Може, може и това си е нормална пазарна ситуация. Ти виждаш разликата в цените, но не виждаш колко много неща трябва да се направят, докато меда стигне до крайния клиент. Между производителя и крайния потребител има дълга верига от много междинни звена, и всяко едно от тях допринася с нещо за функционирането на целия този процес. Ако на тебе не ти харесва твоето място в тази верига и си мислиш, че някое друго звено печели повече, ами никой не те спира да започнеш да го конкурираш това звено и да започнеш да печелиш и ти. Също така никой не ти пречи да правиш това, което го правят звената след тебе. Какъв е крайния резултат от тази верига - ами според твоя постинг меда се продава в Германия за 12 евро. Супер, ами продавай го и ти в Германия за 12 евро. Някой да те е спрял? Някой да ти е забранил? След като обичаш да надничаш в канчето на другите, и си мислиш, че то е по-пълно от твоето, ами започни го и ти този бизнес, пък да видим дали тогава няма да приказваш нещо друго. Ха-ха...... аз вече приказвам нещо друго, защото съм пробвал много бизнеси с уж "пълни канчета", но реалността после се е оказвала съвсем друга. Специално за изкупвачеството - бях се засилил на пълна пара да ставам изкупвач, и след като го проучих бизнеса им в подробности, стигнах до извода, че дъното на тяхното канче е пробито на решетка, и пари в него не могат да се задържат, а камо ли да се спечелят и инвестират в нещо друго.
Сигурно знаеш, че съм производител на козметика, и например една паста за зъби, които я произвеждам и продавам на едро за 30 стотинки, я гледам в магазина на цена от 2.50. Това нормално ли е? Ами нормално е, защото ясно осъзнавам, че звената зад мене са необходими, и без тях моите пасти нямаше да стигнат до крайния клиент. А дали звената след мене печелят повече от мене като производител - по-скоро не, защото те оперират с по-големи пазарно-регулирани надценки, но с много по-малки количества от мене.