Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 58

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз лично не съм правил експерименти, за да видя със собствените си очи наистина накъде градят питите пчелите, когато няма рамки с воъчни основи. Може да се окаже, че са глупости, но може и да не е. Аз лично не бих оплювал автора на статията с лека ръка - все пак това е публикувано в руски пчеларски вестник, който се чете от 300 000 пчелари. Засега вярвам на статията, предполагайки че автора не е глупак. Живот и здраве - лично ще го проверя това твърдение.
    Аз лично пък бих ги оплювал. Защо? Защото няма значение, че са от руски пчеларски вестник и това, че заблуждават 300 000 пчелари с глупостите си. Ха като не знаят да не пишат. Така е и с много наши писатели, които и хал хабер си нямат от пчели, а пишат книги и заблуждават най- вече начинаещите и неопитни пчелари и по този начин похабяват доста семейства, защото същите тез неопитни пчеларчета им се доверяват на некомпетентните статии.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Изтрих 2 постинга на Ahilis и го предупреждавам да си мери приказките, тона и обидните намеци. Ако има някаква полезна информация - нека културно да я сподели. Ако не - да си трае и да не спами темата.

Та да се върнем на въпроса. Това с ориентацията на питите в направление СЕВЕР-ЮГ може да бъде проверено, ако се направи едно изследване с достатъчно голяма статистическа извадка. И истината ще излезе наяве, каквато и да е тя. Това обаче с обръщането на прелката на север е много логично, ако приемем че наистина пчелите излизат на работа тогава, когато слънцето я напече.

Дори и да приемем, че първото твърдение не е вярно (това с магнитното поле), то второто твърдение е вярно и дори само заради него пак трябва да ориентираме кошерите в посока СЕВЕР-ЮГ с прелка насочена НА СЕВЕР. Това говори здравата логика, освен ако не посочите някой друг довод, който да не го знам или да го пропускам в разсъжденията си.

Самият аз съм шокиран от този извод и нямам никакво намерение още от утре да хукна и да обръщам кошерите си. Искаше ми се първо да чуя мнението и на другите и още веднъж да преповторим доводите, заради които всички пчелари вкупом сочат ЮГОИЗТОК като най-добрата ориентация. Защо точно на югоизток? Кой го измисли това и кой наложи това мнение на всички пчелари и най-вече защо? Каква е логиката на югоизточната ориентация?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Посъбрах от интернет малко картинки за пътя на слънцето по небосклона, за да могат да се ориентират тези, които досега не са го знаели. От тези картинки точно и ясно се вижда, че лятно време слънцето изгрява от СЕВЕРОИЗТОК и залязва на СЕВЕРОЗАПАД.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	sun_paths.gif
Прегледи:      361
Размер:	4.9 KB
ID:	1868

Име:	Sun-path-solar-PV-tracker.jpg
Размер:	33.3 KB
ID:	1870

Име:	Summer-Solstice-2010.gif
Прегледи:      359
Размер:	31.0 KB
ID:	1865

Име:	Sun%20Path.jpg
Размер:	24.8 KB
ID:	1866

Име:	sunpath.gif
Размер:	29.8 KB
ID:	1869

Име:	sun_paths best.jpg
Прегледи:      360
Размер:	76.2 KB
ID:	1867

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Мисля,че е ред на медоносните растения-в кой диапазон през деня отделят нектар и дали наистина е рентабилно да увеличим работния ден или да го ограничим в зоната на активно отделяне на нектара.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не съм убеден. че огряването на прелката от слънчевите лъчи удължава работния ден. Разузнавачите излитат от кошера доста преди самата прелка да бъде огрята и ако се отделя нектар предизвикват масов летеж без значение дали прелката се огрява от слънцето. Тази година на акацията имах усилен летеж в 5.30 сутрин при положение че слънцето до 7.20 се криеше зад един склон източно от мен. Още утре можете да направите и няколко експеримента и самите вие.
    При видима липса на сериозен летеж към 7.00 часа сутрин затворете няколко прелки. Само след една минута ще се удивите колко много пчели се опитват да се върнат в кошера и на различните кошери техния брой е видимо различен и това е факт който още не съм изследвал от какво зависи.
    Пак по това време сутрин само, че в период на полубезпашие извадете рамка с не запечатен мед и я оставете за няколко минути в пчелина.
    И при двата експеримента ще се покаже доста ясно, че уж при липса на видим летеж разузнавачите шетат доста преди слънцето да огрее прелките. Единствения резон в това да се насочват прелките на юг/югоизток е зимния сезон когато наистина пчелите не излизат да се облитат без прелката да е огрята от слънцето ПРОВЕРЕНО. Руснака писал статията прибира кошерите зимно време в зимовник и за него това е нормално и той не оглежда нещата от тази позиция, а българите които ще пробват да си оставят кошерите на север през зимата ще разберат, че по-голяма глупост при зазимяване няма как да направиш.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •