Хубаво е да критикуваме, но когато критикуващия не предлага РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА, неговата критина НЕ Е ГРАДИВНА. Аз също ги наблюдавам всичките тези проблеми с изкупвачите, обсъждаани в темата, но преди да изкритикувам когото и да било, първо си задавам въпроса "А аз какво бих направил, ако съм изкупвач?

Хайде за момент да се опитаме да помислим от позицията на изкупвачите - дали наистина те всичките са мошенници или пазарната ситуация ги кара да правят това? А каква е пазарната ситуация?
1. Сред пчеларите има определен процент мошеници, и докато ги има, налага се да се подхожда с подозрение към всеки.
2. Сред изкупувания мед има и такъв, който е в състояние да замъси цялата партида с антибиотици или с нещо друго, което изследванията го хващат. При това в повечето случаи става въпрос не за злоупотреба на пчеларя, а за наличието на култури около пчелина, които са третирани от арендатроите с нерегламентирани и забранени препарати. Докато го има този мед (тези пчелари или тези арендатори), трябва да се правят ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ преди закупуването на меда.
3. Самият процес по вземането на проби и изкупуването на меда трябва да е МАКСИМАЛНО ЕВТИН, иначе вкарването на допълнителни разходи ще изхвърли дадения изкупвач от бизнеса.

Ха сега кажете на базата на тези три точки в какво обвинявате изкупвачите, и какво бихте направили самите вие за подобряването му, ако бяхте изкупвач. Много съм мислил по въпроса и стигнах до извода, че при така създалата се обстановка (обкръжаваща среда на бизнеса) друг начин за изкупиване НЯМА. В системата на взамоотношенията пчелар-изкупвач се е НАЛОЖИЛА една единствена форма на взаимодействие, която естествено е НЕУДОБНА И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ, но която в действителност прави един РАЗУМЕН КОМПРОМИС между ЖЕЛАНИЯ и ДАДЕНОСТИ, и която все пак изпълнява основното си предназначение - ДА СТАНЕ СДЕЛКА, удоволетворяваща и ДВЕТЕ СТРАНИ.