Супер! Става все по-добре
Надрамъчната дъска може да се направи и от фазер, нали?
Супер! Става все по-добре
Надрамъчната дъска може да се направи и от фазер, нали?
Надрамъчната може и да е някой чувал от захарта
Ясно е че универсални неща няма и с всяко подобрение и усъвършенстване се бяга от първоначалната идея. Какъв е смисъла от фибрана в преградната дъска?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Ами топлоизолация. Знам че ще кажеш, че дъската не е упътнена, и отстрани ще духа, но ако наистина търсим затопляне, малките странични просвети лесно могат да се залепят с тиксо. Тоест дъската може да изпълнява както ограничаваща, така и затопляща роля в зависимост от желанието на пчеларя.
Може и от фазер, но той е хигроскопичен и с времето ще поеме в себе си много влага, като така ще стане златна среда за развитие на болестотворни микроби.
От фибран не става, защото е механически слаб при малки дебелини, а и няма как в него да се пробият такива малки отвори и пчелите да не ги гризат.
От дърво става, но ще избягаме от концепцията за фибранен кошер.
Аз избрах разпенено PVC най-вече защото не е хигроскопично, но естествено дъската може да се направи и от друг материал.
Защо фибрана ми се вижда лъскав от вътрешната страна, такъв ли е в действителност?
Да, такъв е. Доста нуклеуси произведохме и доста видове фибран минаха през ръцете ни. Сред тях има всякакви цветове, всякакви грапавини и т.н. Този гладкия е переспективен от гледна точка на гризането от пчелите, но за да го залепим по ъглите се налага да го надираме, иначе лепилото не иска да хваща.
Ами вчера най-после открих първоизточника на тези разпенени плоскости, пък и на всякакви други плоскости. Бях пратил камиона в София със задачата да обиколи 5 различни фирми, издирени от интернет. Повечето се оказаха дребни фирми или прекупвачи, но едната от тях имаше огромен склад с огромни налични количества от всякакви видове плоскости. Явно това е фирма номер 1 от бранша, и определено при нея цените бяха най-ниски. Нещо повече - във фирмата има постоянно действуваща промоция, при която се продават разни маломерни парчета или парчета с леки наранявания на ПОЛОВИН ЦЕНА !!! Представете си голям лист 2 на 3 метра и някъде е леко дернат или леко прегънат или с отчупено ъгълче, но 99% от площта му е ПЕРФЕКТНА. И такъв лист се продава на ПОЛОВИН ЦЕНА !!! Или маломерни парчета, но разбирай метър на метър и 50 - ха-ха. И ние като невидели наблъскахме камиона с листи от промоцията. Сигурно взехме над 1000 квадрата за по-малко от 2000 лева - голяма далавера. Материала е готин и може да се използва за какво ли не - в пчеларството, в бита, в хобито, в строителството или ремонта на жилището, работилницата и т.н.
Промоционалните цени са:
- Листи с дебелина 1mm - 1 лв./кв.м.
- Листи с дебелина 2mm - 2 лв./кв.м.
- Листи с дебелина 3mm - 3 лв./кв.м.
- Листи с дебелина 4mm - 4 лв./кв.м.
- и така нататък до дебелина 20mm.
Ето и линк към фирмата: http://www.tuplex.bg/
Вървете и си купете промоционални листи от разпенено PVC, докато не са се свършили. Въпреки че не знам дали някога ще се свършат. Фирмата работи с такива огромни количества, щото винаги ще има някакви листи чукнати или леко повредени при транспорт например.
Каква марка е той? Колко му е плътността?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))