Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 72 от 496 ПърваПърва ... 2262707172737482122172 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 711 до 720 от общо 4956
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз съм много повече търговец от колкото пчелар. Категорично никога не бих си позволил да се държа с партньор по този начин и не допускам да се държат така с мен. Дълго време търгувах с хранителни стоки, а там надценките и отстъпките са изпилени до стотинка. Често се случваше да се пазарим със собственици на складове за няколко стотинки на кг. артикул и след работно време със същите хора се черпехме на стойност колкото въпросната отстъпка за няколко години напред. Искам ясно да кажа, че мразя да ме правят на идиот и ми е пределно ясно, че пробите са сборни на по минимум 20-30 човека и в никакъв случай за проба не отиват килограми мед. Колкото до изказването че вземането е било "професионално" това вече ме накара да се засмея. Първо пробата се постави в буркан който не е стерилен. Второ сондата се изми пред мен на чешмата но в колата имаше приготвени бутилки с водичка ако евентуално нямам чешма. Бутилките бяха пълнени от някъде си бяха от кола, мин. вода и т.н. Трето, сондата се подсуши с яко изтръскаване. Четвърто въпросната сонда е огромна за да прави хубави дупки. Пето за дане капе мед под сондата се поставя шепичка и таке се пренася до съда за смесване. Шесто, това вече е върха, сондата се изпразва с помощта на палеца на дясната ръка който триейки нокът по хром-никела я приготвя да се топна в следващото тенеке.
    Спирам да коментирам тези хора. Мисля че им отделих прекалено много време. Дано се държат коректно с останалите и само аз да съм недоволния. За мен е най важно производителите да сме добре и да отмарям по няколко минути на ден влизайки във форума, а не да се натоварвам със разкази като този или излишни спорове. Високи добиви на всички и още по високи изкупни цени, аз отивам да заселвам новия пчелин и като съм готов след няколко дни ще пусна снимки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Изобщо не мисля да влизам в някакви спорове, просто си изказах мнението и го аргументирах.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    @rosty_sz,
    Има ли някакви регламентиращи документи за вземането на проби?
    Прави ли се контролна проба?
    Има ли фирма, която да произвежда сонди за вземане на пробите?
    Какво е необходимото количество на единична проба, необходимо лабораторията да извърши нужните изследвания?

PS Поста адресирах към rosty_sz, но всички, които знаят отговорите са добре дошли.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Аз съм по-скоро пчелар отколкото търговец. Все още нямам 40 но от тридесет години се занимавам с пчеларство, а с търговия( не пчеларска) само от 14 години. По въпросите на tsc1 всичко е като договорка на две фирми (страни). Едната купува и естествено си прави анализ по нейните правила а другата съдейства за взимане на пробата и е заинтерисована да стане сделката.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не знам да има регламентиращи документи за пробите.
    По мое желание съм правил контролна проба, защото след взета проба и нормални резултати ми се предложи договор с клауза, че ако нещо не е както трябва ще ми върнат меда и ще платя неустойка. Тогава се запъвах и...... ама тази контрола беше взета ала бала и едва ли щеше а има стойност в съда колкото договор.
    Предполагам че има фирми които произвеждат сонди.
    За количеството предполагам че е различно за различните лаборатории и предполагам че зависи и от това колко и какви показатели ще се изследват. Давал съм лично проба на нашата лаборатория за ХМФ, Електропроводимост, полен, водно съдържание и още нещо което не помня и ми поискаха стотина грама. Когато изкупвачите дават проби определено трябва да имат повече, защото дават сборна и ако има проблем дават повторно по отделно само за показателя за който има издънка.
    Нивото на което се работи е изключително ниско. Имам случай човека, който ще взима проба да ме помоли за кухненски нож за да си изчовърка от кристализирал мед за проба. Имам няколко случая в които пробата се извършва на място с потапяне на пръст в тенекията и облизването му. Абе трагедия.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хубаво е да критикуваме, но когато критикуващия не предлага РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА, неговата критина НЕ Е ГРАДИВНА. Аз също ги наблюдавам всичките тези проблеми с изкупвачите, обсъждаани в темата, но преди да изкритикувам когото и да било, първо си задавам въпроса "А аз какво бих направил, ако съм изкупвач?

Хайде за момент да се опитаме да помислим от позицията на изкупвачите - дали наистина те всичките са мошенници или пазарната ситуация ги кара да правят това? А каква е пазарната ситуация?
    1. Сред пчеларите има определен процент мошеници, и докато ги има, налага се да се подхожда с подозрение към всеки.
    2. Сред изкупувания мед има и такъв, който е в състояние да замъси цялата партида с антибиотици или с нещо друго, което изследванията го хващат. При това в повечето случаи става въпрос не за злоупотреба на пчеларя, а за наличието на култури около пчелина, които са третирани от арендатроите с нерегламентирани и забранени препарати. Докато го има този мед (тези пчелари или тези арендатори), трябва да се правят ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ преди закупуването на меда.
    3. Самият процес по вземането на проби и изкупуването на меда трябва да е МАКСИМАЛНО ЕВТИН, иначе вкарването на допълнителни разходи ще изхвърли дадения изкупвач от бизнеса.

Ха сега кажете на базата на тези три точки в какво обвинявате изкупвачите, и какво бихте направили самите вие за подобряването му, ако бяхте изкупвач. Много съм мислил по въпроса и стигнах до извода, че при така създалата се обстановка (обкръжаваща среда на бизнеса) друг начин за изкупиване НЯМА. В системата на взамоотношенията пчелар-изкупвач се е НАЛОЖИЛА една единствена форма на взаимодействие, която естествено е НЕУДОБНА И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ, но която в действителност прави един РАЗУМЕН КОМПРОМИС между ЖЕЛАНИЯ и ДАДЕНОСТИ, и която все пак изпълнява основното си предназначение - ДА СТАНЕ СДЕЛКА, удоволетворяваща и ДВЕТЕ СТРАНИ.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Иначе както сред изкупвачите, така и сред пчеларите, има както коректни, така и некоректни хора и фирми. Има дори и мошеници (и от двете страни), но този проблем присъствува в ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ТЪРГОВИЯ. Във всеки един бранш и при всяка една търгувана стока са се получили по естествен път различни видове МЕТОДИКИ ЗА НАПРАВАТА НА СДЕЛКИТЕ, които някакси да гарантират и двете страни - едната, че ще си получи парите в уговорения СРОК и КОЛИЧЕСТВО и другата, че ще получи истинска (а не фалшива) стока с качество, което също предварително е уговорено.

Идеалната опростена сделка е лесна - подаваш в магазина банкнотата с една ръка, а с другата вземаш стоката, която предварително си разгледал. Трябва обаче да се спомене, че дори и при тази сделка може да има проблеми с качество, рекламация или пък фалшива банкнота от купуващия.

А какво да кажем за истинските, сложните сделки, които ежедневно се правят по целия свят? Само накратко за възможните възниващи проблеми, които ако и двете страни не ги договорят и решат предварително, много често се стига до загуба на пари и дори до фалиране на едната страна.
    1. По парите - могат да са фалшиви, могат да не се дадат в договорения срок, могат да не се дадат в договорения обем, могат да бъдат откраднати (ако са кеш) или да попаднат във фалираща банка (КТБ например). Много неща могат да се случат дори и двете страни да са добросъвестни, и едната да е дала парите, а другата да не ги е получила. Чия е стоката тогава? Коя от двете фирми ще поеме загубата и евентуалния фалит, ако сумата е свръх нейните възможности?
    2. По стоката - може да е с различно количество от уговореното или с различно качество. Може дори и да е фалшива. Може да се повреди при транспорта или дори да бъде унищожена (открадната, катастрофирал ТИР, потънал кораб). Коя от двете фирми ще поеме загубите и евентуално ще фалира?
    3. По гаранцията и рекламацията за бъдещи скрити дефекти - тука отново проблема е коя от двете фирми ще поеми загубите върху себе си?

Може много да се пише по въпроса, но важното в случая е, че ако една фирма не полага МАКСИМУМ УСИЛИЯ да си гарантира БЕЗПРОБЛЕНО ЗАВЪРШВАНЕ НА ВСЯКА ЕДНА СДЕЛКА, то такава фирма обикновенно фалира, защото загубите от една единствена провалена сделка обикновенно трудно могат да бъдат покрити от 20 други добри сделки.

На фона на всичко това е НОРМАЛНО по време на сделка и двете фирми да ПОЛАГАТ МАКСИМУМ УСИЛИЯ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ от възможни проблеми, и да положат максимум усилия РАЗХОДИТЕ ПО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СДЕЛКАТА ДА СА МИНИМАЛНИ.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Може и да греша, но от прочетеното на много места за тези проби и анализи оставам с впечатлението, че умишлено се поддържа един хаос и информационна мъгла.
    1. Няма единна методика за вземане на пробите - начин и инструмент за вземане, количество, ниво на стерилност, защита срещу манипулиране на данните.
    2. Няма като чв ли и единни, стандартизирани методи за провеждане на анализите, а е известно, че различни методи дават често доста отклонения в резултата.
    3. Няма задължение за контролна проба, която при спор между изкупвача и пчеларя да се дава в референтна лаборатория.
    4. Няма предварителни договори с клаузи за договорена цена, срокове на провеждане на изследванията, за задължително изкупуване при положителни резултати и все от сорта, даващи гаранция на пчеларя, че няма да е винаги "в положението на булката".
    И още един въпрос: Има ли минимални задължителни анализи, които трябва да се правят или и това е по усмотрение на изкупчика? Получава ли пчеларя официално екземпляр от резултатите, заверен от лабораторията?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Потребител
    Регистриран
    17.01.2013
    Един от основните проблеми на пчеларите са ниските изкупни цени на меда, обяснява Мария Габриел. „Това, което привлича внимание, е как можем да направим така, че тези продукти, които могат да заминат на западате пазари да не бъдат изкупувани на безценица в България, и в друга страна да бъдат продавани на съвсем различна цена. Конкретен пример – не може в България да се изкупува 2 евро килограм мед, а да бъде продаван в Германия за 12 евро.“

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А сега конкретно по сделката, наречена ИЗКУПУВАНЕ НА МЕД ОТ ИЗКУПВАЧ:

Първо и двете страни правят някакви начални разходи по сделката, и е редно всяка една страна да осъзнава разходите, които прави другата страна. ИЗКУПВАЧА - ами той харчи пари за транспорт и работна заплата, за да дойде да вземе проби. Сумата обикновенно надхвърля 100 лева на пчелар, дадени на риск, от който може и нищо да не се получи. Целия труд по обикаляне на много пчелари, направа на сборна проба, изследване на пробата, множество повторни проби и т.н обикновенно струва над 2000 лева и това е риск, поет от ИЗКУПВАЧА. Единичния пчелар дава само мед - няколко килограма, които като цена са много по-малки от предварителните разходите на изкупвача. В случай при проблем с меда прекараната страна е ИЗКУПВАЧА, а не пчеларя.

Rosty_SZ да не ми се сърди, но не одобрявам неговите действия свързани с това, че е искал пари за единия килограм мед, взет от изкупвача. Ако аз бях изкупвач и отида някъде за проби, харчейки няколко стотин лева, и после пчеларя се заяде за единия килограм, щях да го задраскам от списъците си и кракът ми повече нямаше да стъпи там при него. Нещо повече - щях да информирам и другите колеги, че еди кой си е кофти човек, и не си струва да се харчат предварителни пари за него, защото вероятно сделките с него ще са проблемни и на следващия техен етап.

По въпроса за начините на вземане на пробата - ами всички изкупвачи я вземат по един и същи начин - със самоделно направени шишове и при условията на НУЛЕВА ХИГИЕНА. Ами това е евтиният и бърз начин за вземане на проби. По-добър начин може да се измисли, но ще струва много пари, и фирмата, която се опита да го внедри, ПРОСТО ЩЕ ФАЛИРА.

По въпроса за количеството на меда - ами по време на вземането на пробата трябва да се бръкне във всяка една тенекия, и ако тенекиите са много, то и взетият мед ще бъде много. Това не е защото изкупвача иска да ви ощети с няколко килограма - дори е смешно човек да си го мисли това. Нуждата от много мед при много тенекии е защото изкупвача се нуждае от ПРОПОРЦИОНАЛНА ПРОБА. И там в лабораторията си той прави буркани със смесени проби със състав на меда, ПРОПОРЦИОНАЛЕН НА БЪДЕЩИЯ ТИР. И ги изпраща на изследване. И ако има проблем в общата проба, трябва да бъде открит кой е проблемния пчелар. Това обикновенно е свързано със серия от изследвания САМО ПО КОНКРЕТНИЯ ПОКАЗАТЕЛ. Използва се метода за ДИХОТОМИЧНО ТЪРСЕНЕ и ако пчеларите в един тир са 10-15, този метод позволява с 4 проби да бъде открит конкретния човек. Меда на този човек се вади от бъдещата патрита и се нова пропорционална проба с нови съотношения на медовете вътре в нея. и при нея се минава през същия цикъл още веднъж. Всичкото това отнема време, пари, и създава необходимост от ОПРЕДЕЛЕНО КОЛИЧЕСТВО МЕД ЗА ТЕЗИ ПРОБИ. Ако приемем, че в западната лаборатория винаги се изпраща един буркан с мед с тегло около 1 килограм, то целия процес с многократните допълнителни изследвания предполага ПОНЕ ДЕСЕТОРЕН ЗАПАС от образци. Ако добавим и контролните и архивните образци, както и известен коефициент на сигурност, то тогава наистина е нормално за всеки 20 тона ТИР да се вземат по 20 килограма мед за образци. Това е само 0.1%, което си е едно нищо. Глупаво е пчеларя да спори за него - все едно да дадете на сервитьорката в ресторанта 10 лева, и после да вдигнете скандал за 1 стотинка. Какво ще си помислят хората за вас?

Та за тенекия от 25 килограма пробата трябва да бъде около 20-25 грама или това прави външен диаметър на сондата някъде около 1 сантиметър (8мм вътрешен). При 30-35 сантиметра дълбочина такава една сонда ще взема от тенекията около 15-20 куб.см. мед, който тежи около 20-25 грама. Този мед се събира в някаква кофичка или буркан, и трябва да бъде взет от изкупвача на 100%. Това е така, защото този мед трябва да се смеси там в лабораторията с мини-хомогенизатор. Целта е именно да се съхрани ПРОПОРЦИОНАЛНОСТТА НА ПРОБАТА, а не да бъде ощетен пчеларя.

Някои изкупвачи имат малко по-дебели сонди, но тогава те оставят на пчеларя половината количество събран мед като КОНТРОЛНА ПРОБА. Това според мене не е правилно, защото съдържанието на кофичката НЕ Е ХОМОГЕНИЗИРАНО, в резултат на което се нарушава ПРОПОРЦИОНАЛНОСТТА, и има вероятност двете проби да се различават по състав - тази при изкупвача и контролната, оставена при пчеларя.

Страница 72 от 496 ПърваПърва ... 2262707172737482122172 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •