Мисля, че ще отговоря на всички въпроси със следващите "няколко" реда.
Това е 12р на 25мм.
Дъното е плътно, тоест без отвори и с по 10бр винтове на страна (30 общо), прелката е с панти.
Подпокривната е висока ~60мм с два PVC вентилационни отвора ~Ф30мм (решетка) разположени по диагонал, а по другите два диагонала има пробити отвори странично с мрежа сито.
Хранилката е 2л кръгла.
2л е защото изпълнява няколко функции.През нея се храни, изпълнява ролята на затворен обем въздух(изолатор) и кондензира част от изпаренията.
Покрива е на 25мм дебелина с ал.плаки, а винтовете са неръждавейка.
Капака падна от 3-4м и не се счупи има около 30 винта и лепило, само ламарината се изкриви.
Плаките са хванати с по 6-12бр винтове неръждавейка на страна общо ~40бр.
Използвано е лепило PVA клас D4,а винтовете са 10 бр на страна (40бр за плодник) 3мм х 50мм.
Дъските на плодника са слепени на 4-странна стяга.
Външно всичко е минато с ленен безир на три пъти, след това е боядисано с боя на водна основа.
Кошерите ми са в район с много влажен въздух и чести мъгли въпреки, че е на върха на хълм.
Зимата при -5 се усеща като -20 и вярвам, че това ще е теста дали кошера е добър за студ.
Обема и отворите са изчислени така, че да ограничим влагата, като в същото време минимално се изстудява въздуха вътре.
Това е прототипа така да се каже и има малки разминавания.
Капака трябва да е по-дълбок и ще му се слага полистирен 20-50мм, а дръжките още не съм ги измислил.
Теглото на кошера е от голямо значение за дръжките и ако имате идея моля...
Всичко е правено така, че да се тръшка и да не се пази.
Като не е на баща ти...защо да го пазиш - "Българска поговорка"
Целта беше да се направи така, че да е лесно за изработка, да издържа на време и човек, а и да го хвърля в печката - не да се поправя.
Цената на кошера е ниска и не си заслужава времето или парите да се ремонтира.
Поздрави

Цитат