Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
Как ловите пчели за да ги слагате в клетката при майката? Аз като пъхна майката в клетката оствям отгоре малко отворено и затискам с пръст дупката. С другата ръка хващам някоя пчела за крилата и внимателно я пускам в клетката при майката. Това работи, но понякога има фалове. Ако някоя пчела ме ужули при пъхането, тя остава в клетката и до 24 часа умира. Аз внимавам, но все пак понякога вътре имам и такива "повредени от мене" пчели. Такава пчела не мога да я извадя. Отделно ловенето за крилата и вкарването в клетката, не е много лесна работа. Искам да се изхитря някак...

Това което се сещам е следното. Имам две клетки замазани с канди. В едната пускам майката, а другата я отварям 10мм и я оставям над рамките. Привлечени от кандито в нея ще влязат доста пчели. После долепям двете клетки (с прозрачната част една към друга) и леко ги отварям и двете. Очаквам пчели (не всички) да отидат при майката, или пак тя да иде при тях в другата клетка. И двата случая ме устройват. Теоретично добре, но дали ще сработи?

Почти съм сигурен, че има лесен начин и не трябва да откривам ТОПЛАТА ВОДА отново...
Здравей колега,аз съм начинаещ пчелар,но ще ти кажа как процедира мой приятел с 30 годишен стаж
.Взима майката и клетка от тези кръглите с шипове,които се забиват в питата.
След това слага майката в клетката и я забива върху люпещо се пило.След 1-2 дни се излюпват млади пчелички майката приема тяхната миризма и така пчелите приемат по-лесно майката и я освобождават от клетката след това просто махаш клетката и това е.