Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 5 ПърваПърва ... 345
Резултати от 41 до 47 от общо 47
    В Б-я няма райони в които не могат да живеят пчели (освен високите върхове по планините), то това не означава, че получените резултати ще бъдат еднакви. В форума на Динко преди години имаше потребител с ник bars_i, който твърдеше, че добив над 10 кг от кошер е откровена лъжа, но пчеларите около Дунав знаят от опит. че 100 кг от 1 кошер изобщо не са мит или фантазия (е не всяка година).
    В случая напълно споделям мнението на Пламен Ганев, защото в "бедните" райони (от гледна точка на медоносна и прашецодайна растителност) пчеларството е мъка.

за бедни на нектар райони съм чувал, но за бедни на прашец не. В природата винаги има прашец. Пчелата е гладна за нектар, затова трупа мед. За милионите години еволюция и е станало ясно, че прашец лесно може да си намери, но нектар - не. Така, че при правенето на отводки винаги е по добре в тях да има летящи пчели.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    Бъркаш в силните с-ва и им даваш.Ако и там няма,значи мястото на пчелина трябва да се сменя.Раздели ги на две групи и опитай!На едните давай сироп с прашец,на другите само сироп.
    Проблемът е, че при мен т. нар. силни семейства имат прашец колкото за тях си. А колкото пити с прашец бях заделил през пролетта за черни дни, ги дадох на отводките, а те ги оглозгаха до дъно и след това се втурнаха да пасат. Въпреки това не мисля да сменям мястото. Миналата година носеха прашец през септември и октомври сякаш е април. Тази година обаче, поради сушата, поради що ли, приносът е слаб.
    Иначе благодаря за съвета, но няма да се възползвам. Ще пробвам сироп с прашец, но някоя друга година и може би в някой друг живот. Пчелите ми казаха, че предпочитали пергата. Все пак догодина ще пробвам това, дето съм си го намислил. Щях да опитам още тази година, но бяха се изчерпали складовите наличности. Аре стига съм правил безплатна реклама...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

На книга е едно, тук в форума е друго а на практика е трето.За един пчелар и за един пчелин, даден способ е повече от положителен, а за друг освен че не е положителен може и да нанесе вреда.Всеки пчелар трябва да изгради собствен начин и тип на работа с пчелите си, не всичко е черно и бяло в пчеларството.Трябва да се съобразяваме с пашата която имаме, системата с която практикуваме, климатичните особености поне за месец напред.С каква порода пчели работим също не е от малко значение, и за всяко семейство трябва да се реагира индивидуално, според нуждите който има.Защото няма семейство което да е идентично с друго от пчелина.Едно събира повече мед, друго прашец и т.н.Книгите и форума дават добра основа, но за надграждане се иска работа и аналитично мислене.Пак казвам според мен, човек трябва да изгради собствен метод на работа (този метод да е успешен разбира се) и тогава може да има успех в пчеларството.Както е написал колегата в подписа си, 1000 пчелари, 1000 технологии.Подкрепям го напълно в това му изказване.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от mmkas
    за бедни на нектар райони съм чувал, но за бедни на прашец не..

има, има. За такива райони най-подходящи са пчели които събират големи запаси от прашец в кошера и обратното- за райони, където прашецът е в изобилие през цялата година.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Имам едно семейство което има прекалено много пило за момента. Силно семейство и вместо да вадя мед от него и в 3те корпуса пило, останалите имат по 10тина пити с пило. Чудя се дали да не го разделя на 2 за да стане какво останалите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Имах едно семейство много силно влизаше и излиааше от зимата . Радвах му се много. По време на акацията обаче изпадаше в някаква полусамосмяна полуроево състояние ипроаляше сезона. Смених майката.

Страница 5 от 5 ПърваПърва ... 345

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •