Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 32 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 315
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    .......Това дето ползва Матеев не го знам. Може да е по-добро от фазера. На мене фазера ми се видя достъпно и пчелите не му вържат "косур".
    Това е материал, подобен на този, от който се правят кредитните карти. Уж гъвкава пластмаса, но в нея по подобие на фибрана има вкарани малки мехурчета въздух. Страничните стени са гладки, но в обема си е по-лек от нормалното PVC, което прави този материал и по-евтин. Най-важното му преимущество пред фазера е, че не поема никаква влага. Издържа безпроблемно и на киселинната среда вътре в кошера. Пчелите не могат да го гризат, защото е с гланцово покритие. Не го замацват с восък или с прополис, или дори и да има малко тук-там, лесно се чистти (не може да залепне здраво на гладката повърхност).

http://www.tuplex.bg/special_offers,...E_%D0%9F%D0%92

Един квадратен метър разпенено PVC с дебелина 3mm струва 6.26 лв. без ДДС. За преградни дъски може да се използва с 2mm дебелина и дори само с 1 mm. Цената тогава ще е 2-3 лева квадратния метър. Цената на фазера е малко по-ниска, но той е хигроскопичен, разрошва се, попива в себе си какво ли не и го държи там, като така може да стане и източник на зарази.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това е материал, подобен на този, от който се правят кредитните карти. Уж гъвкава пластмаса, но в нея по подобие на фибрана има вкарани малки мехурчета въздух. Страничните стени са гладки, но в обема си е по-лека от нормалното PVC, което прави този материал и по-евтин. Най-важното му преимущество пред фазера е, че не поема никаква влага. Издържа безпроблемно и на киселинната среда вътре в кошера. Пчелите не могат да го гризат, защото е с гланцово покритие. Не го замацват с восък или с прополис, или дори и да има малко тук-там, лесно се чистти (не може да залепне здраво на гладката повърхност).

Имам интерес към този материал. Ако не е тайна би ли ни казал от каде може да се намери на прилични цени?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами търси в интернет с ключови думички ЛАЙТЕКС, ТУПЛЕКС, ПЛОСКОСТИ ОТ РАЗПЕНЕНО PVC. Ще попаднеш на няколко вносителя, но гледай внимателно цените. Има както западни листи с висока цена, така и евтини китайски. Аз отначало купувах скъпия ЛАЙТЕКС от една пловдивска фирма, но се сдобих с образци от китайския и визуално не може да бъде различен от оригинала. Сега в понеделник ще пращам камион в София - там има други два вносителя на РАЗПЕНЕНО PVC и мисля да взема и от двата. Ще купя няколкостотин квадрата именно за да си реша проблема с преградните дъски. Досега правех такива само за нуклеусите и отводките, но както казах - за тази зима ще направя по една и за всеки един плодник.

Материала е хубав - ще се накефите. Със сигурност вътре в кошера може да издържи десетки години, без да се повреди.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Преди време търсих PVC за подвижните табли на мрежестите дъна, но цената не ме устройваше и се отказах.
    С какво лепило лепиш разпененото PVC към фибрана?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    С никакво. Забивам го със скоби в дървото с такер (по периферията на рамката). В центъра не се измята, защото материала е добре изпънат и не е разтеглив.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    И аз държах един кошер на пчелина пълен с преградни дъски. Докато не ме домързя да ги слагам на отводките. Ми никаква разлика. В този кошер сега е пушалката и малко картони от яйца... преградните дъски съм ги приготвил за преварката на джанковата ракия...и забравям за тях.
    Ако вървиш след муха, ще стигнеш до лайно...

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Този материал го знам под името пеноPVC.
    Цената му е супер, но има недостатъци като всеки един.
    Разтворителите не се разбират с материала, а топлината го прави на макарон.
    Трябва да е добре захванат иначе става на хармоника.
    Лепенето му е ужас...пробвал съм със силикон,химически анкер,pvc лепило,моментнo (цианоакрилатно) и резултата е дъвка.
    Има и друг вариант, може да се ползва велпапе за хранителни продукти от пластмаса е, но не помня каква.
    Помня, че имах 3-4 палета с фазер и "велпапето" излезе по-евтино.
    За тези материали аз съм доволен от Бестимекс.
    Плоскостите от PVC се продават цели 305см х 203см (по памет)
    За Варна мога да дам координати.

ЗПЗ Бул.Република (до Баумакс) (ул.Райко Даскалов)
    Роман Дюлгеров управител
    0887976954
    052/503 700, 052/503 742

Поздрави
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 24.08.2014 в 00:36. Причина: грешка

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И моите преградни дъски стоят наредени в един ъгъл. Не виждам смисъл да се слагат преградни дъски на отводките, миналата година си играх та ги разнасях и местих а тази никакви дъски и се развиха перфектно.
    Пролетта за последно ги ползвах та стеснявах и видях че и от това няма смисъл притеснявам семейството без причина, важно да е добре затоплен от горе. За мен при ЛР кошери това е ненужен инвентар, но всеки си има мнение.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Дааааа....... явно това е поредният аспект от пчеларството, в който няма единодушие по въпроса по простата причина, че никой досега не е направил широкомащабни изследвания, за да изследва фактора ВЛИЯНИЕ НА ПРЕГРАДНАТА ДЪСКА. В резултат на това всеки си го прави както си го мисли от позицията на неговата си камбанарийка.

Това пчеларството явно е МНОГО МЪГЛЯВА НАУКА с хиляди условности и с много малко на брой ТОЧНИ И ЯСНИ ПРАВИЛА.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Пчелите не могат да го гризат, защото е с гланцово покритие. Не го замацват с восък или с прополис, или дори и да има малко тук-там, лесно се чистти (не може да залепне здраво на гладката повърхност).
    Имаш ли инфо дали става за хранителни цели? Мисля, че ще е добро за рамки-хранилки. Във филма с германката имаше такава. Има и в книгата на Венер снимка. И двете са от фазер. Подмокрят се, но зависи от семейството. В някои семейства са винаги сухи, в други са влажни. Ако се накове с такера дали ще се огъне по средата навън? Фазера не се огъва. Мислил съм, че такава рамка-хранилка може и да е преградна дъска. Като е празна се слага оторе една летва да се запуши дупката и готово. Просто още не съм намерил хубав материал за странична плоскост.

Страница 6 от 32 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •