Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 73 от 496 ПърваПърва ... 2363717273747583123173 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 721 до 730 от общо 4956
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Като цяло искам да направя няколко заключения:
    1. Нормално е сондата за проби да е дебела до около 1 сантиметър
    2. Нормално е всичкия събран мед от тази сонда ДА СЕ ВЗЕМЕ ОТ ИЗКУПВАЧА, за да може да си го хомогенизира в лабораторията с цел постигане на ПРОПОРЦИОНАЛНОСТ на пробата спрямо количеството мед за изкупуване.
    3. Нормално е този мед да бъде ПОДАРЕН НА ИЗКУПВАЧА (все пак той прави 20 пъти по-големи предварителни разходи по тази бъдеща рискована сделка).
    4. Нормално е ако ви кажат, че имате антибиотици в меда, да се ИЗВИНИТЕ НА ИЗКУПВАЧА, защото сте му натресли 2000 лева извънредни разходи по разследване кой е замърсителя на целия тир.
    5. НЕ Е НОРМАЛНО и ЛОШО ГОВОРИ ЗА ВАС да го оплювате по форумите, само защото така ви е кефнало, и защото сте свикнали винаги да търсите вината в другите.

Много е лесно всеки да хвърля вината за собствените си грешки върху някой друг, но когато човек обвинява, трябва първо да има ДОКАЗАТЕЛСТВА. Изследвайте си меда, докажете със сертификат че няма антибиотици, и чак тогава публикувайте сертификата на форума и обвинете дадения изкупвач, че е мошенник. Тогава можем и да ви повярваме. Преди това обаче виновните ще сте вие или арендатора, който се навърта около вашите пчелини.

Също и за критиките:
    Критиките са полезни, но само когато в тях има предложена РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА. Критика без предложена алтернатива не е критика, а ЗЛОБАРСТВО и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Когато решите да критикувате някого, първо си помислете "А аз как бих го направил това същото?". И ако измислите по-добър начин, ами предложете го културно на обсъждане, но не забравяйте, че може да има някаква информация по проблема, която вие да не я знаете. Затова го обсъждайте културно и като предложение, а не като оплювки и обиди.

ПС: Последните 3 постинга не са с персонална насоченост. Те са отговор на общите настроения в цялата тази тема. Не са ни виновни изкупвачите, или поне не всичките. Дайте да бъдем малко по-сдържани и по-коректни в изказванията си, и да приказваме само истината. А ако критикуваме - нека да е конструктивна критика с доказателства и с предложения за разумни алтернативи, а не просто оплювки за щяло и нещяло, дори и за положителните неща.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от динев Виж публикацията
    Един от основните проблеми на пчеларите са ниските изкупни цени на меда, обяснява Мария Габриел. „Това, което привлича внимание, е как можем да направим така, че тези продукти, които могат да заминат на западате пазари да не бъдат изкупувани на безценица в България, и в друга страна да бъдат продавани на съвсем различна цена. Конкретен пример – не може в България да се изкупува 2 евро килограм мед, а да бъде продаван в Германия за 12 евро.“
    Може, може и това си е нормална пазарна ситуация. Ти виждаш разликата в цените, но не виждаш колко много неща трябва да се направят, докато меда стигне до крайния клиент. Между производителя и крайния потребител има дълга верига от много междинни звена, и всяко едно от тях допринася с нещо за функционирането на целия този процес. Ако на тебе не ти харесва твоето място в тази верига и си мислиш, че някое друго звено печели повече, ами никой не те спира да започнеш да го конкурираш това звено и да започнеш да печелиш и ти. Също така никой не ти пречи да правиш това, което го правят звената след тебе. Какъв е крайния резултат от тази верига - ами според твоя постинг меда се продава в Германия за 12 евро. Супер, ами продавай го и ти в Германия за 12 евро. Някой да те е спрял? Някой да ти е забранил? След като обичаш да надничаш в канчето на другите, и си мислиш, че то е по-пълно от твоето, ами започни го и ти този бизнес, пък да видим дали тогава няма да приказваш нещо друго. Ха-ха...... аз вече приказвам нещо друго, защото съм пробвал много бизнеси с уж "пълни канчета", но реалността после се е оказвала съвсем друга. Специално за изкупвачеството - бях се засилил на пълна пара да ставам изкупвач, и след като го проучих бизнеса им в подробности, стигнах до извода, че дъното на тяхното канче е пробито на решетка, и пари в него не могат да се задържат, а камо ли да се спечелят и инвестират в нещо друго.

Сигурно знаеш, че съм производител на козметика, и например една паста за зъби, които я произвеждам и продавам на едро за 30 стотинки, я гледам в магазина на цена от 2.50. Това нормално ли е? Ами нормално е, защото ясно осъзнавам, че звената зад мене са необходими, и без тях моите пасти нямаше да стигнат до крайния клиент. А дали звената след мене печелят повече от мене като производител - по-скоро не, защото те оперират с по-големи пазарно-регулирани надценки, но с много по-малки количества от мене.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Може и да греша, но от прочетеното на много места за тези проби и анализи оставам с впечатлението, че умишлено се поддържа един хаос и информационна мъгла.
    1. Няма единна методика за вземане на пробите - начин и инструмент за вземане, количество, ниво на стерилност, защита срещу манипулиране на данните.
    2. Няма като чв ли и единни, стандартизирани методи за провеждане на анализите, а е известно, че различни методи дават често доста отклонения в резултата.
    3. Няма задължение за контролна проба, която при спор между изкупвача и пчеларя да се дава в референтна лаборатория.
    4. Няма предварителни договори с клаузи за договорена цена, срокове на провеждане на изследванията, за задължително изкупуване при положителни резултати и все от сорта, даващи гаранция на пчеларя, че няма да е винаги "в положението на булката".
    И още един въпрос: Има ли минимални задължителни анализи, които трябва да се правят или и това е по усмотрение на изкупчика? Получава ли пчеларя официално екземпляр от резултатите, заверен от лабораторията?
    Ти не разбра ли, че 90% от пчеларския сектор в България работи в СИВАТА ИКОНОМИКА. Дори и да има някакви закони или регулации, те почти НЕ СЕ СПАЗВАТ. Написването на нови няма да подобри положението. Не се плащат данъци. Крият се доходи. Не се води счетоводство. Не се издават никакви документи както при покупка на оборудване и инвентар, така и при продажбата на продукцията. Не се спазва хигиена или добри пчеларски практики. Не се контролира качеството на произведения продукт. Въобще ПЪЛНА АНАРХИЯ. Единственият ограничаващ фактор се явява СОБСТВЕНАТА СЪВЕСТ на всеки един пчелар, но както вече всички знаем, съвеста на част от пчеларите е на много ниско ниво, а някои индивиди направо Я НЯМАТ.

Това е средата, в която искаш или не трябва да работиш. А ако искаш да си честен и почтен и да спазваш законите, както и да си плащаш съвестно данъците, определено ще срещнеш големи затруднения, защото контрагентите около тебе не издават фактури, или дори и да издават, не са регистрирани по ДДС. Нещо повече - цялата тази АНАРХИЯ създава силна НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ. Няма как да се конкурираш с хора, които не си плащат данъците, а пък ти да ги плащаш - твоят продукт става по-скъп. Няма как да се конкурираш с хора, които не спазват хигиена и работят с ръждиво оборудване, а при тебе всичко да е хромникел - пак продукта ти става по-скъп. Въобще качеството, хигиената, спазването на законите и изискванията в тях, плащането на данъци и осигуровки - всичко това СТРУВА МНОГО ПАРИ, и ако конкурентите ти не го правят това същото, ти си обречен на фалит, защото продукта ти става законен и качествен, но МНОГО-МНОГО СКЪП.

Та всичко това, което го пишеш в постинга си е в сферата на фантазиите - няма как това да се случи в България. По последния ти въпрос дали пчеларя получава официално екземпляр от изследванията - ами според мене няма проблем с това, ако си го поиска. Аз например си поисках примерни изследвания на една партида, и те ми разпечатаха едно такова, което съдържаше около 15-20 листа плътно изписани с по 40-50 реда на лист с показатели и резултати какво точно се е изследвало.

Колкото до това пчеларя да получи официален документ от лабораторията - няма как това да стане, след като този документ струва 1000 или 2000 лева, а пчеларя не е дал нито една стотинка за него. Виж за сканирано копие би могъл да претендира и според мене има право да го получи, ако има обвинения че именно неговия мед е развалил общата проба.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    В различните лаборатории имат различна апаратура със различна чувствителност. Колкото е по-нова, толкова е по-презицна. (не бих се учудил ако апаратурата в българските лаборатории едва ли не е останала от времето на соца - както всичко останало в тая държава)

Напълно е нормално меда веднъж да бъде изследван и всичко да е ОК, а след това друга лаборатория да покаже че не отговаря на показателите. Като се вземе в предвид и че в различните страни има различни пределни стойности за наличие например на антибиотици, напълно е нормално изкупвач А да изнесе за държава Б тир със мед, който е бил изследван няколко пъти ( веднъж във личната лаборатория и веднъж във чуждестранна) и влиза в нормите, да пристигне в държавата Б и след изследване на място да се окаже наличие на субстания извън нормите на дадената държава (напр. заради по-чувствителна апаратура, а не че меда е друг). И ся к'во правим? Ми търсим да реекспортираме ТИР-а за друга държава, където въпросния мед би влезнал в техните норми (транспората не е безплатен, тъй че някой трябва да го поеме).

Това обикновенно е свързано със серия от изследвания САМО ПО КОНКРЕТНИЯ ПОКАЗАТЕЛ. Използва се метода за ДИХОТОМИЧНО ТЪРСЕНЕ и ако пчеларите в един тир са 10-15, този метод позволява с 4 проби да бъде открит конкретния човек.
    А какво правим когато конкретните хора са двама или трима? Пчеларите са странен вид хора. Обменът на знания (или непроверена информация) и вредни парктики между познати пчелари върви в пълна сила (нрмално е меда да бъде продаван заедно). Не е изключено и някой вертеринар да убеди цял регион пчелари че еди-кой си антибиотик ( който той ще им продаде) лабораториите не го хващат. И хората сляпо водени от страха да не си загубят семействата, вършат неща които не трябва.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз лично винаги му треперя дали няма да открият нещо в моя мед. Аз самия си знам, че не съм слагал в кошерите нищо нередно, но знам ли арендаторите какво слагат в техните пръскалки? И тъй като събирам и смесвам меда от много пчелини, досатъчен е един единствен пчелин с кофти арендатор около него и край със мене - губя меда от цялата година. И ако ми кажат че имам антибиотик какво ще правя, като вече меда съм го насмесил в центрофугата и матураторите, и нямам никакъв шанс да открия от точно кой пчелин е дошъл? Пък и да открия - с какво ще ми помогне това?

Иначе си прав, че западните изисквания за качество на меда са прекалено стриктни, а апаратурите им за изследвания са прекалено чувствителни, но какво можем да направим ние, освен да се надяваме, че няма да се случи точно на нас.

Иначе по цената на меда аз разсъждавам философски - ами че тя си е такава, каквато се е наложила от пазара, и дали ми харесва ли не няма никакво значение. Не мога да я променя, следователно не трябва и да се ядосвам. Мога обаче да мисля и работя по въпроса с намаляване на моята лична себестойност на меда, за да може да съм конкурентоспособен, и да се опитам да извлека някава печалба от неща, които зависят само от мене. Външните цени на пазара са ограничаващ фактор както отдолу (покупка на суровини и оборудване), така и отгоре (продажба на готовата продукция). Външните цени не мога да ги контролирам, следователно не си заслужава да си губя времето с тях. По средата обаче остава един диапазон за мене, и как ще разпределя ресурсите вътре в този диапазон, и дали ще остане печалба - това вече зависи само от мене. И точно тука съм си концентрирал усилията - извличане на максимума от този диапазон.

Автор
    Регистриран
    21.07.2013
    Матеев,извинявай за това,което ще напиша,но до сега по такива теми като тази ти не защитаваш пчеларите,а останалите.Един човек,за да стане изкупвач му е ясно,че разходите и рисковете са големи.Мен не ме интересува,че пробите са му 2000 лв. и че има разходи за събирането им.Както и него не го интересува,че аз също имам разходи за произведения от мен мед.Моите разходи са по-малко от неговите и за това печалбата ми е по-малко,неговите са по-големи и печалбата му е по-голяма.От няколко години се занимавам професионално с пчеларство и търгувам с една и съща фирма,доволен съм.До сега не съм имал проблем с меда,те са коректни към мен и аз съм коректен към тях.По-миналата година реших да звънна на друга фирма-изкупвач,(казва,че е една от водещите в бранша)две седмици след като взеха пробите ме се обадиха и казаха,че в меда ми има висок процент от антибиотик.Говорим за голямо количество мед.Съответно се изсмях и им затворих телефона.След това се обадих на "мойта фирма" за проби и естествено нямаше проблем.И в този случай какво трябваше да направя,да се обадя на ония и да им се извиня за разходите дето са направили за пробите.
    Така,че Матеев колкото и да ги защитаваш изкупвачи,прекупвачи и т.н.,половината не струват.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    @Mateev,
    Това, което пишеш в пост #724 е така и не е тайна за никого! Съответно знаеш, че слабото (в смисъл на най-уязвимото) звено са тези фирми, които изкупуват меда, преработват го и го изнасят на тирове. Те, поради спецификата на работата си са най-вече (или могат да бъдат поставени) под светлината на прожекторите. От към качествата на меда те са притиснати от външния пазар, а откъм финансовата коректност - от данъчните тук. Какво по-лесно от това да се сравни по фактури колко мед си изкупил и колко изнесъл или продал на едро на местния пазар. И в двата случая не можеш без фактури. А износа на тирове с мед през няколко митници едва ли може да стане без документи.
    Така ако държава от една страна и големите пчелари (които по необходимост не са в сивия сектор) ги притиснат, ще се въведе някакъв ред.

@Antonov,
    По-миналата година реших да звънна на друга фирма-изкупвач,(казва,че е една от водещите в бранша)две седмици след като взеха пробите ме се обадиха и казаха,че в меда ми има висок процент от антибиотик.Говорим за голямо количество мед.Съответно се изсмях и им затворих телефона.След това се обадих на "мойта фирма" за проби и естествено нямаше проблем.
    Ако ти имаше контролна проба, взета и запечатана от тях и теб, без да може бъде манипулирана от никого и референтна лаборатория, в която после да се изследва тя, това едва ли би се случило. Защото без да бъда 100% сигурен ми се струва, че става дума за опит за изнудване да свалиш цената.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Antonov Виж публикацията
    Матеев,извинявай за това,което ще напиша,но до сега по такива теми като тази ти не защитаваш пчеларите,а останалите.Един човек,за да стане изкупвач му е ясно,че разходите и рисковете са големи.Мен не ме интересува,че пробите са му 2000 лв. и че има разходи за събирането им.Както и него не го интересува,че аз също имам разходи за произведения от мен мед.Моите разходи са по-малко от неговите и за това печалбата ми е по-малко,неговите са по-големи и печалбата му е по-голяма.От няколко години се занимавам професионално с пчеларство и търгувам с една и съща фирма,доволен съм.До сега не съм имал проблем с меда,те са коректни към мен и аз съм коректен към тях.По-миналата година реших да звънна на друга фирма-изкупвач,(казва,че е една от водещите в бранша)две седмици след като взеха пробите ме се обадиха и казаха,че в меда ми има висок процент от антибиотик.Говорим за голямо количество мед.Съответно се изсмях и им затворих телефона.След това се обадих на "мойта фирма" за проби и естествено нямаше проблем.И в този случай какво трябваше да направя,да се обадя на ония и да им се извиня за разходите дето са направили за пробите.
    Така,че Матеев колкото и да ги защитаваш изкупвачи,прекупвачи и т.н.,половината не струват.
    Не защитавам никого, но не искам под един кюп да поставяме както мошениците, така и честните и почтенни изкупвачи. Аз досега съм работил само с един изкупвач и проблеми не съм имал. Другите изкупвачи не ги познавам, но предполагам, че сред тях наистина може да има тарикати или мошеници. Дори и това да е така, мошениците би трябвало да са малцинство. Освен това самата пазарна икономика работи против тях и постепенно ги изхвърля от бизнеса. Хубаво е да разкритикуваме някой мошеник, ако го разберем кой е той, но нека това да става с доказателства, защото иначе сам виждаш колко е лесно някой анонимен или некомпетентен да накърни добрия имидж на някого. Имало е такива случаи във форума - регистрира се някой нов посетител във форума и веднага започва с оплювките срещу някой почтен човек. После се развиват теми, скандали, конфликти и най-накрая се оказва, че оплюващия всъщност е виновен, а не оплювания......

Потребител
    Регистриран
    17.01.2013
    Матеев, ако не знаеш можеш да провериш. Твоя форум не е единствен в света. Влез в който и да е пчеларски форум в Европа и ще разбереш, че изкупните цени на пчелен мед на едро са между 12-16 ЕВРО. Нима там търговците нямат разходи? Миналата година прави опити да натискаш цената до 4,60лв. Сега въпреки теб цената е 5 - 5,20лв. В Германия, Франция, Полша... има форуми към съответните национални пчеларски организации. Всеки чрез Гугъл преводач, може да си направи изводи за ТВОИТЕ изказвания. В магазина цената не е критерий. Там в 1 буркан мед има не повече от 100 гр. от това което ние произвеждаме. На всякъде в Европа Пчеларските организации сигнализират за БЕТСТВЕННА година и оправят апел за още по-високи изкупни цени и помощ от съответните правителства. Тук ни облъчват със статии по поръчка за "бъкан мед с ГМО", "Чудо през юли и реки от мед на Котларски", "Горките търговци с марш 1000 процента на Матеев"... и тем подобни. Нищо лично Матеев, създаваш впечатление на човек разбиращ от всичко. Но изказванията ти в тази тема не са в пчеларски интерес!

Забранен
    Регистриран
    15.06.2011
    Пчеларски район
    Община Дулово, област Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Като цяло искам да направя няколко заключения:
    1. Нормално е сондата за проби да е дебела до около 1 сантиметър
    2. Нормално е всичкия събран мед от тази сонда ДА СЕ ВЗЕМЕ ОТ ИЗКУПВАЧА, за да може да си го хомогенизира в лабораторията с цел постигане на ПРОПОРЦИОНАЛНОСТ на пробата спрямо количеството мед за изкупуване.
    3. Нормално е този мед да бъде ПОДАРЕН НА ИЗКУПВАЧА (все пак той прави 20 пъти по-големи предварителни разходи по тази бъдеща рискована сделка).
    4. Нормално е ако ви кажат, че имате антибиотици в меда, да се ИЗВИНИТЕ НА ИЗКУПВАЧА, защото сте му натресли 2000 лева извънредни разходи по разследване кой е замърсителя на целия тир.
    5. НЕ Е НОРМАЛНО и ЛОШО ГОВОРИ ЗА ВАС да го оплювате по форумите, само защото така ви е кефнало, и защото сте свикнали винаги да търсите вината в другите.

Много е лесно всеки да хвърля вината за собствените си грешки върху някой друг, но когато човек обвинява, трябва първо да има ДОКАЗАТЕЛСТВА. Изследвайте си меда, докажете със сертификат че няма антибиотици, и чак тогава публикувайте сертификата на форума и обвинете дадения изкупвач, че е мошенник. Тогава можем и да ви повярваме. Преди това обаче виновните ще сте вие или арендатора, който се навърта около вашите пчелини.

Също и за критиките:
    Критиките са полезни, но само когато в тях има предложена РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА. Критика без предложена алтернатива не е критика, а ЗЛОБАРСТВО и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Когато решите да критикувате някого, първо си помислете "А аз как бих го направил това същото?". И ако измислите по-добър начин, ами предложете го културно на обсъждане, но не забравяйте, че може да има някаква информация по проблема, която вие да не я знаете. Затова го обсъждайте културно и като предложение, а не като оплювки и обиди.

ПС: Последните 3 постинга не са с персонална насоченост. Те са отговор на общите настроения в цялата тази тема. Не са ни виновни изкупвачите, или поне не всичките. Дайте да бъдем малко по-сдържани и по-коректни в изказванията си, и да приказваме само истината. А ако критикуваме - нека да е конструктивна критика с доказателства и с предложения за разумни алтернативи, а не просто оплювки за щяло и нещяло, дори и за положителните неща.
    Всеки пчелар има разходи докато напълни тенекиите с мед , но никъде не се споменават. Защо аз трябва да мисля за разходите на прекупвача и да му се извинявам?!Ако не искаме да имаме разходи ще си търсим занимание само с приходи.
    Нито един прекупвач не тръгва за проба само от един пчелар. Всеки си прави план за да му излезе максимално изгодно за да се твърди, че ние му излизаме около 100,00 лв.
    При условие, че съм изкарал 250 кг. мед и му подаря един килограм са около 2,5%, ако са 10 тона вие ще му подарите ли 2,5 % количество?! Едва ли. Разликата в цената на единия и др. подарък е различна, но принципът е един.
    Пищете още, че няма сметка от това да си прекупвач?! А тези защо са на пазара? Има два варианта- Или перат пари или са в сивия сектор. Както твърдите за голяма час от пчеларите.
    Истината има толкова страни колкото и хора заинтересувани от нея.
    Хубаво е има спорове защото така се ражда истини, но и да се налагат мнения.
    Не се самозабравяйте, не сте най- великите за да си мислите че др. нямат вашата информация, знания или опит или не могат да ги придобият.
    И според мен единствената критика от която има полза е ГРАДИВНАТА. Тази която ще те накара да се замислиш и намериш сам решение. Лично мое мнение.

Страница 73 от 496 ПърваПърва ... 2363717273747583123173 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •