Ами тогава задавай по конкретни въпроси....Например сега съм оставил лежака без майка,за да си произведе нова майка.
Ами тогава задавай по конкретни въпроси....Например сега съм оставил лежака без майка,за да си произведе нова майка.
Ами ето конкретни въпроси. След като сваля магазина(който си остана празен) и ги подготвя за зимуване трябва ли да ги стесня до плътно покрити пити минус една(както се практикува с ДБ) или не? И коя прелка да оставя отворена и коя да затворя?Кошера е разположен с лице на изток, от коя страна да е гнездото: топлата или студената?
А ти ако знаеш отговорите и имаш желание да ги споделиш, сподели ги.
Аз не подготвям пчелите за зимата-те сами се подготвят.Аз само гледам да си олесня нещата за пролетта.По принцип зазимявам мин.две сем.Когато се свалят магазините(аз неги свалям)ако има празни рамки в плодника ги изваждам(празни не съм имал),а всички маломедни рамки,ако нямат пило,минават зад преградната дъска за да могат пчелите да прехвърлят меда и да ги подсушат.Ако има стара рамка потъмняла дори да е със пило и нея мятам зад преградната дъска(такива тъмнички рамки идялно пасват за капани).На колко рамки трябва да се зазимят семействата?Предполагам,че ако рамката е достатъчно висока(1м.примерно)и има достатъчно мед във нея,може и на една рамка да се зазими.Понеже не зазимявам едно семейства в лежака затова не мисля от коя страна да е гнездото,но ако е едно сем.то само ще ти покаже къде му е добре-там където е последното пило там ще е зимното гнездо.
Благодаря за отговора.
Ето нещо полезно.
http://mirmeda.biz/video-urok-po-pch...ke-chast-2.php
Вече имам две нови осеменяващи майки(свищеви).Освен това и първият етаж магазини е пълен и запечатан.Работят на втория(по 3-4рамки),но имайки в предвид,че майките започват да осеменяват,не очаквам да складират мед в магазините,а всичко вече да отива за изхранване на пилото.И таз година лежака ще достигне кота 100.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))