А не ви ли хрумна, че просто рамката може да се хване с две ръце за едната дълга летва, и след това другата летва да се чука в ръба на масата. Първо по-леко, и след това все по-силно и по-силно. Отдолу стои някакъв съд - кофа или тава.
Ами това е. Почукването на питата в ръба на масата създава голямо отрицателно ускорение за самата пита. Меда обаче вече е набрал скорост и излита от килийките. Точната сила на почукванията се определя опитно - първо по-слабо, а след това по-силно и по-силно, докато номера се получи. Тъй като килийките са леко наклонени към горната летва на рамката, то с ръце трябва да се държи именно тази летва, и да се чука по ръба на масата с долната летва. Нивото на ръцете трябва да е на нивото на ръба на масата или 2-3 сантиметра под него.
Хубаво е меда да е леко затоплен до 30-35 градуса - тогава ще излиза по-лесно. Това може да стане като сложите питите с мед вътре в стаята, но на перваза на прозореца, за да ги понапече час-два слънцето.