Матеев, като искаш да си направиш експеримента разделяш един пчелин на две - в единия край оставяш кошерите както си са, в другия нареждаш кошерите по брат Адамовия маниер - ориентирани и в четерите посоки. Оставяш колкото се може по-голямо разтояние между двете опитни групи (за да намалиш налитането по време на паша от едната група към другата) - над 100 метра са идеалния вариант (по време на паша при внезапно влошаване на времето пчелите просто имат навика да влизат в ПЪРВИЯ кошер който им се изпречи по пътя), но и 10-20м са нещо.
В опитната група слагаш майки сестри (или група от майки сестри разпределени между кошерите на хаотичен принцип) на една и съща възраст и остава само да измериш добива на мед от всеки един кошер. Елементарно.
Точно това е тънкия момент, на който се крепи цялата теория - на едно предположение. При това, предположение, каквото никъде досега не съм срещал в научнта литература.....пчелите разузнавачи посредством танца си информират другите пчели къде е пашата. Но тази ориентация се предполага, че се извършва спрямо посоката на питите (прелката)....
Искаше ми се първо да чуя мнението и на другите и още веднъж да преповторим доводите, заради които всички пчелари вкупом сочат ЮГОИЗТОК като най-добрата ориентация. Защо точно на югоизток? Кой го измисли това и кой наложи това мнение на всички пчелари и най-вече защо? Каква е логиката на югоизточната ориентация?
Аххх, къса памет. Посоката на ветровете?
..Защото няма значение, че са от руски пчеларски вестник и това, че заблуждават 300 000 пчелари с глупостите си. Ха като не знаят да не пишат. Така е и с много наши писатели, които и хал хабер си нямат от пчели, а пишат книги и заблуждават най- вече начинаещите и неопитни пчелари и по този начин похабяват доста семейства, защото същите тез неопитни пчеларчета им се доверяват на некомпетентните статии.
ХАХахАХАХ. ИСТИНА! Явно за това руското пчеларство така е вързало. Лошото е че "опитните" пчелари масово също се подвеждат (комформизъм - щом го пише във вестника, значи аз греша)