Цитат Първоначално публикувано от NHH Виж публикацията
Колега би ли споделил как е протекъл процеса при теб? Говоря за параметри като време например,добавял ли си някаква киселина (лимонена или оцетна ,за вдигане на киселинност). ако може сподели малко подробности,мисля че ще бъде полезно не само на мен?
При мен нещата протичат по следният начин. Ползвам 10/11 литрови пластмасови туби. Пълня предварително изворна вода, понеже тази от мрежата в Добрич е много лоша. Захар 6/7 кг на туба, съответно 0.6/0.7 г инвертаза и накрая допълвам с вода, като обикновено оставям около 1 литър празно място. Слагам тубите в багажнника на колата и ги оставям да се бълникат няколко дни. Така са хем на топло /лятото/, хем на тъмно, хем захарта се разбива. Добрият вариант е оставеният 1 литър празно пространство да се допълни с чай /мащерка, червено подъбиче или друг/, но ако не съм имал време да направя такъв го допълвам с вода или го оставям така както е. По този начин в тубите се получава сироп в съотношение 1:1, но за есента може захарта да бъде и повече. Ще гледам да измеря рН-то на инвертирания сироп и да споделя резултата.