@Mateev,
Това, което пишеш в пост #724 е така и не е тайна за никого! Съответно знаеш, че слабото (в смисъл на най-уязвимото) звено са тези фирми, които изкупуват меда, преработват го и го изнасят на тирове. Те, поради спецификата на работата си са най-вече (или могат да бъдат поставени) под светлината на прожекторите. От към качествата на меда те са притиснати от външния пазар, а откъм финансовата коректност - от данъчните тук. Какво по-лесно от това да се сравни по фактури колко мед си изкупил и колко изнесъл или продал на едро на местния пазар. И в двата случая не можеш без фактури. А износа на тирове с мед през няколко митници едва ли може да стане без документи.
Така ако държава от една страна и големите пчелари (които по необходимост не са в сивия сектор) ги притиснат, ще се въведе някакъв ред.
@Antonov,
Ако ти имаше контролна проба, взета и запечатана от тях и теб, без да може бъде манипулирана от никого и референтна лаборатория, в която после да се изследва тя, това едва ли би се случило. Защото без да бъда 100% сигурен ми се струва, че става дума за опит за изнудване да свалиш цената.По-миналата година реших да звънна на друга фирма-изкупвач,(казва,че е една от водещите в бранша)две седмици след като взеха пробите ме се обадиха и казаха,че в меда ми има висок процент от антибиотик.Говорим за голямо количество мед.Съответно се изсмях и им затворих телефона.След това се обадих на "мойта фирма" за проби и естествено нямаше проблем.