Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 44 от 81 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 431 до 440 от общо 807
    Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    ... но колегата пита съвсем друго.
    Да, аз питах не как да предавам майка (това е важно разбира се), а как да сложа лесно пчели при нея.
    Не съм майкопроизводител, но ми се налага да местя/предавам/съхранявам майки понякога
    и е хубаво да има при нея пчели. Гледам да са от същия кошер от който съм взел майката.
    Според мене дори да са от произволен кошер е без значение.

Пчелите като са малко имат инстинкт да ПАЗЯТ майката. Имал съм случаи да се опитват
    да убият майка, хващам е със щипката, слагам в клетка и пускам при нея пчели от тези дето
    са искали да я убият. Веднага почват да се грижат за нея. Преди няколко дена в джоба на ризата ми беше една майка
    на stutellator. Една пчела (местна) се въртеше около мене и по едно време ИЗЧЕЗНА. След малко гледам влязла в джоба ми,
    кацнала на клетката и с хоботче се опитва да храни тези от клетката.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011

Smile

Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    След малко гледам влязла в джоба ми,
    кацнала на клетката и с хоботче се опитва да храни тези от клетката.
    Я виж хубаво- може и някое далаче да е пуснала.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Почти съм сигурен, че има лесен начин и не трябва да откривам ТОПЛАТА ВОДА отново...

Ето това е единия от вариантите
    http://www.glenn-apiaries.com/cagefiller.html
    ето това е другия
    http://beeman.se/material/cage-nf.htm

За да проработи, клетката или трябва да има два отвора - единия за майката, другия -по-малък за не може тя излезе докато влизат пчелите при нея ( в този случай оставената клетка сама би се напълнила с пчели) - като например JZBZ клетките
    или пък клетките да се напълнят предварително, а после да им се добавя майка.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Интересно. Трябва да почета на тази тема.Тази година се оказа че доста от методите за пидаване на майка не работят добре. Имах доста несполуки. Най-успешния за мен е придаване чрез рамка с антуражни пчели през весник / въпреки че и там имах провал.
    И един въпрос към stutellator. Правилни ли са наблюденията ми че в първите дни след роене пчелите /в роя/ не са акуратни към майката. Позволиха да я убият пчели от семейството към което го придадох. Целта беше да сменя майката на основното севейство. В този период роя много лесно приема външна майка.
    И един много любопитен случай /поне за мен/. Бях разделил кошер за два нуклеиса за оплождане на две майки. Преглеждам ги едната майка я няма. Другия нуклеус вдигам една рамка и от едната рамка двете майки се разхожда.Пчелите не проявявят агресия към тях и те една към друга.И двете бяха неплодни и реших че пчелите ще решат коя да оставят. Докато се каня да придам друга майка на осиротялото семейство и да взема мерки това да не се повтори, майката се беше върнала и всичко си дойде на място.
    Изобщо, относно майките имам много какво да уча.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това с майките е интересен казус - защо понякога пчелите оставят в семейството повече от една майка, без да убиват излишните. Мислил съм по този въпрос и стигнах до извода, че причината вероятно е във феромоните, които излъчва тази майка. Различните майки излъчват различни феромони и пчелите ги разпознават по това. Въпросът е обаче колко на брой са тези различни видове феромони - 10, 20 или хиляда? Ами ако се окаже, че феромоните като различия са ограничен брой, например само стотина разновидности, напълно е възможно да се случат две или повече майки с ЕДНАКВИ ФЕРОМОНИ. При това положение нищо не им пречи на тези майки да съжителствуват една с друга. Самите пчели НЕ МОГАТ ДА БРОЯТ, така че ако дадена единична пчела срещне в рамките на 10 секунди и двете или и трите майки, тя ще си помисли, че това е една и съща майка.

Какво ще каже Scutellator-a по въпроса?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ами ако се окаже, че феромоните като различия са ограничен брой, например само стотина разновидности, напълно е възможно да се случат две или повече майки с ЕДНАКВИ ФЕРОМОНИ.При това положение нищо не им пречи на тези майки да съжителствуват една с друга. Самите пчели НЕ МОГАТ ДА БРОЯТ, така че ако дадена единична пчела срещне в рамките на 10 секунди и двете или и трите майки, тя ще си помисли, че това е една и съща майка.
    Правилно разсъждаваш. Например майчиния феромон представлява смес от няколко химични съединения (няколко отделни феромона), които са в различно съотношение и общо количество при всяка майка. Пчелите не биха направили разлика дори ако сместта не е съвсем същата като на тяхната майка в момента, а близка до нея. Нивата на феромоните от една майка не са постоянни и затова пчелите не са приспособени да улавят разликата. Те могат единствено да преценят има/няма майка и какъв е нейният статус (оплодена/неоплодена, количество на залълване на сперматеката й, разнообразие на търтеите с които се е оплодила, нейния здавословен статус в момента и т.н. и т.н).
    Това е и причината пчелите да не са верни до гроб на някоя майка и да е възможно ние да ги подменяме. Ако една майка се премахне от семейството и същата се върне обратно след само няколко часа, пчелите ще са враждебно настроени срещу нея
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Отдавна мисля по един въпрос. При пройзводство на майки в ДБ кошери пчелите да заработват личинките при наличие на майка в кошера. Дали ако рамката със заложените личинки се изолира в клетка от ханеманора решетка, пчелите ще заработят подадените личинки. Ако да, къде трябва да е поставена рамката.

Потребител
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    По скоро изолирай майката в решетката, постави я в единия край, а рамката с личинки постави между открито пило. За по-качествени майки, използвай не повече от 10 маточни чашки на кошер.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    Отдавна мисля по един въпрос. При пройзводство на майки в ДБ кошери пчелите да заработват личинките при наличие на майка в кошера. Дали ако рамката със заложените личинки се изолира в клетка от ханеманора решетка, пчелите ще заработят подадените личинки. Ако да, къде трябва да е поставена рамката.
    Аз ползвах Cloake board и се получава. През повечето време имаше майка в кошера. Само след като се сложат ларвите за 24 часа слагах плътна преграда. Ако ползваш стартер става още по-добре. Аз карах без стартер (само веднъж със стартер и отгледаха повече маточници). Най-доброто без стартер е 18 отгледани маточника от 24-26 подадени ларви. По време на силна паша отглеждаха малко. Нататак съм решил ако е силна пашата винаги да минавам през стартер.

Дали си струва да има отделна тема за Cloake board? Как се превежда -- дъска на Клоаке?

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Здравейте, имам и аз въпрос към колегите с повече опит в майкопроизводството.
    Ситуацията е следната: Два плодника ДБ един върху друг с ханеманова решетка по средата и майка в долния плодник. Открито пило в горния плодник и пчелите залагат маточници. Точно преди да се излюпи маточника в горния плодник сменям ханемановата решетка с плътна преграда или мрежа, като оставям вход за горния плодник.
    Въпроса е следния: Майката в горния плодник когато излита да се опложда дали ще се върне в горния плодник или ще се обърка да мине през долния плодник и ще я убият?
    Винаги може по-добре.

Страница 44 от 81 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •