия, като преди това и кошера напръскваш от вътре. Понеже все още не продават майки, ще гледаш на някоя от питите да има пресно снесени яйца, за да може да си заложат маточници и да си произведат майка. Но задължително трябва да намериш майката на основото семейство, за да не я прехвърлиш в отводката.
    Ако това го правиш в края на месеца, вече ще има майки на пазара, тогава ще си направиш отводка с пити с пило и пчели, но само запечатано и ще придадеш майката с клетка.
    Третия вариант е разделяш семейството на две, без да търсиш майката, но разпределяш по равно питите с пилото и меда.
    Обади се на Станко или викни Неволята.
    Поздрави и успех.

колеги даааааа видях днес няколко заложени маточника. единия е с дупчица отдоло. не мога да преценя дали е отвор или е от веществото така вдлъбнато. около 5-6 маточника са. едни са по голями а други по малки. не мога да преценя възраста им. пчели има много и в двата кошера. силни са еднакво почти.изрязах малко търтиево пило. не знам също дали е самосмяна или се готвят за рояк.направо съм разбит

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Каква е дължината на големите маточници?

около сантиметър и половина два наи много

гледам че имаше иначе пило има и доста търтиево пило изрязах го до колкото можах.

да поясня маточниците са отдоло на питите. смисъл на долната летвичка на рамката и висят от нея надоло.има и 2-3 който са непосредствено над долната летвичка ама и те са ориентирани надоло ( те са сравнително по малки)

Страница 18 от 82 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •