Интересно. Трябва да почета на тази тема.Тази година се оказа че доста от методите за пидаване на майка не работят добре. Имах доста несполуки. Най-успешния за мен е придаване чрез рамка с антуражни пчели през весник / въпреки че и там имах провал.
И един въпрос към stutellator. Правилни ли са наблюденията ми че в първите дни след роене пчелите /в роя/ не са акуратни към майката. Позволиха да я убият пчели от семейството към което го придадох. Целта беше да сменя майката на основното севейство. В този период роя много лесно приема външна майка.
И един много любопитен случай /поне за мен/. Бях разделил кошер за два нуклеиса за оплождане на две майки. Преглеждам ги едната майка я няма. Другия нуклеус вдигам една рамка и от едната рамка двете майки се разхожда.Пчелите не проявявят агресия към тях и те една към друга.И двете бяха неплодни и реших че пчелите ще решат коя да оставят. Докато се каня да придам друга майка на осиротялото семейство и да взема мерки това да не се повтори, майката се беше върнала и всичко си дойде на място.
Изобщо, относно майките имам много какво да уча.

Цитат